abonneren

Medion MD 98740

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Medion heeft altijd twee modelnummers voor hun computers: een MD nummer en het Akoya P-nummer. Normaal gesproken wordt altijd het Akoya nummer gecommuniceerd, maar deze keer wordt het Aldi notebook aangekondigd als het Medion 18,4” MD 98740 notebook: een mega groot notebook waarbij de nadruk ligt op video en multimedia.

‘Even krachtig en veelzijdig als een desktop en tegelijk zo mobiel als een laptop’. Dat prijkt trots in het reclameblaadje van de Aldi, waar dit notebook vanaf zaterdag 11 december te koop is. Maar je hoeft geen computerexpert te zijn om te weten dat een 18,4 inch notebook met een beelddiagonaal van 46 cm totaal niet mobiel is. De MD 98740 is een echte desktop replacer die je hooguit kan dichtklappen en wegschuiven. Daarentegen weet deze notebook het in onze batterijtest gemiddeld wel bijna twee en een half uur uit te houden.

De tweede claim, 'zo krachtig en veelzijdig als een desktop', klopt in zekere mate. Maar dan hebben we het wel over een desktop van rond de 600 euro. Sterker nog, Medion's eigen Akoya P6310 D die in augustus bij de Aldi werd verkocht voor 549 euro, scoort net iets hoger in de benchmarks. Als we de prestaties van de MD 98740 vergelijken met andere notebooks, dan zit deze notebook wel in de hogere regionen: PC Mark Vantage 5410 punten, 3D Mark Vantage 2955 punten en 3D Mark 2006 6223 punten)

De hardware in de notebook is redelijk. We vinden een Core i3 370M processor, 4 GB aan ramgeheugen en een 640 GB harde schijf. Voor een notebook is dat behoorlijk wat opslagruimte. Minder warm worden we van de grafische chipset, die Medion communiceert als de Ati Mobility Radeon HD 565v. Met deze naam lijkt een nieuwste generatie Radeon gesuggereerd te worden, maar in ons hardware analyse programma – Everest – wordt de chipset geïdentificeerd als een HD 4650, een vorige generatie grafische chipset die maximaal DirectX 10 ondersteunt. De chipset zal wel moeiteloos HD beelden tonen en je zult er ook tot beperkte hoogte games mee kunnen spelen.

Wat het beeldscherm betreft prijst de Aldi folder het scherm aan als een Full HD scherm. Dit terwijl de resolutie van het scherm ook netjes vermeld wordt: 1680 x 945. Dat is natuurlijk geen Full HD scherm en dit claimen, is dus ook eigenlijk flauwekul. Verder vragen wij ons af, in hoeverre het slim is om een beeldscherm met zo’n afwijkende resolutie te gebruiken. Bij het bekijken van films zal het echter weinig problemen opleveren. Wat wel problemen zal opleveren bij het bekijken van films is de slechte kijkhoek van het beeldscherm dat echt de hele beeldkwaliteit naar beneden haalt. Ondanks het grote scherm, kan eigenlijk maar één persoon – mits hij of zij goed recht voor de notebook zit – fatsoenlijk film kijken. Meerdere personen zullen ongetwijfeld last hebben van een vervaagd lelijk beeld.

De laatste claim in de Aldi folder die we aan willen grijpen is ‘uitstekend geluid’. Met deze claim zijn we het eens. Het notebook bevat een 2.1 speakerset met een subwoofer onderin. Muziek en geluid word prima weergegeven en klinken vele malen beter dan bij het gemiddelde notebook.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goed geluid
  • redelijke prestaties en accuduur
  • lelijk scherm
  • te prijzig
  • oude grafische chipset vermomd als nieuw
De Medion MD 98740 is een desktopvervanger waarbij we bepaalde keuzes van Medion toch liever anders hadden gezien. Zo vinden we de kwaliteit van het beeldscherm echt ondermaats en is de prijs aan de hoge kant voor de prestaties die hij levert. Medion heeft betere notebooks verkocht via de Aldi.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie