abonneren

Mini 701 ED

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Nu de meest simpele netbooks een groot succes blijken, verschijnen er steeds meer chiquere modellen. Zo ook de opvolger van de onvolprezen HP Mini, die verschijnt in twee uitvoeringen. Als HP Mini 1000 of Compaq Mini 701. Wij testen de goedkoopste de Compaq uitvoering.

Over de HP 1000 hadden we al eerder gelezen maar tot onze grote verassing het tweelingbroertje de Compaq Mini 701 eerder beschikbaar en wel in een package deal van T-Mobile compleet met een mobiel breedband abonnement.

Hsupa

Het leuke van dit apparaat is dan ook de ingebouwde hsupa voorziening. Het sim-kaartje erin, notebook opstarten, pincode intypen en gaan. Direct online met een flinke snelheid (afhankelijke van abonnement en provider).
Intern is het netbook zo standaard als het maar zijn kan met de Intel Atom processor met bijbehorende chipset, 1 GB geheugen en Windows XP als besturingssysteem. De prestaties zijn navenant standaard; prima voor het beoogde online gebruik.

Slank en mooi

Bijzonder onder de indruk zijn we van het slanke uiterlijk van deze “beauty”. Was voorganger de HP mini 2133 al een bijzonder geslaagde verschijning. De nieuwe Compaq mini 701 is een waardige opvolger. Deze keer zonder de metalen deksel en binenkant maar wel heel fraai glanzende afwerking van de deksel en zeer strakke vormgeving. Het ontwerp heeft wel iets van een macbook. Als er een appel op de plaats van grote Q zou hebben gestaan zou je direct geloven dat het een macbook betreft. Eindelijk heeft HP door dat de onderkant ook belangrijk is. Ook hier een strakke gladde afgeronde afwerking. Ook het 10 inch scherm heeft een afdekking tot aan de rand van het deksel. Samen met het van grote toetsen voorziene toetsenbord en het in tussen de scharnieren verwerkte speakers vormt dit een zeer fraai geheel.

Glans

Het scherm glimt wel maar is toch niet overdreven hinderlijk reflecterend. Het heeft bij de Compaq de voor dit formaat gangbare resolutie van 1024 x 600. Nog steeds levert dit vooral verticaal beperkte werkruimte op waardoor er op veel internet pagina’s nog flink gescrolld zal moeten worden. Het toetsenbord tikt plezierig en het smalle touchpad functioneert prima. Ook het geluid uit de speakertjes is heel acceptabel redelijk van kwaliteit.

Eigenzinnig?

Wirless lan en bluetooth zijn aanwezig en er is een webcam, microfoon en sd-cardlezer. Hp toont zijn eigenzinnigheid (of noem het innovatief gedrag) bij de aansluitingen. Twee in plaats van drie usb-poorten en maar één universele audio aansluiting (in en uit). Er is ook een speciale uitbreidingspoort waar later speciale adapterkabels voor zullen verschijnen voor het aansluiten van een vga-monitor of een portreplicator.

Software

Het Compaqje is gevrijwaard van hinderlijke software. De benodigde communicatie software plus MS-works dat is het. De drie cells accu levert een beperkte batterijduur van maximaal 2 tot 2,5 uur. Het gewicht is navenant bescheiden, net één kilo.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uiterlijk
  • compact en licht
  • hsupa
  • schermresolutie
  • accuduur
Een zeer geslaagd netbook met goed prestaties fraai uiterlijk dun en licht en een complete communicatievoorzieningen. Zeker in de deal met een breedband abonnement voor een mooie prijs.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie