abonneren

Latitude XT

Vele jaren na de introductie van het fenomeen tablet-pc komt Dell met zijn eerste tablet-pc. Met een Dual Sense tabletscherm, Windows Vista en een energiezuinige Intel processor, doet Dell het meteen goed.

Deze Latitude XT heeft een stevig chassis en een degelijk stoer zakelijk ontwerp. Het deksel en de binnenkant hebben een zwart geborsteld aluminium uiterlijk dat heel goed weerstand biedt tegen vingerafdrukken. Met een gewicht onder de twee kilogram en bescheiden afmetingen van ongeveer A4 formaat en net iets meer dan 3 cm dik is het een redelijk handzaam apparaat. Het bijzonder degelijk aanvoelende draaibare scharnier tovert deze "convertible" werkelijk in een handomdraai om van laptop naar tablet mode.

Aanraakscherm

De tablet functionaliteit van dit notebook zijn indrukwekkend. Dankzij het nieuwe capacitieve aanraakscherm is het eenvoudig om met de vinger windows functies te bedienen. Dit aanraakscherm werkt zeg maar hetzelfde als het touchpad en niet zoals we gewend zijn bij aanraakschermen met druk. Het voordeel is dat de aanraking subtieler kan zijn, nadeel is een lagere precisie, daar je met het druk gevoelige aanraakscherm de neiging hebt om je nagels te gebruiken werkt dat bij het capacitieve scherm juist niet en moet je je vlakke vinger gebruiken. Voordeel van de nieuwe capacitieve aanraakscherm technologie is dat ook multitouch bediening, dat wil zeggen bediening met meer dan één vinger, mogelijk wordt. Helaas zijn er nog geen functies in het notebook ingebouwd die daar gebruik van maken. Nadeel is dat er afhankelijk van de lichtinval en de achtergrond een ruitjes patroon in het scherm te zien is.

Tablet pen

Voor het schrijven en tekenen en het precieze werk, is er de uitstekend vormgegeven, batterijloze pen die met de "traditionele" elektromagnetische tablet functionaliteit werkt. De combinatie is bijzonder prettig bij het schrijven met de pen is er geen last van de hand afdruk op het scherm, dit wordt automatisch onderdrukt. We zouden niet weten waarom maar het is ook mogelijk om één van beide tablet invoer functies uit te schakelen.

Scherm

Het 12,1 inch breedbeeldscherm heeft energiezuinige ledverlichting die zorgt voor een helder scherp en kleurrijk beeld. Met een goede kijkhoek. Het scherm heeft met een sensor ook een automatische dimfunctie waarmee extra energie gespaard kan worden. Het toetsenbord en touchpadmuis werken uitstekend. Bovendien is er nog een dopmuis of trackpoint, zodat het notebook voor iedereen naar wens is te bedienen. De geluidskwaliteit van de enkele speaker is voldoend voor normaal notebook gebruik.

Prestaties

Het notebook wordt aangedreven door een energiezuinige Intel Core 2 Duo processor in ultra low voltage uitvoering in dit geval de U7600 op 1,2 GHz die zijn energiegebruik beperkt tot zo'n 34 watt. Samen met 2 GB geheugen en een ATi Express chipset met geïntegreerde graphics goed voor redelijke prestaties.

SDD of HDD

De XT kan worden geleverd met een solid state disk van 40 of 64 GB of zoals ons testexemplaar met een 120 GB harde schijf. De bescheiden afmetingen en heeft het notebook mede te danken aan het ontbreken van een optische drive. Die zit in een fraai onder het notebook te bevestigen mediabase/dockingslice. Deze maakt het notebook wel 600gram zwaarder en 1,5 cm dikker.

Netwerk

De communicatie mogelijkheden zijn ruim voorzien met gebruikelijke aansluitingen en 11n (draft) draadloos netwerk, bluetooth en optioneel zelfs een ingebouwde hsdpa breedband voorziening, compleet met uitschuifbare antenne. Handig is de met een speciale drukknop uitgevoerde wifi-finder, dat snel een overzicht van de beschikbare netwerken oplevert.

Accuduur

Ook optioneel is de op dezelfde plaats, onder het notebook een extra accu te plaatsen. Deze zogenaamde slate batterij vormt samen met het notebook een fraai strak geheel. Het maakt het notebook een cm dikker en het geheel weegt dan ruim 2,5 kilo. De door ons gemeten batterijtijd van beide configuraties zijn met de standaard batterij van bijna twee tot drie en een half uur. Met de opionele slate batterij wordt dat bijna drie tot vijfeneenhalf uur. Opvallend is dat Dell bij dit notebook een bijzonder compacte en licht lader levert, waar jammer genoeg wel een rechte stekker aan zit, wat voor het tabletgebruik niet erg handig is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact
  • veelzijdig
  • dual sense tabletscherm
  • onhandige voedingsstekker
  • prijzig
Een heel fijne tablet-pc met veel gebruiksmogelijkeheden. Wel is hij met twee kilo nog aan de zware kant. Voor wie de Windows Vista handinvoerfunctionaliteit weet te waarderen een goede keus.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: