abonneren

Lifebook T4010

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Hoewel (of omdat?) de tablet-pc niet bijzonder succesvol is heeft Fujitsu-Siemens een nieuwe versie uitgebracht van van de Lifebook T3010. De opvolger heet Lifebook T4010.

Fujitsu-Siemens is met zijn Stylistic tablets erg succesvol in markten met op de tablet-pc toegespitste toepassingen. De Lifebook is echter geen echte tablet, maar een 'convertible', wat betekent dat hij als volwaardig notebook en (na het omklappen van het scherm) als tablet-pc gebruikt kan worden. De T4010 is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo bevat hij de nieuwste generatie Pentium M processor op een klokfreqentie van 1,8 GHz en heeft hij nu een wlan dat zowel 802.11 b als de snelle g-versie ondersteund. Ook is er nu een steviger scharnier aan het scherm en een handiger sluiting voor het scherm. Gebleven is het 12-inch tft-scherm met een xga-resolutie (1024 x 768), maar wel in een betere uitvoering met goede kijkhoek, helderheid, contrast en scherpte. Nieuw is ook een ingebouwd sd/ms cardslot en een Firewire-aansluiting.

Zwaarder door extra's

De meest opvallende verandering is dat er nu een optische drive is ingebouwd. In de geteste uitvoering is dat een dvd-rom/cd-rw combo drive. De drive zit in een standaard drive-bay, waardoor de drive uitwisselbaar is met drives van andere Lifebook notebooks en ook andere standaard opties zoals een extra batterij of extra harddisk kunnen worden gebruikt.
Het gevolg van de ingebouwde drivebay is wel dat het notebook ruim een centimeter dikker is geworden en 300 gram zwaarder. De consequentie hiervan is dat het nog meer een notebook dan een tablet-pc is geworden. Om in tablet-mode met het apparaat in de hand te lopen wordt dan snel vermoeiend. De prestaties van de Lifebook T4010 zijn heel behoorlijk, hoewel van de geïntegreerde grafische chipset nog steeds geen wonderen verwacht mogen worden. De batterijduur is er niet op vooruitgegaan en hebben wij met mobilemark geklokt op ruim drieëneenhalf uur.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veelzijdig.
  • Goede prestaties.
  • Relatief zwaar.
De nieuwe Fujitsu-Siemens Lifebook T4010 convertible tablet-pc is een waardige opvolger van zijn voorganger. Door de ingebouwde drive-bay en de hierdoor toegenomen afmetingen is het meer een volwaardig notebook geworden dan voorheen. Met gebleven voordelen van de tablet-functionaliteit is het wel een bijzonder universeel toepasbaar reisgezelschap geworden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: