abonneren

HP Pavilion dv7-6b70ed

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
HP heeft zijn notebook-lijn vernieuwd en een aantal van deze notebooks hebben wij getest. Eén van deze notebooks is de Pavilion dv7-6b70ed. Een multimedianotebook waarbij ons inziens een flinke misstap is gemaakt.

De Pavilion dv7 is een groot notebook met een 17,3 inch mat beeldscherm dat beelden vertoont in full hd resolutie. De beeldkwaliteit van de monitor is redelijk goed met een goede kijkhoek. Het had alleen van ons wel iets helderder gemogen. Desalniettemin is er prima film op te kijken, ook met meerdere mensen.
Beat it!
HP heeft dit notebook uitgerust met HP Beats en het geluid wat deze Pavilion voortbrengt klinkt redelijk. We blijven het dubieus vinden dat HP het geluid zonder beats kunstmatig slecht laat klinken. Het is zelfs zo erg dat dialogen in films gewoon onnatuurlijk zacht klinken wanneer Beat uitstaat. Aan de andere kant, is dit ook een uitstekende reden om Beats niet uit te zetten.

Qua prestaties scoort dit HP notebook erg goed. Meer dan 4000 punten in PCMark 7 is een flinke score. Helemaal als je je bedenkt dat een opgedirkte Alienware gaming notebook maar 400 punten meer scoort en twee keer zo duur is. De hardware die in dit notebook verwerkt zit, is dan ook niet mis, hoewel we hier wel tegen wat misstappen gaan lopen.

Laten we beginnen met wat goed is aan de hardware. De Pavilion dv7-5b70ed is uitgerust met een quadcore Core i7 processor, een ssd systeemschijf van 160 GB en een 500 GB normale harde schijf voor data. Het notebook is uitgerust met 6 GB ramgeheugen dat opgebouwd is uit één reepje van 2 GB en één reepje van 4 GB. We zien dit vaker bij computers en notebooks, maar voor een correcte werking van dual-channel heb je eigenlijk 2 gelijkwaardige modules nodig. De meerwaarde van die 2 GB extra ramgeheugen ontgaat ons dan ook een beetje. Echter is dit nog niet de misstap waarop we in de intro van dit verhaal op doelen. Die zit hem in de keuze van de grafische chip.

Waarom?
De grafisch chip in dit Pavilion notebook is een AMD Radeon HD 6490M, een videochip waar je vrijwel niks mee kan. In 3DMark 2011 scoort dit notebook hierdoor maar 654 punten en zelfs in het oudere 3DMark 06 weet hij maar een magere score van 5160 punten te bewerkstelligen. In onze game-benchmarks is het ook niet veel soeps. In Mafia II haalt dit notebook met alle grafische details aan slechts 6,8 frames per seconde. En als we alle instellingen op zijn laagst zetten en de resolutie een stap terugbrengen naar 1366x768, dan weten we het aantal frames per seconde op te krikken naar 23,3 frames per seconde. Daar kan je dus niet fatsoenlijk mee gamen. De game Dirt 3 verloopt soepeler op dit notebook. Als we daar alle instellingen op "Ultra Low" zetten, weet dit notebook 57,7 frames per seconde te halen. Dat is prima speelbaar, maar de game ziet er dan ook echt niet uit. Als we alle instellingen maximaal zetten, worden nog geen eens 13 frames per seconde gehaald.

Wij vragen ons serieus af waarom HP voor de AMD Radeon HD 6490M heeft gekozen in dit notebook. De meerwaarde boven op Intels eigen geïntegreerde grafische chip is namelijk niet zo veel. Daarnaast is er wel geïnvesteerd in een supersnelle SSD schijf, een zeer krachtige processor en een behoorlijk full hd beeldscherm. Met de keuze voor een matige grafische chip doe je de overige hardware geen recht en voor 1259 euro - wat dit notebook kost - vinden wij dat je ook een krachtige grafische chip mag verwachten in een notebook.

Mét fingerprint reader
Als graphics en games niet belangrijk voor je zijn, dan is deze Pavilion zeker wel het overwegen waard. Het notebook is voorzien van zowel wifi als blue tooth en beschikt over 4 usb-poorten waarvan er 2 aan de usb3.0 standaard voldoen. Een hdmi-poort is aanwezig om het notebook gemakkelijk aan te sluiten op een groter scherm of hd-tv. Een grappig detail is de aanwezigheid van een fingerprint reader, zodat je gemakkelijk op je notebook in kunt loggen door middel van je vingerafdruk.

Het energieverbruik van dit notebook bevindt zich in de lagere regionen en ook de accuduur is voor een notebook van deze grootte en kaliber lang niet slecht. Gemiddeld weet dit notebook op één acculading 3 uur en 40 minuten mee te gaan. Echter zal dit aanzienlijk korter zijn wanneer je films bekijkt. Met een actieve grafische processor gaat dit notebook in onze test slechts 63 minuten mee.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goed scherm
  • krachtige algemene prestaties
  • grafisch zwak
  • geluid zonder HP Beats is kunstmatig slecht
De HP Pavilion dv7-6b70ed is een bijzonder krachtig multimedia notebook die bijzonder geschikt is voor het bekijken van films. Ook het bewerken van foto's en videos is een klus die dit notebook redelijk goed kan klaren. Wat grafische prestaties en games betreft, laat dit notebook het echter afweten en dit zien we dan ook als de achilleshiel van deze Pavilion. Vind je gaming echter totaal niet interessant, maar wil je wel power dan is de Pavilion dv7-6b70ed zeker het overwegen waard.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: