abonneren

Medion MD 98730 (Akoya E6226)

Vanaf woensdag 24 augustus heeft de Aldi weer een notebook in de aanbieding. Uiteraard is Medion de leverancier, die met zijn Akoya computers regelmatig de winkelschappen van deze supermarkt siert. Deze keer is het de beurt aan de Medion MD 98730, ook wel de Akoya E6226 genoemd. Uiteraard hebben we dit notebook uitgebreid voor je getest.

Aangezien de Aldi dit notebook in zijn advertenties de MD 98730 noemt, noemen wij in deze review de notebook ook bij deze naam.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De MD 98730 is op zich niet een heel erg spannend notebook. Het is een standaard 15,6 inch notebook met hardware in de categorie instapmodel. Denk hierbij aan een Core i3 processor (tweede generatie), 4 GB ramgeheugen, geïntegreerde graphics van Intel en een dvd-brander. Alleen de harde schijf weet er uit te springen: 750 GB is iets meer dan het gemiddelde ‘instap-notebook’.

 

Dat de MD 98730 een instapmodel is, betekent overigens niet dat het notebook slecht is. Integendeel, het apparaat voelt stevig aan, het toetsenbord tikt prettig en de touchpad is voorzien van multi-touch software. De speakers klinken niet heel fantastisch – er mist bas – maar we hebben zeker weten veel slechter gehoord uit duurdere notebooks. Het 15,6 inch beeldscherm heeft een resolutie van 1366 x 768. Het is een mat TN paneel waarbij de kijkhoek helaas te wensen over laat. Meekijken over de schouder naar een filmpje is dus geen goed idee. Als je recht voor het scherm zit, is de beeldkwaliteit wel gewoon goed.

 

De prestaties zijn precies wat we er van verwachten: op instapniveau. Dit notebook is dus prima geschikt voor regulier computergebruik zoals tekstverwerken, internet en sociale netwerken, maar voor speciaal gebruik zoals grote video’s bewerken en (hardcore) gamen, is dit notebook niet krachtig genoeg. De MD 98730 gaat op één acculading in onze test gemiddeld 4,5 uur mee. Dat is heel netjes en hierover zijn we dan ook zeker te spreken.

 

Medion rust zijn notebooks altijd uit met een uitgebreid softwarepakket, en dat is nu ook het geval. We vinden multimedia software van Cyberlink en Ashampoo om films en foto’s mee te bekijken, te bewerken en te branden op dvd. Ook vinden we  Google Chrome, Kaspersky Internet Security 2011 (90 dagen) en Office 2010 starter Edition. Alle software staat al standaard geïnstalleerd.

 

Nieuw op dit notebook is Medion FastBoot. Dit is een mini-besturingssysteem gebaseerd op Linux dat binnen 10 seconden opgestart is. Hiermee kun je surfen over het internet, je bezighouden met sociale media, chatten en bladeren door je bestanden op het notebook zelf. Wifi is ondersteund, hoewel het configureren daarvan niet 'leek-vriendelijk' is. Je moet bij 'Ethernet' zijn om je draadloze instellingen te wijzigen en er kan niet gescand worden op aanwezige draadloze netwerken.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Stevig

  • Gunstig geprijsd

  • Lange accuduur

  • Prestaties niet bijzonder
  • Kijkhoek beeldscherm matig

De MD 98730 is niet spannend en voor zwaar gebruik raden we andere notebooks aan. Maar voor regulier computergebruik of als typische ‘back to school’ pc is deze notebook uitermate geschikt en gunstig geprijsd.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: