Door Apple's overstap naar Intel-processoren is de MacBook definitief uit het verdomhoekje van pc-fanaten. Na de iPod kunnen zo ook Apple's notebooks de doorbraak maken naar het grote publiek. De nieuwe MacBook spreekt naast OS X nu immers ook Windows. Hoog tijd om eens te kijken in hoeverre pc-gebruikers met een Mac uit de voeten kunnen.

De MacBook is mooi om te zien en qua afwerking kan menig fabrikant er wat van leren. De behuizing is gemaakt van duurzaam polycarbonaat en is verkrijgbaar in twee kleuren, afhankelijk van de processorsnelheid. Zo is de MacBook op 1,86 GHz voorzien van een witte behuizing en heeft de 2-GHz-variant heeft een zwart laklaagje gekregen.

MAGNETISME

Waar het notebookscherm normaal vastgeklemd zit met een schuifmechanisme, kiest Apple voor een sterke magneet. Sterk genoeg om zelfs bij flink schudden het scherm netjes dicht te houden. Hulde voor deze oplossing, want juist het schuifmechanisme is erg slijtgevoelig.
Nog een magneet vinden we in de aansluiting voor de netspanning. In eerste instantie lijkt het een beetje overbodig om de netspanningsplug magnetisch aan de behuizing te koppelen, maar wie wel eens over zijn snoer gestruikeld is en daarbij de laptop in zijn val meegenomen heeft, snapt de bedoeling. De koppeling laat bij voldoende kracht inderdaad los. Slim.

SPIEGELEND SCHERM

Bij het openklappen van het apparaat valt het spiegelende scherm op. Een omstreden keuze, want de beeldkwaliteit is subliem bij dit soort schermen, maar het werken onder een felle lamp of buitenshuis wordt door reflecties vrijwel onmogelijk. De kijkhoek is wat aan de magere kant: het scherm moet redelijk ver opengeklapt worden voor optimaal beeld. Niet zo handig voor wie vaak in krappere ruimtes werkt, zoals de trein. Bovenaan het scherm vinden we een minuscuul gaatje, waarachter de ingebouwde webcam schuilgaat. Een leuke toevoeging, maar dat u niet al te veel van de beeldkwaliteit kunt verwachten, mag duidelijk zijn.

VREEMDE TOETSEN

Ook opvallend is het toetsenbord. In plaats van een standaard toetsenbord heeft Apple gekozen voor opstaande, rechte toetsen waarbij er redelijk wat ruimte tussen de toetsen is vrijgelaten. Volgens Apple voorkomt dit de kans op vuil in het keyboard en is het makkelijker om foutloos te typen. Waarschijnlijk is voor dat laatste een flinke gewenningsperiode nodig, want tijdens de testduur plaatsen wij consequent onze vingers één rij te ver naar links. Irritanter is dat de Enter-toets wel érg klein is uitgevallen en zijn plek deelt met de backspace. Tijdens het werken slaan we dan ook regelmatig de verkeerde toets aan.

CONNECTIVITEIT

De MacBook is verder voorzien in alle gangbare aansluitingen. Zo vinden we aan de zijkant twee usb-poorten terug, kan audio niet alleen analoog maar ook digitaal in- en uitgestuurd worden, kunnen camcorderbezitters zich verheugen op de firewire (1394a)-poort en natuurlijk is Apple ook niet vergeten de laptop uit te rusten met bluetooth (2.0 edr+) en wireless lan (802.11g). Waar we minder over te spreken zijn, is de mini-dvi-aansluiting voor een extern scherm. Adapters van mini-dvi naar dvi, vga of composiet kosten bijna 20 euro per stuk en worden niet standaard meegeleverd.

MACBOOK VS INTEL-NOTEBOOK

Een ander interessant aspect is hoe de MacBook (waarop Windows XP draait via Boot Camp) zich verhoudt tot een zelfgebouwd notebook met dezelfde componenten. Met andere woorden: hoe efficiënt heeft Apple het systeem in elkaar weten te steken. We hebben daarom computerbouwer BTO Notebooks gevraagd om een systeem in elkaar te zetten dat qua hardwarespecificaties zoveel mogelijk overeenkomt met de door ons geteste MacBook. Het resultaat is de BTO 12W12 Duo Core, die slechts op de gebruikte Intel-chipset afwijkt van onze MacBook (945 in plaats van de 950 bij de MacBook).
We testen beide notebooks met Cinebench 9.5, PCMark 2005, 3DMark 2003 en 3DMark 2005. De verschillen zijn vrijwel verwaarloosbaar: Cinebench laat een verschil van drie procent in het nadeel van BTO zien. PCMark en 3DMark laten een ietwat vertekend beeld zien, omdat de geïntegreerde grafische chipset van de MacBook sneller is dan die van BTO. Wel valt op dat de cpu- en memory-scores bij de BTO 12W12 nét wat hoger liggen dan bij Apple. De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat Apple zijn huiswerk goed gedaan heeft en dat de MacBook dan wel niet beter presteert dan een gelijkgebouwd noname-notebook, maar ook zeker niet slechter.

HETE SCHOOT

Wel moeten we een kanttekening maken bij de hitteproductie van de MacBook: zelden hebben we een notebook meegemaakt dat onder duurbelasting zo verschrikkelijk heet wordt. We raden het ten sterkste af om de MacBook bij intensief gebruik op uw schoot te leggen, want daarvoor loopt de temperatuur echt te hoog op. Welke invloed deze hoge temperatuur heeft op de mechanische onderdelen van de laptop valt moeilijk te voorspellen, maar op fora valt hier en daar te lezen dat de meeste MacBook-problemen inderdaad door hitte worden veroorzaakt. Op het gebied van warmtegeleiding heeft Apple dus nog het een en ander te leren.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Prachtig design

  • Goede prestaties

  • Windows compatible via Boot Camp

  • Magnetische sluitingen

  • Onderkant verschrikkelijk heet

  • Relatief duur

De MacBook komt gevaarlijk dicht bij het domein van pc-liefhebbers. Dankzij Boot Camp en Parallels zijn er twee manieren om Windows XP op een MacBook te draaien en ondanks de eigenaardigheden van de Apple-hardware is Windows zeker bruikbaar. Het zal ons ook niet verbazen als de huidige onvolkomenheden snel worden opgelost. Qua prestaties is de overstap naar een MacBook in ieder geval géén achteruitgang: de MacBook doet zeker niet onder voor gelijkwaardige pc-notebooks. Het is wat dat betreft jammer dat Apple zich nog niet goed raad weet met de warmteproductie. Pc-liefhebbers met een gezonde interesse in OS X mogen de MacBook zeker in overweging nemen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten