MacBook Pro 13" (MB990N)

De nieuwe 13-inch MacBook Pro is bedoeld voor de koper die gecharmeerd is van de aluminium unibody, maar niet met een zwaar bakbeest wil rondzeulen of een aanslag op zijn portemonnee wil doen voor de MacBook Air.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Aan de buitenkant heeft de 13-inch MacBook Pro dezelfde 'good looks' als zijn 15-inch en 17-inch broers, maar hij weegt zeker een halve kilo minder dan het 15-inch model. Daarmee voelt hij ook een stuk comfortabeler aan op schoot, een groot pluspunt voor mobiele werkers die hun laptop in de trein of economy-class vliegtuigstoelen tevoorschijn halen.

De aluminium behuizing maakt de MacBook Pro erg robuust. Net als bij de andere unibody-modellen zijn er geen externe ventilatiegaten die u schoon hoeft te houden. Apple is zo slim geweest alle expansiepoorten naar de linkerzijde van de laptop te verhuizen. Als u ze allemaal gebruikt dan ziet het er wel als een kabelspaghetti uit, maar het verbetert de overzichtelijkheid enorm.

Alle MacBook Pro-modellen hebben sinds juni een sd-slot en ook firewire is weer terug van weggeweest. Vermoedelijk hebben teveel mensen geklaagd over het ontbreken van deze aansluiting. Apple heeft wel meteen gekozen voor firewire-800, dus wie zijn oude firewire-400-apparatuur wil aansluiten zal een (goedkoop) adaptertje moeten kopen.

Uiteraard ook aanwezig zijn het nieuwe, glazen multitouch trackpad en het 'Scrabble steentjes'-toetsenbord. Beiden zijn enorm prettig in het gebruik. Het 13,3-inch glazen scherm heeft geen rand, maar net als bij het 15-inch model is het niet mogelijk voor een antireflectiecoating te kiezen. Dat is een behoorlijke misser van Apple, want hoewel het led-backlight zorgt voor een uiterst helder en levendig beeld, maakt het sterk reflecterende scherm het gebruik van de laptop buitenshuis onmogelijk. En juist op deze plekken voelt een compacte notebook als deze zich normaliter thuis...

Een ander punt van kritiek is dat de accu niet verwijderd kan worden. Dit is een trend in Apple-producten en de argumenten vóór een vaste accu (een hogere accuduur) zijn sterk: de 13-inch MacBook Pro heeft een indrukwekkende accuduur van zes uur bij normaal gebruik. Dit is indrukwekkend, maar het neemt niet weg dat u behoorlijk pech hebt als u de accu wilt wisselen op een transatlantische vlucht.

Met een instapprijs van € 1149 biedt de 13-inch MacBook Pro zeer veel waar voor zijn geld. Wie op zoek is naar een krachtige Mac OS-laptop die betaalbaar en draagbaar is, hoeft niet lang te zoeken. De enige concurrentie die dit model heeft komt van zijn oudere, witte broertje. Deze heeft recentelijk ook een upgrade gekregen en doet qua specs nauwelijks onder; sterker nog, het matte scherm, de verwisselbare accu en de firewire-400-poort zijn een aantal sterke argumenten om toch voor dit model te kiezen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • robuust doch licht
  • uitstekende accuduur
  • mat scherm niet mogelijk
  • ingebouwde accu
De 13-inch MacBook Pro is een uiterst capabele laptop, maar toch voelt het alsof er iets mist, zeker wanneer we de 'oude' witte MacBook in ons achterhoofd houden. Een geïntegreerde 3G-adapter zou de MacBook Pro veel goeds doen, maar helaas ontbreekt dit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: