abonneren

Lenovo IdeaPad U410

Inhoudsopgave

 1. > Inleiding
 2. > Specificaties
Net als bij de Lenovo IdeaPad U310 lijkt de iets grotere Ideapad U410 meer geĆÆnspireerd door normale Macbooks dan het ultieme ultrabook voorbeeld de Macbook Air.
Score
70
 • Pluspunten
 • extra videokaart
 • prijs
 • prestaties
 • design
 • Minpunten
 • geen gigabit lan
 • niet heel dun
 • niet heel licht

None

Een fraai notebook die goede prestaties combineert met een redelijk gewicht en een fraai uiterlijk. Zeker met de voor ultrabooks bescheiden prijs, biedt de Lenovo U410 een prima prijs/kwaliteitsverhouding. De meerwaarde van de U410 ten opzichte van de U310 vinden wij beperkt. Tenzij je graag wilt gamen, zouden wij voor de U310 kiezen.

Een mooi slank ontwerp met ronde hoeken en afrondingen zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. De bodem is ook mooi vlak afgewerkt en in dezelfde kleur gespoten als de deksel. Wel zitten er ventilatieopeningen in de bodem. De vlakke metalen bodem van deze u410 is kennelijk net iets te groot. Als je het notebook oppakt en loslaat maakt de bodem en ploppend geluid.

De speakers zijn verwerkt in de opening voor het scharnier. Het toetsenbord is modern met los geplaatste toetsen en tikt plezierig. Ook het touchpad lijkt veel op dat van de Macbooks is bijzonder glad en biedt multitouch ondersteuning voor bijvoorbeeld zoomen en scrollen. De IdeaPad U410 is net als de U310 voor een ultrabook niet bijzonder dun en is 21 mm dik. Ook is hij met 1,8 kg behoorlijk op gewicht. Toch oogt ook de U410 een stuk eleganter dan we van traditionele notebooks gewend zijn.

Core I5 Ivy Bridge-processor

De Lenovo IdeaPads zijn tweede generatie ultrabooks. Net als de IdeaPad U310 heeft de U410 de Intel HM77 chipset, met een Intel Core i5 (Ivy bridge) dualcore-processor met hyperthreading op 1,7 GHz. De U410 heeft een iets zwaardere configuratie met een grotere harde schijf van 750 GB met een losse 32 GB SSD. Verder is er 8 GB werkgeheugen en voor het zware grafische werk een extra Nvidia Geforce 610M met 1 GB geheugen. Het nut van de extra grafische kaart is in onze beleving beperkt. De 3D grafische prestaties zijn wel iets beter dan van de standaard Intel HD4000 meet ongeveer 1000 punten meer voor 3Dmark 11 en 3Dmark Vantage. Voor de overall prestaties gemeten met PCmark07 biedt de Geforce U 610M geen voordeel. Hier levert de Intel HD4000 een 900 punten hoger score dan de Geforce kaart. Gelukkig kun je per programma instellen of de Geforce graphics wel of niet gebruikt moeten worden.

IdeaPad U410 scherm biedt weinig voordeel op U310

Het één inch grotere scherm heeft dezelfde hoeveelheid pixels (1366 x 768) dus levert niet echt veel meer gebruiksmogelijkheden op. Wel heeft de U410 één usb 2-poort meer. Beide ultrabooks hebben twee usb 3-poorten. Via HDMI kun je een extern beeldscherm aansluiten. De beeldkwaliteit van het glanzende scherm is redelijk goed net als de kijkhoek. Ook de geluidskwaliteit van de speakertjes die in het scharnier van het scherm verstopt zitten is alleszins redelijk.

Ook de IdeaPad U410 moet het met een 100 mbit ethernet-aansluiting doen. Toch wel een beetje zuinig in deze tijd waarin gigabit-lan toch wel de standaard is geworden. Als je alleen wifi-gebuikt zal het je waarschijnlijk koud laten. Wifi is er in b/g/n variant zonder 5 GHz ondersteuning. Bluetooth is er in versie 3.0. De webcam levert een uitstekende beeldkwaliteit.

Windows 7 Home Premium doet het prima en laat zich dankzij het grote mulitouch touchpad ook plezierig bedienen. Opstarten gaat vlot en herstarten uit slaapstand binnen 10 seconden. De meegeleverde software is praktisch en bruikbaar en zeker niet overdreven. De accuduur is met bijna 6 uur voor heel behoorlijk te noemen. Een werkdag ga je er ondanks het geavanceerde energiebeheer nog niet mee halen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Notebooks

Tags: Lenovo, Ultrabooks

Nieuws headlines

Laatste reactie