Alles moet draagbaar: cd-spelers, telefoons, tv's en natuurlijk computers. En als het product eenmaal draagbaar is geworden, dan moet het kleiner en kleiner. Echter, als iets kleiner wordt, gaat het vaak ten koste van de functionaliteit. Kijk maar naar de pocket-pc's. Het scherm is vaak te klein om goed op te kunnen surfen en het toetsenbord is nagenoeg onbruikbaar.

Asus heeft volgens hen 'het gat in de markt' gevonden: de EEE-pc.

De EEE-pc is al iets meer dan een half jaar op de markt. De kleine, aaibare laptop met 7 inch scherm kan alles, maar er zijn wel wat kanttekeningen bij het ontwerp te plaatsen. U kunt de recensie van Ger Elskamp lezen voor alle details (Test Center ID: 2951). Het grootste gemis bij de eerste generatie is de resolutie van het 7 inch scherm. Een resolutie van 800 bij 480 is eigenlijk te laag voor normaal gebruik. De nieuwe 9 inch-versie van de EEE-pc moet dit probleem oplossen met een resolutie van 1024 x 600. Dat zijn nog steeds niet heel veel pixels, maar het zijn er genoeg om prima mee te surfen en een briefje te tikken.

Windows XP

Het grootste verschil met de eerste mini-laptop is dat de negen inch-versie ook te krijgen is met Windows XP. Jazeker: Microsoft bestormt ook de subnotebookmarkt. Draait XP eigenlijk wel op dit kleine notebookje met een Intel Celeron-M processor op 900 MHz en 1 GB DDR2-400 geheugen? Jazeker! Windows reageert nog verrassend snel op instructies van de gebruiker. Niet zo snel als de Linux-versie, maar Windows is prima bruikbaar. Het enige dat wij bemerken tijdens onze testperiode is dat het snel gedaan is met het vlotte opstarten en afsluiten van Windows. Al na een halve week duurt het zeker twee keer zo lang om de EEE-pc leven in te blazen en deze na een werksessie weer af te sluiten. En dat is bij normaal tik- en surfwerk. Zonde, want dat probleem lopen wij bij onze Linux-versie helemaal niet tegenaan! Over de functionaliteit van Windows XP hoeven we het niet te hebben: die kent u en u kunt dan ook concluderen dat het prettig is dat u alle bestaande programma's probleemloos kunt installeren, mits deze niet teveel processorkracht vereisen natuurlijk. Prettig is dat Asus Microsoft Works installeert, in plaats van Office. Works biedt alle basale functies en vereist bovendien geen monsterlijk systeem.

Linux

Het Linux-systeem zijn we nog steeds erg over te spreken. Het ademt eenvoud door de overzichtelijke tabbladen die alle categorieën aangeven. Browsen, tikken, een spelletje spelen. Het kan allemaal met het Linux-pakket. Wij zijn vooral erg te spreken over het Open Office-pakket. Dit werkt echt voortreffelijk. Eigenlijk nog beter dan het Works-pakket van Microsoft, omdat het Open Office-pakket standaard opslaat in de .doc-extensie. Works werkt vreemd genoeg met wps. Het prettige van het Linux-systeem is dat het niet trager gaat lopen als u met het systeem aan de slag gaat. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat Linux niet met een register werkt, in tegenstelling tot Microsoft. Doorgewinterde gebruikers weten wellicht hoe ze het register schoon moeten houden, waardoor het systeem optimaal blijft presteren, maar dat is niet de doelgroep van de EEE-pc. Bent u dus geen hardcore-hacker of Windows-fan, dan raden we Linux aan, omdat dit systeem nagenoeg onderhoudsvrij is.

Concessies

Opvallend is dat de XP- en Linux-versie hardwarematig van elkaar verschillen: de Linux-EEE-pc heeft 20 GB opslagruimte, de XP-versie 8 GB minder. Vreemd? Ja, absoluut. Zeker vanuit het perspectief van de gebruiker. Prijstechnisch is het echter niet vreemd, want Windows kost geld. Net als Works. Aangezien de twee EEE-pc's evenveel kosten, gaat het in dit geval ten koste van de opslagcapaciteit.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Flexibel inzetbaar

  • Vlot genoeg bij goed onderhoud

  • Wordt traag door Windows register

Hoewel de XP-versie prima werkt en het platform heerlijk flexibel is, hebben wij onze bedenkingen bij deze EEE-pc. De ‘E' staat voor easy en dat is Windows lang niet altijd. Zeker het onderhoud van het besturingssysteem vergt nog wel eens de nodige kennis. En aangezien deze laptop niet voor de hardcore hacker is die precies weet hoe hij het register schoon moet houden, raden wij de gebruiker aan de Linux-variant te kiezen. Daarmee werkt de EEE-pc perfect... en bovenal blijft hij lekker fris en fruitig. En als bonus krijg je ook nog eens 8 GB meer opslag!

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten