abonneren

Lenovo X1

Lenovo zet tegen de MacBook Air de X1 in. Een puur zakelijk notebook met uitstekende prestaties en een strakke vormgeving.

De X1 is een dun 13,3-inch notebook van maximaal 2,13 cm hoog. Het notebook is voorzien van een soort rubbercoating, wat zorgt voor een netjes en strak verzorgd uiterlijk. De poortjes zijn weggewerkt achter klepjes die gemakkelijk op en dicht gemaakt kunnen worden.

Qua processorprestaties is de X1 zeker een MacBook Air-killer. Uit PCMark Vantage en Cinebench blijkt dat de hogere kloksnelheid van de X1 (2,5 GHz tegenover 1,7 GHz) zorgt voor hogere prestaties. Op grafisch gebied legt de X1 het juist weer af tegen de MacBook Air. Wellicht presteert het model dat in Nederland uit is beter dan ons testmodel. Ons testmodel beschikt namelijk over 4 GB ram terwijl het Nederlandse model dat je kan kopen over 8 GB ram beschikt.

Hoewel de Lenovo X1 een Windows-computer is, heeft Lenovo wel net als Apple ervoor gezorgd dat de hardware en software met elkaar in perfecte harmonie zijn. Zo heeft de Lenovo een eigen Toolbox-knop waarmee diagnostische handelingen uitgevoerd kunnen worden. Het hele notebook is voorzien van Lenovo’s eigen gespecialiseerde software, waardoor je niet het gevoel hebt achter de zoveelste Windows-notebook te zitten. De X1 is echt iets speciaals.

Ook bevat de X1 de nodige extra features die voornamelijk voor zakelijk gebruik interessant zijn. Zo is het notebook uitgerust met een fingerprintreader en kun je ook een sim-kaart in het notebook kwijt om zo via 3G te internetten.

Hoewel de X1 een schitterend apparaat is, hebben we ook de nodige kritiek op dit notebook. Zo vinden we de kijkhoek van het beeldscherm aan de matige kant en valt de accuduur erg tegen. Gemiddeld weet het notebook het in onze test nog geen drie uur uit te houden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • mooi vormgeving
  • hardware en software in harmonie
  • uitstekende prestaties
  • accuduur valt tegen
  • matige kijkhoek beeldscherm
  • duur
We vinden de X1 zeker wel een schitterend notebook, maar voor het geld dat gevraagd wordt, vinden we de X1 op een paar gebieden eigenlijk te kort schieten. Denk hierbij aan de accu en het beeldscherm.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: