abonneren

MacBook (MB063LL/A)

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Intern een beetje opgefrist met state of the art hardware voor optimale prestaties. Meer prestaties voor dezelfde prijs.

Het uitpakken van het nieuwe MacBook is al een bijzondere ervaring en het uiterlijk en de afwerking van het MacBook zijn onovertroffen. Het blijft voor ons een een raadsel dat er kennelijk geen enkele andere notebookfabrikant in staat is om een notebook zo strak en functioneel vorm te geven als Apple. Er zit werkelijk niets storends aan dit apparaat. Geen hinderlijke verlichting, irritante randjes, versierselen, knopjes of luikjes. De onderkant van het notebook is net zo vlak als de bovenkant. Openen zonder slot dankzij een magneetsluiting en hoe vernuftig, ook de netvoedingsaansluiting is magnetisch, daar kan dus nooit iets mee misgaan.

Snel starten

Meest opvallende verschil voor een Windowsgebruiker is de opstarttijd, in no-time is het MacBook klaar voor gebruik en ook het afsluiten doet hij opvallend snel. Het kenmerkende verschil tussen een MacBook en een ander notebook is het besturingssysteem. Bij de Mac is dat Mac OS X Tiger. Er is al een tijdje een nieuwe versie in de maak onder de naam Leopard maar die komt later dit jaar.

Software

Wat alle Mac-fans ook mogen beweren, afgezien van de al genoemde opstarttijd is het Mac OS niet wezenlijk beter dan het nieuwe Windows Vista. Natuurlijk zitten er handigheidjes in, (die je je overigens wel door een mac-kenner moet laten uitleggen) die specifiek zijn maar ook ontbeert het met name beheersfunctionaliteit die Windows wel heeft. Hoe dan ook met het optionele BootCamp is het voor een Windowsliefhebber mogelijk om Windows op de mac’s met Intel processoren te draaien.
Standaard worden er een aantal praktische en door mac-fans aangeprezen programma’s meegeleverd voor multimedia-toepassingen, als audio- en video-(bewerken), chatten en emailen.

Actuele hardware

De door ons geteste zwarte uitvoering heeft Intels voorlaatste processortechnologie aan boord met een snelle Core 2 Duo in 2,16 GHz uitvoering nog met de 945 chipset en de 667 GHz fronsite-bussnelheid. Het apparaat heeft 1 GB geheugen en Intels geïntegreerde graphics. De prestaties van dit MacBook zijn uitstekend en komen voor zover wij dit kunnen beoordelen overeen met vergelijkbare Windows notebooks.
Er is een 160 GB grote schijf en een slot-in super multi dvd-brander.
Ook nieuw is Intels nieuwste wireless lan kaartje door Apple Airport Extreme genoemd met ondersteuning voor 802.11n.
Voor de overige communicatie met de buitenwereld is er gigabit ethernet, usb en firewire. Bluetooth 2.0 met edr is er ook. Een flashcard-lezer ontbreekt jammergenoeg. Voor het aansluiten van een externe monitor (vga, dvi of s-video) is een optioneel kabeltje nodig. Een infrarood afstandsbediening is meegeleverd voor het makkelijk afspelen van media. Een uitstekende webcam maakt het prima chatten.

Beeld en geluid

Op het 13.3 inch breedbeeldscherm is het goed video kijken. Het glanzende scherm heeft een goede beeldkwaliteit, wel met een verticaal beperkte kijkhoek en de toch wel onvermijdelijke reflectie. Het geluid komt uit speakers aan de achterkant dat door het scherm gereflecteerd wordt. De kwaliteit van deze speakers is zoals bij notebooks gebruikelijk redelijk. Extern kan zowel analoog als digitaal van het geluid worden genoten. Ondanks de bescheiden afmetingen weegt het apparaat toch nog ruim 2,3 kg, dat zal we ten goede komen aan de degelijkheid.

Accuduur

We hebben er geen batterijtestprogramma op losgelaten maar al browsend op internet via het draadloze netwerk hebben we het wel vier uur volgehouden op één batterijlading.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Design
  • Prestaties
  • Software
  • Geen flashcardlezer
  • Beperkte graphics
Een uitstekend notebook dat zeer gebruikersvriendelijk is en er onovertroffen goed uitziet. Voor de Mac-liefhebber een aanrader, voor alle andere potentiële kopers jammer dat er geen Windows op zit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie