abonneren

Inspiron 1501

Tot voor kort maakte Dell alleen gebruik van Intel-processoren in hun notebooks. Met de Inspiron 1501 treedt hier eindelijk verandering in op -- met als resultaat een goedkope, stille notebook met nette prestaties en een lange accuduur.

De Inspiron 1501 is voorzien van een AMD Turion X2 TL-50, draaiend op 1.6 GHz. Deze processor levert geen topprestaties, maar is wel koploper in het instapsegment. Veel belangrijker is de nauwelijks hoorbare geluidsproductie van deze Dell-notebook: zelfs op een stille werkplek doet de Inspiron 1501 zijn werk onhoorbaar. Pas bij intensief gebruik valt het notebook wat ventilatorgezoem te ontlokken. Het 15.4"-notebook staat eenzaam aan de top als het gaat om zijn energieverbruik: het notebook weet maar liefst vijf uur en 46 minuten met zijn acculading te doen.

Het display wordt zeer gelijkmatig verlicht en is daarmee goed leesbaar. Alleen in direct zonlicht neemt de leesbaarheid sterk af. Het beeldscherm is uitgevoerd in breedbeeldformaat met een resolutie van 1280x800. Het gladde oppervlak zorgt voor contrastrijke kleuren, maar zorgt wel voor reflecties. Het gebruikte panel is niet bedoeld voor filmfanaten, want we hebben wel eens snellere panels gezien: d reactietijd ligt om en nabij de 48 milliseconden.

Voor overstappers van desktop naar notebook is vooral de layout van het toetsenbord erg prettig. De plaatsing van de toetsen is niet anders dan bij een normaal keyboard, met uitzondering van de speciale toetseilandjes die wat kleiner in de bovenrand zijn uitgevoerd.

Voor gamers is de Inspiron 1501 maar in beperkte mate geschikt. Het notebook is voorzien van de grafische chipset ATI Radeon Xpress 1150 die oudere DirectX 7- en DirectX 8-spellen rap kan weergeven, maar voor de huidige games is de chipset niet sterk genoeg. Wie deze games toch wil spelen moet rekening houden met lage framerates en schokkende beeld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede all-rounder
  • Extreem lange accuduur
  • Matige grafische prestaties
De Inspiron 1501 is voor €749 ideaal voor beginnende computergebruikers, die op zoek zijn naar een lange accuduur en een lage prijs. De bediening, de beeldkwaliteit en de uitrusting zijn goed. De HP nx6325 met zijn Turion X2 TL-60 is sneller, maar kost €250 meer, is een stuk luidruchtiger en kan maar half zo lang met zijn accu mee.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie