abonneren

Pavilion dv2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
HP komt als launching partner als eerste met een budget notebook met het AMD Yukon platform, bedoeld voor dunne draagbare notebooks. De Pavilion dv2 is een entertainment budget notebook, compact en draagbaar met volledige functionaliteit. Wij bespreken een prototype.

Amd ziet een gat in de notebookmarkt tussen de goedkope eenvoudige netbooks en de serieuze notebooks met een navenant prijskaartje. Zie daar de aanleiding voor het nieuwe budget notebookplatform genaamd Yukon.
De bestaande compacte mininotebooks, de netbooks met schermen van 7 tot 10 inch en een prijs tot €500 zijn erg populair. Ze zijn goed genoeg voor het eenvoudige werk, maar laten voor wie iets meer wil, zeker grafisch nog wel te wensen over. De traditionele ultraportable laptops van 11 tot 13 inch kosten doorgaans meer dan €1500. Amd richt zich met zijn Yukon platform op ultra dunne 10 tot 13 inch notebooks met een prijs van €500 tot €1500. Een goed plan, want goedkope laptops die dun en compact zijn en toch goed presteren, zijn zeker voor wie de netbooks niet voldoen een interessant aanbod.

Alternatief voor Dual Core Atom

Zeker zolang Intel de dual-core Atom alleen in de nettops toestaat, om zichzelf niet in de voet te schieten met netbooks met meer rekenkracht waarmee er geen behoefte meer zou zijn voor de duurdere Core 2 Duo processors, is er zeker ruimte voor AMD’s krachtiger alternatief.
Het huidige topmodel Yukon platform bestaat uit de op 1,6 GHz draaiende AMD Athlon Neo MV-40 processor een AMD 690G chipset en ATI Radeon HD3400 grafische chipset. Hoewel het energiegebruik van 15 watt aanzienlijk meer is dan de 8 watt van de Atom heeft de Neo meer cache een geïntegreerde geheugencontroller en een slimmer presterende instructieset, goed voor aanzienlijk betere prestaties. Samen met de chipset (8W) en de Radeon 3400 graphics (12 W) komen we uit op 35 Watt. Dit is altijd nog aanzienlijk lager dan Amd’s directe concurrent in dit segment de Mobile Celeron van Intel met minimaal 40 watt.

Grafisch

De ATI Radeon HD3400 3D-graphics bied volwaardiger 3D prestaties met Direct X 10.1 ondersteuning en hd video functionaliteit (ATI Avivo). Hiermee heeft het Yukon platform geen enkele moeite met Windows Vista’s Aero middelzware 3d-games en hd-video (1080p). Voor wie dit allemaal niet nodig heeft kan de Neo ook gecombineerd worden met eenvoudige Ati Radeon X1250 graphics.

Prestaties

Wij krijgen van HP de beschikking over een prototype van de HP Pavilion dv2 die is voorzien van bovenstaand Yukon platform. We kunnen het niet laten hier een paar benchmarks op te draaien. Omdat het een prototype betreft en we nog niet weten in welke uitvoering HP de dv2 in Nederland op de markt zal brengen zijn de resultaten onder uitdrukkelijk voorbehoud.
De benchmark scores stellen niet teleur en zijn zeker twee keer zo hoog als die van de Atom netbooks. Ook de 3D prestaties zijn uitstekend. Aanzienlijk beter dan die van de geïntegreerde graphics en vergelijkbaar met menig dubbel zo duur notebook met Geforce graphics.

HD video

Het notebook is goed voorzien van aansluitingen inclusief hdmi waarmee zonder problemen hd-video op een groot scherm wordt afgespeeld. Het 12,1 inch breedbeeldscherm doet dit overigens ook uitstekend, dankzij de heldere ledverlichting met mooie kleuren en een goed contrast.

Glans

Helaas is ook dit scherm van het te glanzende type waarin je voor het normale gebruik vooral jezelf gereflecteerd ziet. Ook is het scherm overstraald (zwart is grijs) en is de verticale kijkhoek beperkt.
De hoge resolutie van 1280 x 800, is daarentegen een verademing. Levert voldoende werkruimte en internet bladerplezier zonder overmatig gescroll.

Mooi

Het moet gezegd HP heeft van dit notebookje iets moois weten te maken. Ons testexmplaar was uitgevoerd in Espresso Black en er komt waarschijnlijk ook een Moonlight White uitvoering. Met de imprint decoratie van HP en de chromen rand en touchpad ziet dit hoogglanzende notebook er gelikt uit. Wij vinden het iets te veel bling, en vingerafdruk gevoelig, maar dat is een kwestie van smaak.

Accu

Het testexmplaar is voorzien van een externe via usb aan te sluiten dvd-brander. Mede daardoor is het is het notebook dun en slank met uitzondering van de bult voor de 6 cels accu onder de scharnieren. Deze accu is wel goed voor dik twee tot bijna vier uur werktijd op één lading. Helemaal niet gek. Jammer is dat de noodzakelijke ventilator zich vrijwel continue laat horen. Niet al te luidruchtig maar in stille ruimten wel aanwezig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • compact
  • bescheiden gewicht
  • bling bling
  • reflecterend scherm
  • ventilatorgeraas
Een handig compact formaat notebook dat dankzij zijn grotere scherm en behoorlijke prestaties net wel een volwaardig notebook is en dat voor een relatief bescheiden prijs. Samenstelling en resultaten onder voorbehoud. Vermoedelijk verkrijgbaar vanaf april 2009.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: