abonneren

HP Pavilion dm1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het is niet krachtig genoeg om een notebook te heten, maar het bevat teveel performance voor een netbook. Wat noem je de HP Pavillion dm1, een ultraportable 11,6 inch laptop met AMD’s E350 processor, dan? We houden het op een Netbook Plus.

De E350 is door AMD ontwikkelt om aan de behoefte van de netbook-gebruiker te voldoen die eigenlijk net wat meer power nodig heeft. Deze processor heeft net als de C-50 twee kernen en een geïntegreerde grafische chip. Echter is de performance van deze APU (accelerated processing unit) een stuk beter: 1,6 GHz tegenover de 1 GHz van de C-50. Net als de C-50 is de E350 een out of order processor, waardoor hij veel efficiënter is dan Intel’s Atom processor.

HP’s Pavilion dm1 is dus uitgerust met de E350 en heeft daarnaast ook 2 GB aan ramgeheugen en een 320 GB harde schijf (7200 rpm). De geïntegreerde grafische chip, de AMD Radeon HD 6310, is krachtig genoeg om films in HD af te spelen en zware grafische websites te tonen. De algehele prestaties zijn prima. Normale computerwerkzaamheden verlopen uiterst soepel, terwijl je bij netbooks die uitgerust zijn met een Intel Atom processor of de AMD C-50 toch zo nu en dan moet wachten. Dit zien we terug in de benchmarks. In PC Mark Vantage haalt de Pavilion dm1 een score van 2294 punten tegenover 1583 punten van een C-50 netbook en 1699 punten van een Intel Atom N550 netbook.

Films kijken gaat op dit notebook uitstekend. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1366 x 768 en is van uitstekende kwaliteit met goede kijkhoeken. Het geluid is ook, voor netbook standaarden, erg goed. De Pavilion gaat gemiddeld meer dan vijf uur mee op een acculading.

Het enige minpunt is eigenlijk de hoeveelheid software die HP standaard geïnstalleerd heeft. Wat moeten we met een brandsuite op een notebook dat geen optische drive heeft? En op een desktopbeheer-programma zitten we ook niet te wachten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Precies krachtig genoeg
  • Heel goed beeldscherm
  • Prima geluid
  • Veel software geïnstalleerd
De HP Pavilion is zo’n 50 euro duurder dan een gemiddeld netbook, 399 euro. Echter krijg je hiervoor wel precies de power die je nodig hebt voor een serieus mobiel werknotebook.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: