abonneren

MacBook Air (FM4015)

Dit Macbook Air notebook is een voorbeeld van een product waarbij de roem het product ver vooruitgaat. Een ding is zeker het is oogstrelend mooi!

Het uiterlijk is verreweg de meest opvallende eigenschap van dit al veelbesproken notebook.
De sensatie begint al met de doos. Strak en zonder overbodige tierlantijnen. Met zijn bijzonder platte, aan alle kanten afgeronde, in mat aluminium uitgevoerde kast, is het notebook werkelijk onovertroffen.

Plezierig

Eenmaal geopend mag het ook gezien worden. Hier een strak prettig tikkend toetsenbord met ruime uit elkaar geplaatste verlichte toetsen. Handig is het opvallend grote touchpad dat dankzij het nieuwst Apple OS X 10.5 besturingssysteem een aantal bijzondere bedieningsfuncties kent en prettig werkt.

Scherm

Het 13,3 inch glanzende breedbeeld lcd-scherm heeft een helder een contrastrijk beeld en heeft met 1280 x 800 pixel een behoorlijke resolutie. Het scherm is dankzij zijn led-verlichting bijzonder dun en van goede kwaliteit. De kijkhoek is horizontaal goed, heeft verticaal wat beperkingen en de glans is van de redelijk reflecterende soort. Chatten kan met de goede ingebouwde microfoon en webcam. De helderheid van scherm en toetsenbordverlichting wordt automatisch aan het omgevingslicht aangepast.

Prestaties

Het notebook is voorzien van een energiezuinige Core 2 Duo processor in een speciale compacte uitvoering. Ons testexemplaar draait op 1,6 GHz en is compleet met 2 GB werkgeheugen de Intel graphics en een 80 GB schijf goed voor redelijke prestaties. In een praktijktest halen we vier uur en twintig minuten websurfen op één acculading en dat is heel netjes.

Mogelijkheden

Jammer is dat gebruiksmogelijkheden ondergeschikt zijn gemaakt aan het uiterlijk. Zo is er achter een weliswaar fraai luikje maar één usbpoort en daar passen alleen dunne usb apparaten in. Verder communicatie kan draadloos en dan wel de nieuwste 11.n snelheid of via bluetooth. Ook is er een adapter voor het aansluiten van een extern vga-of dvi- beeldscherm.

Dun

Apples claim van het dunste notebook, minder dan 2 cm, geldt hooguit op dit moment. Er zijn in het verleden al notebooks geweest van onder andere Toshiba en Sony die vergelijkbaar dun waren. Bovendien is de dikte niet de belangrijkste eigenschap. Zeker het gewicht van 1,3 Kg is niet extreem laag voor een ultra portable notebook.

Optische drive

Voor wie toch een optische drive niet kan missen wordt er voor €89 een optionele externe super dvd-drive geleverd, die ondanks een usb-aansluiting alleen door de mac gebruikt kan worden. Voor de liefhebber is er optioneel ook een 64 GB solid state drive beschikbaar en een snellere processor.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mooi
  • plat en licht
  • extreem weinig aansluitingen
  • externe optische drive optioneel
De MacBook Air is bijzonder mooi, compact en plezierig in gebruik. Door zijn beperkte mogelijkheden levert het apparaat een dubbel gevoel op. In vergelijking met andere subnotebooks is de flinke prijs redelijk. We zijn er van overtuigd dat het notebook zijn weg naar de liefhebbers zal weten te vinden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie