abonneren

HP Pavilion dv6-6b15ed

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Test resultaten
  3. > Specificaties
De meeste notebooks zijn uitgerust met een Core i processor van Intel. Echter is er ook nog een andere processormaker die zeker zijn sporen verdiend heeft: AMD. Het is dan ook goed dat HP zich niet vastpint op één fabrikant, maar ook notebooks uitbrengt met AMD's platform.
De HP Pavilion dv6-6b15ed is zo'n notebook en wordt, zoals veel van HP's notebooks, gepositioneerd als entertainment notebook.

De Pavilion dv6 is een standaardformaat notebook: 15,6 inch met een schermresolutie van 1366 x 768. Het notebook is voorzien van een AMD A8-3510MX quadcore processor en 8 GB aan ramgeheugen. De graphics zijn volledig verzorgd door AMD met een HD 6620G als geïntegreerde chip en de HD 6750M voor het zwaardere werk. Het notebook beschikt over een harde schijf met 750 GB aan opslagcapaciteit en ook een dvd-brander zit in het notebook verwerkt. Verder vinden we de gebruikelijke aansluitingen en connectiviteitsmogelijkheden zoals 4 usb poorten (waarvan 2 usb3.nl), hdmi, vga, wifi (n) en bluetooth. Als extra heeft HP ook een fingerprintreader toegevoegd om zo gemakkelijker in te loggen.

De specificaties zijn zeker niet slecht en we zijn blij dat we deze keer eens 8 GB ramgeheugen in een notebook vinden in plaats van het armzalige 6 GB. De prestaties zijn ondanks de aardige specificaties niet heel erg hoog, maar eerder gemiddeld. In PCMark 7 scoort dit notebook 1681 punten en ook in Cinebench weet dit notebook niet een gelijkwaardig (en even duur) notebook met een Core i5 processor zoals de HP Pavilion dm4-2100ed te verslaan. Grafisch is dit notebook wel krachtiger, maar dat wil niet zeggen dat er op dit notebook goed te gamen valt. Het kan wel, maar je moet de grafische instellingen flink inperken wil je games soepel kunnen spelen op dit notebook. De harde schijf biedt behalve veel opslagcapaciteit ook een goede lees en schrijfsnelheid: 93 MB per seconde is niet verkeerd voor een notebook-schijf.

Het design is dankzij het 15,6 inch scherm vrij groot wat ook betekent dat er ruimte is voor een extranumeriek eiland op het toetsenbord. Hierdoor is de layout wel wat verschoven en is het dus een klein beetje wennen als je een notebook-toetsenbord zonder numeriek eiland gewend bent. De touchpad voelt erg prettig en bedient het notebook op prettige wijze. Het design is verder strak en robuust.

Notebooks van HP hebben altijd veel extra software geïnstalleerd en niet iedereen zal de vele geïnstalleerde extra's kunnen waarderen. Logisch, want het systeem is op deze manier al behoorlijk vervuild. Vooral applicaties als de Bing Bar, Magic Desktop en HP's Gamecenter dragen daar aan bij. Verder vinden we ook de usual suspects zoals MS Office 2010 starter en Norton Internet Security. Als je het notebook voor de allereerste keer opstart krijg je een uitgebreid registratieproces waarbij je ook alvast kan aangeven of je gebruik wil maken van Norton of niet. Dat vinden we dan wel weer attent.

De Pavilion dv6-6b15ed is ook voorzien van HP Beats, maar de speakers zijn van zo'n beroerde kwaliteit dat dit niet echt mag baten. Nu zijn we sowieso niet onder de indruk van HP Beats, maar we hebben andere HP Beats notebooks gehoord met een beter geluid. Het voortgebrachte geluid uit de DV6 klinkt erg blikkerig en vlak. Ook het beeldscherm vinden we aan de matige kant. De kijkhoek is op zich goed als je de Windows desktop voor je hebt staan, maar zodra je een film bekijkt, tast de matige kijkhoek al snel de beeldkwaliteit aan.

De Pavilion dv6 gaat gemiddeld 4 uur mee op één acculading. Voor een 15,6 inch notebook is dat helemaal niet verkeerd. Vooral wanneer het notebook niet grafisch bezig is, kan de accuduur behoorlijk oplopen. Ook het energieverbruik zit aan de onderkant van het midden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goed all-round basic notebook
  • prima accuduur
  • veel opslagcapaciteit
  • matig beeld en geluid
  • algemene prestaties vallen iets tegen
De HP Pavilion dv6-6b15ed is een prima allround instap notebook. Het biedt entry-level prestaties met net een beetje meer grafische kracht. Van de specs hadden we wel hogere scores verwacht en het is jammer dat dit niet waargemaakt wordt. Desondanks is deze Pavilion zeker geen slecht notebook, hoewel de beeld en geluidskwaliteit in een volgende versie van ons beter mag. Helemaal voor 749 euro.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie