HP Elite Folio review: Luxe convertible met ARM-cpu

HP Folio Elite
Aan fraaie laptops is natuurlijk geen gebrek, maar HP weet zich met de HP Elite Folio toch te onderscheiden. Deze convertible is namelijk afgewerkt met kunstleer. En dat is niet het enige opvallende, want de processor is afkomstig van Qualcomm en maakt dus gebruik van de ARM-architectuur. Voor deze HP Elite Folio review hebben we 'm uitgebreid getest.

HP Elite Folio (3G2M1EA)

Prijs € 1880,34
Processor Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2
RAM 8 GB
Grafisch Qualcomm Adreno 690
Scherm 13,5 inch ips (1920 x 1280) aanraakscherm met stylus
Opslag 256 GB ssd (NVMe 3.0 x4)
OS Windows 10 Pro
Webcam 720p met Windows Hello-ondersteuning
Afmetingen 29,86 x 22,96 x 1,61 cm
Gewicht 1,32 kg
Accu 46 Wh
Aansluitingen 2x usb-c 3.2 (Gen 1 5 Gbit/s met DisplayPort 1.4), 3,5mm-audio-aansluiting
Draadloos Wifi 6, bluetooth 5.2, 4G
Website www.hp.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Fraai ontwerp
 • Uitstekende accuduur
 • Goed scherm
 • Fijn toetsenbord
 • Stille werking
 • Minpunten
 • Prijs
 • Meerprijs 4G
 • Niet alle programma's werken
 • Prestaties

HP’s Elite Folio valt direct op nadat hij de doos is gehaald, want dit is geen doorsnee laptop. Dichtgeklapt oogt hij eerder als een luxe notitieblok met lederen kaft. HP heeft de Elite Folio namelijk omhuld met een kunstleer. Het oogt fraai en voelt prettig aan, maar ik ben wel bang dat je bij gebrek aan voetjes op de onderkant snel vale/beschadigde plekken zult zien. Slijtage zal bij dit kunstleer vermoedelijk met een minder fraai ‘patina’ zijn als bij echt leer. Opengeklapt heeft de laptop een moderne vormgeving met een magnesium afwerking. Met een gewicht van 1,32 kg is hij prima draagbaar.

Qua aansluitingen krijg je niet heel veel, maar voor wat het is voldoet het. Uitbreiden kan in de vorm van twee usb-c-poorten die beide op een Gen1-snelheid van 5 Gbit/s werken. Ze ondersteunen allebei zowel het opladen van de notebook als het aansluiten van een scherm. Handig is dat er zowel links als rechts een usb-c-poort geplaatst is. Aan de rechterkant vind je nog een 3,5mm-headsetaansluiting naast de usb-poort. Draadloze verbindingen zijn er in de vorm van wifi 6, bluetooth 5.2 en op de geteste uitvoering ook nog een 4G-modem.

Klapscharnier

De Elite Folio is een convertible laptop die zowel als laptop als tablet te gebruiken is. De scharnierconstructie is wel opvallend. In de normale stand open je het apparaat als een normale laptop en kun je hem op die manier gebruiken. Het scherm heeft echter een tweede scharnier in het midden dat je kunt gebruiken door aan de onderkant van het scherm te trekken. Het wordt als je dat niet doet door magneten bij elkaar gehouden. Die zijn sterk genoeg, waardoor de Elite Folio zonder nadelen als normale laptop is te gebruiken. 

Trek je wel aan de onderkant van het scherm, dan kun je het scherm omklappen waarna het apparaat een tablet is als je de laptop dichtvouwt. Je kunt het scherm echter ook schuin neerzetten waarna je handig kunt tekenen met de meegeleverde pen. 

Op de achterkant van het scherm zie je na het omklappen alle drie de posities die HP bij het ontwerpen in gedachte had, al is er stiekem nog een vierde mogelijkheid want het scherm ook schuin vanaf de achterkant gebruiken en dat lijkt net iets stabieler dan de variant waarbij je het scherm schuin vanaf de voorkant gebruikt. De constructie is stevig, in het scharnier wordt net als op het palmgedeelte magnesium gebruikt dat aan de achterkant van het scherm zichtbaar is.

HP Folio Elite

ARM-processor

Naast het bijzondere uiterlijk heeft de HP Elite Folio nog een opvallende eigenschap, de laptop bevat namelijk geen processor van Intel of AMD, maar een ARM-processor van Qualcomm. Het gaat om de voor pc-toepassingen ontworpen Snapdragon 8cx Gen 2. Dit is een chip voorzien van een ARM-processor met acht cores met een kloksnelheid tot 3,2 GHz. De SoC bevat uiteraard ook een ingebouwde gpu. 

De chip staat op de lijst met ondersteunde processors voor Windows 11. De geteste uitvoering (3G2M1EA) is verder voorzien van wifi, bluetooth en een 4G-modem (Snapdragon X20 LTE-Advanced). Heb je geen 4G nodig, dan is er de goedkopere 3G2M0EA die net als het reviewmodel voorzien is van 8 GB Ram en een 256 GB ssd. Heb je meer RAM of opslag nodig, dan is er de 3G2M2EA die voorzien is van 16 GB RAM en een 512 GB ssd. Deze uitvoering is toch goedkoper dan het geteste model omdat een 4G-modem ontbreekt.

De Snapdragon-SoC is in alle uitvoeringen hetzelfde en is een chip die verwant is aan de in smartphones gebruikte Snapdragon 855 en ook aan de door Microsoft zelf gebruikte Qualcomm SQ1 en SQ2. Het is wanneer er ARM-software wordt uitgevoerd een vlotte chip. Helaas is veel Windows-software niet als ARM-variant beschikbaar. Je kunt echter ook x86-programma’s uitvoeren. Wel is het op het moment van testen alleen mogelijk om 32 bit x86-programma’s uit te voeren, de ondersteuning voor 64 bit x86-64-programma’s is nog in bèta. Ook de speciale ARM-versie van Microsoft Office is nog in bèta, op het moment van testen is de gewone gebruiker nog aangewezen op de 32 bit x86-variant.

Alle software van Microsoft zelf zal vermoedelijk wel in een ARM-variant beschikbaar komen, maar dat hoeft natuurlijk niet te gelden voor software van andere ontwikkelaars. Dit is dan ook geen laptop voor professionele gebruiker die bijvoorbeeld geavanceerdere 64bit-videobewerkingsprogramma’s wilt gebruiken. Dit is meer een laptop voor relatief simpele kantoorwerkzaamheden waarbij je hooguit af en toe een foto bijsnijdt. 

HP Folio Elite

Prettige schermverhouding

Het scherm heeft een prettige 3:2-verhouding waardoor je in de hoogte meer werkruimte hebt als bij een 16:9- of zelfs 16:10-scherm. De helderheid van het scherm is erg goed. De schermresolutie is met 1920 x 1280 pixels niet zo bijzonder, maar voor het 13,3inch-formaat op zich een prima resolutie. Beelden ogen scherp terwijl je geen last hebt van de high-res-nukken die Windows af en toe nog heeft. Opvallend is wel dat er een patroontje over het scherm lijkt te liggen, misschien het gevolg van de aanraaklaag of het gebruik van valbestendig Gorilla Glass 5.

Boven het scherm is een webcam verwerkt. Die 720p-webcam heeft een matige beeldkwaliteit, de beelden ogen onscherp met wat ruis er doorheen en de camera heeft wat moeite met lastigere lichtomstandigheden. De webcam is wel heel handig voorzien van een schuifje. Dat is in tegenstelling tot op sommige andere HP-laptops geen elektronisch bediend schuifje, maar een handmatige variant die je bedient met een schuifknopje boven de webcam. Het schuifje zelf zit wel intern en is voorzien van een wit patroontje zodat je goed ziet dat het schuifje dichtstaat. De camera is geschikt voor Windows Hello waardoor je met gezichtsherkenning kunt inloggen.

HP Elite Folio

Comfortabel werken

Het is prettig werken op de Folio, zeker als je veel aan tekstverwerking doet. Het toetsenbord laat zich alleen maar omschrijven als fantastisch, dit een van de comfortabelste laptoptoetsenborden die ik ooit gebruikt hebt. De aanslag heeft genoeg travel die wordt gecombineerd met een duidelijk voelbare klik. Het geheel voelt ook opvallend solide aan. De toetsverlichting is in twee helderheidsstanden in te stellen. Onder het toetsenbord heeft HP een touchpad geplaatst die ook bijzonder comfortabel is, de ingebouwde knop heeft een erg prettige klik. 

Je kunt de laptop ook bedienen met een aanraakscherm en dat scherm heeft ook ondersteuning voor een actieve stylus. Die stylus krijg je meegeleverd en HP heeft bovendien een handige opbergplek gevonden. De stylus ligt als je hem niet gebruikt in een vakje boven het toetsenbord en wordt daar ook direct opgeladen zodat je altijd een volle stylus hebt. Een uitsparing naast de pen zorgt ervoor dat je deze uit het vakje kunt halen. De pen plakt dankzij een magneet in het slot en de magneet is zo sterk dat de pen automatisch in de goede oriëntatie draait, zelfs als je hem ondersteboven in het vakje stop.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat de laadcontacten geen contact maken. Het is een oplossing die in gebruik superieur is aan het lusje dat je vaak ziet om een pen mee te nemen. In datzelfde vakje vind je overigens ook het uitschuifbare simkaartslot voor de mobiele internetverbinding dat je eenvoudig kunt openklikken als de pen verwijderd is.

HP Folio Elite

Prestaties

Omdat deze laptop een ARM-processor gebruikt, werken de benchmarks die we normaal gesproken in PCMark 10 gebruiken niet. PCMark biedt wel alternatieve benchmarks die enigszins op de door ons normaal gesproken gebruikte benchmarks lijken. Deze gebruiken Microsoft Office in plaats van opensource-programma’s voor het uitvoeren van de taken. In deze PCMark 10 Applications benchmark scoort deze laptop 5491 punten. Prettig is dat de laptop ook tijdens het draaien van benchmarks heerlijk stil blijft door het ontbreken van een ventilator.

Ik heb als vergelijking dezelfde benchmark ook uitgevoerd op een laptop met een normale Intel-processor in de vorm van de Intel Core i5-8350U, een oudere quadcoreprocessor uit 2017. Deze laptop scoort in dezelfde test 6710 punten. Het geeft aan dat de Elite Folio geen echte krachtpatser is, maar voldoet voor normaal kantoorgebruik. De ssd scoort met een lees-en schijfsnelheid van 3109,32 en 1675,37 MB/s prima.

Ook de normale batterijbenchmark kan niet op deze laptop worden uitgevoerd, maar er is eveneens een alternatieve batterijbenchmark op basis van Microsoft Office en Edge in plaats van opensource-software. Deze benchmark is qua workload redelijk goed te vergelijken met de batterijbenchmark op basis van opensource kantoorsoftware. In deze benchmark scoort de Elite Folio een indrukwekkende werktijd van 15 uur en 32 minuten. 

Dit is dus echt een laptop is voor gebruikers die gedurende de werkdag langdurig geen stopcontact tegenkomen. De ARM-processor heeft belangrijke voordelen als een lange accuduur en een stille werking, maar is tegelijkertijd wel minder krachtig dan x86-64-processors. 

Conclusie

De HP Elite Folio is duidelijk een laptop voor een heel specifieke doelgroep, want voor een algemeen publiek zijn er gezien de hoge prijs toch wel belangrijke nadelen. Zoek je als consument vooral een laptop als primaire Windows-computer, dan is deze Elite Folio door de ARM-architectuur wellicht niet de meest ideale kandidaat. Ben je echter op zoek naar een laptop voor het uitvoeren van doorsnee (zakelijk) kantoortaken waarmee je overal kunt werken, dan is de Elite Folio een erg interessant apparaat. 

Niet alleen heeft de Elite Folio een echt uitstekende accuduur, ook is er een ingebouwd 4G-modem waardoor je overal een internetverbinding kunt hebben. De laptop is bovendien prettig licht en ziet er met zijn afwerking met kunstleer ook nog eens fraai uit. Daar betaal je dan ook flink voor, dus deze laptop is vooral geschikt voor zakelijke gebruikers die heel de dag onderweg zijn.

Geschreven door: Jeroen Boer op

Category: Review, Notebooks

Tags: laptop, windows 10, hp, windows 11