abonneren

MSI GT780R

Toetsenbord door Steelseries, luidsprekers van Dynaudio, THX gecertificeerd, full-hd scherm, een zee rappe mobiele quad core en een dikke gpu: het gaming notebook van MSI is behoorlijk af. Maar klopt de balans?

De MSI GT780R is zonder enige twijfel een zeer compleet gamers notebook. Het toetsenbord komt van de hand van Steelseries (gamersmerk) en heeft een soort regenboog-backlight. Het oogt grappig, maar echt functioneel is het natuurlijk niet.

Lekker helder
Eén van de meest opvallende zaken, is het bijzonder goede scherm. Het presenteert zeer egaal, scherp en neutraal. Ook de matte afwerking kunnen we alleen maar prijzen: geen vervelende reflecties van omgevingslicht. Iets wat fanatieke gamers zeerzeker zullen waarderen.

Een goed scherm heb je als gamer niets aan als de hardware te traag is om genoeg frames per seconde te renderen. Ook op dit vlak stelt de GT780R niet teleur. MSI heeft gekozen voor een Intel 2630QM (Sandy Bridge)en een nVidia GTX 560M. De processor heeft 8GB geheugen ter beschikking. De GTX 560M maar liefst 1,5 GB.

Genoeg gadgets
Verder treffen we nog een aantal usb 3.0-poorten aan, wifi-N, gigabit lan, twee 750GB-schijven in raid-0 (waarom geen ssd?), een blu-ray drive, bluetooth en een 9-cells accu. Dat laatste is ook wel nodig met zulke krachtige hardware.

De combinatie van een 2630QM en een GTX 560M werkt uitstekend. Mede doordat de gpu uit staat zolang deze niet nodig is. Daardoor is de MSI GT780R vrij zuinig zolang er bijvoorbeeld alleen op internet gesurft wordt. Als er wel grafische kracht nodig is, gaat de 560M aan de slag... dan is de accu wel vrij rap leeg.

Geen ssd?
Hoe snel is de GT780R? Snel: ook in vergelijking tot andere gaming notebooks. Bij 3DMark 2011 zet de msi een score neer van 2033 punten. Keurig voor een notebook. Bij 3DMark Vantage tikt hij nét niet de 10.000 punten aan. Netjes dus.

Bij PCMark Vantage gaat de GT780R net over de 9000 punten heen. Wat netjes is, maar een notebook met een ssd gaat daar wél overheen. We begrijpen ook niet helemaal waarom MSI geen ssd heeft toegepast in dit notebook. Het had gemakkelijk gekund. In de nieuwere versie: PCMark 7 zien we 2800 punten. Keurig voor een gaming notebook, maar nogmaals: met een ssd scoor je gemakkelijk wat hoger.

Rappe quadcore
Op cpu-vlak zit de msi natuurlijk gebakken met een quad core. In Cinebench zet de GT780R de bizarre score neer van 16825. Dat is hoger dan menig desktop. In versie 11.5 zien we 4.83 punten. Wederom hoger dan menig desktop. Ter illustratie: een i7 860 haalt daar 5.06 punten.

Goed geluid
Zonder geluid valt er niet te gamen. Simple as that. Natuurlijk kan je een hoofdtelefoon gebruiken – en dat zal vaak ook gebeuren – maar soms is het ook prettig om gewoon over de luidsprekers te spelen. En dat kan bij deze MSI. De Dynaudio luidsprekers klinken – voor een notebook – verrassend goed. Het is helder, vol genoeg en onvervormd. En dat is heel wat voor notebook-luidsprekers!

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Snel
  • Erg mooi scherm
  • Goed geluid
  • Geen ssd
De MSI GT780R is een zeer compleet, prima presterend notebook. Het scherm is uitmuntend en gelukkig niet glanzend. De cpu en gpu matchen prima en zorgen voor voldoende kracht om alle spellen te draaien. Het enige wat we graag hadden gezien, is een ssd.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie