abonneren

NC-20

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Samsung verrast ons met een 12 inch netbook. Ze zijn hiermee welliswaar niet de eerste maar het is wel het eerste netbook in dit formaat dat we in handen krijgen. Eindelijk een netbook met uitstekend werkbaar schermoppervlakte. Dit is nog niet alles de tweede verassing is het hardware platform. In plaats van de gebruikelijke Intel Atom zien we hier een Via Nano processor.
Twee primeurs in één apparaat.

Samsung noemt de NC-20 een large-screen netbook.En dicht hiermee het gat tussen de Netbook mini-notbookjes en de normale “grote” notebooks. Zet hem naast de 10 inch NC-10, dan is hij maar een klein stukje groter. Verder heeft dit notebook het zelfde mat witte uiterlijk met chromen accent in de rand.

Riante werkruimte

Het 12,1 inch breedbeeldscherm is een verademing vanwege de riante resolutie van 1280 x 800 pixels. Groot genoeg voor de gemiddelde website zonder de noodzaak tot excessief scrollen, wat bij de tot nu toe gebruikelijke resolutie van de 10 inch netbooks wel het geval is. Het wordt eentonig, maar het te glanzende oppervlak van dit scherm bevalt ons vanwege de reflecties minder. Ook de verticale kijkhoek is beperkt. Helderheid, kleur contrast zijn bij dit door leds verlicht scherm prima.

Toetsenbord

Een ander positief aspect van de afmetingen zijn het riante, vrijwel full size toetsenbord. Jammer is dat Samsung hier twee Windows-toetsen heeft wegbezuinigd en daarbij de minst gebruikte windows menutoets heeft verplaatst naar de linkerkant van het toetsenbord ten koste van de windows vlaggetjes-toets. Deze windows menutoets is nu een gecombineerde FN-toets, die er dus ook niet meer is, voor de bediening van de hardware-instellingen. Deze vreemde combinatie is aanleiding tot veel verwarring en bedieningsfouten. Niet handig!

Via Nano processor

Duiken we onder de motorkap dan zien we dat Samsung met het gebruikte Via Nano processor/chipset-platform, afrekent met de tot nu toe bestaande alleenheerschappij van Intel.
Opvallend is dat de officieel met 1333+ MHz aangeduide processor, bij maximale prestaties, standaard wordt “overgeklokt”op 1,6 Ghz.

Prestaties

Deze opvolger van de Via C7 processor kan zich, zo blijkt uit onze benchmarks, bij een kloksnelheid van 1,6 GHz prima meten met de Atom. Kijken we naar de grafische prestaties dan zorgt de Via Chrome grafische chip voor voor een netbook hele keurige 3Dmark score. Zeker zo belangrijk is het subjectieve gevoel, dat met het gebruikte Windows XP als besturingssysteem deze NC-20 zich heel reponsief, ook wel aangeduidt met het begrip “snappy” gedraagt.

Energie

Op papier is dit Via-platform minder energiezuinig dan de Atom. In onze meting valt dat met de goede werkende energiebeheerssoftware van Samsung en de toegepaste 6 cell accu heel erg mee. Wij komen op een bewonderenswaardige vier tot bijna zeven uur.
Ondanks bij maximale prestaties verhoogde kloksnelheid, leidt dit niet tot extreme temperaturen of bijbehorende ventilatorgeloei. Ten opzichte van de 10 inch nc-10 is dit netbook maar 400 gram zwaarder.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schermgrootte
  • prestaties
  • accuduur
  • spiegelend scherm
  • missende toetsen
Dankzij het grote scherm, goede prestaties en uitstekende accuduur is dit netbook een uitstekend alternatief voor wie naast een beetje online communiceren ook gewoon wil werken met een netbook. Meer heb je niet nodig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie