Asus dicht de kloof tussen een pda en een subnotebook. Dit uiterst compacte, notebookje is eenvoudig in gebruik en goedkoop. Zo is het niet alleen voor iedereen, maar vooral ook voor overal. In de Verenigde Staten al het meest gevraagde kerstcadeautje. Met een Eee PC mag je gezien worden.

Een honderd dollar pc is het niet, maar Asus heeft wel een bijzonder product, met zijn Eee PC voor driehonderd euro. Een super eenvoudig en compact notebookje van nog net geen kilo en de afmetingen van een half A4-tje.

Eenvoud

Asus richt zich met dit handzame notebookje met een bescheiden prijs tot de 2e miljard potentiele computergebruikers. Dankzij zijn eenvoud is het geschikt voor een groot publiek ook voor wie een windows computer te moeilijk is, zoals ouderen en kinderen. Dankzij zijn afmetingen is het geschikt voor overal. Gemakkelijk mee te nemen een onopvallend te gebruiken. Ideaal voor treinreizigers en (school)kinderen en studenten. Door zijn bescheiden afmetingen minder zichtbaar en dus minder gevoelig voor diefstal.

Goedkoop

Dankzij zijn prijs is de EeePC bereikbaar voor een groot publiek. Voor wie een normaal notebook te duur vind of onbereikbaar is, of voor wie een gangbaar subnotebook naar verhouding te duur vindt voor de toch altijd beperkte gebruiksmogelijkheden. Vooral die laatste categorie gebruikers, die heel veel geld uit geven aan een 10 of 11 inch ultra-draagbaar notebook gebruiken het notebook vaak niet voor meer dan de toepassingen die de EeePC ook biedt. Met uitzondering van foto- en video-bewerken, biedt de EeePC een handzaam digitaal hulpmiddel voor de meest gangbare taken onderweg.

Linux

Het is gedurfd om een product uit te brengen dat moet concurreren met alle (ms windows) pc's en laptops die er al zijn. Asus is er echter wonderlijk goed in geslaagd de juiste combinatie te vinden tussen hard- en software. De Eee PC doet wat hij doen moet op een eenvoudige overzichtelijke manier zonder overbodige toeters en bellen en moeilijk te doorgronden eigenaardigheden.
Wij testen de Engelstalige versie. In maart zal Asus in Nederland de Nederlandstalige versie introduceren, waarin alles is vertaald.
De Eee PC heeft een besturingssysteem gebaseerd op Linux en heeft een uiterst eenvoudige bediening, die veel overeenkomst vertoont met Windows. De toepassingen zijn gegroepeerd en toegankelijk via tabbladen:

Internet

Alles wat u op internet doet: browsen, emailen chatten is op de Eee PC beschikbaar. Zelfs internet radio of zelfs online divx-videos, of online tv uitzendingen, kunnen via het (draadloze) internet prima worden beluisterd of bekeken. Het instellen van een draadloos netwerk gaat heel eenvoudig, zelfs inclusief de benodigde beveiligingssleutel.

Werk

Dankzij open-office, zijn er de gebruikelijke kantoortoepassingen beschikbaar net als een pdfreader, email-programma, en pim functionaliteit, met agenda, adresbook en dergelijke.

Leer

Leerzaam is de Eee PC met diverse hulpmiddelen, educatieve taal en wetenschappelijke spelletjes en tekenprogramma.

Speel

Spelen is op de Eee PC een ruim begrip en bevat naast spelletjes multimedia programma's, foto- en videomanagers en geeft toegang tot de webcam en een soundrecorder.

Hardware

De hardware van de door ons geteste Eee PC is basic maar biedt naar onze ervaring ruim voldoende mogelijkheden en is krachtig genoeg voor het gebruik van de aanwezige software.
Zo is er en ultra low voltage mobiele Intel processor, met 512 MB ramgeheugen. De 4 GB harde schijf is er een van het solid-state type, dat wil zeggen zonder bewegende delen, gebaseerd op flashgeheugen. Snel en zuinig met energie. Van die vier GB is nog ruim 1 GB beschikbaar.

Geluid

Er is een redelijk stereo geluid, dankzij de speakers naast het scherm dat met 7 inch aan de kleine kant is. De beeldkwaliteit, helderheid en contrast zijn prima. Jammer is de beperkte resolutie van 800 bij 480 pixels. Dit vormt echt de meest opvallende beperking van dit apparaat. Een gemiddelde website is tegenwoordig gemaakt op een resolutie van 1024 x 768 en er moet dus flink gescrolld worden. Wel is er een vga-aansluiting voor een extern beeld dat tot 1600 x 1200 gaat.

Communicatie

Draadloos en bedraad netwerk, drie usb-poorten en een modem zijn beschikbaar. Dankzij de flashcardlezer is de beschikbare opslagruimte eenvoudig uit te breiden.
Jammer is ook dat het apparaat door het ontbreken van een draaiende schijf bijzonder stil is maar de ventilator zich af en toe hinderlijk laat horen.

Stevig

Het notebook zit stevig in elkaar en de accu is volgens Asus goed voor zoon 3 uur gebruik. Er zal ook een versie met 8 GB en 16 GB opslag verschijnen. En naast zwart en wit zullen er diverse kleuren beschikbaar komen. Niet uitgesloten is dat er later een uitgebreidere uitvoering met een groter scherm en eventueel zelfs Windows zal komen. Uiteraard ook met een hoger prijskaartje.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • compact en licht

  • veelzijdig

  • eenvoudig

  • goedkoop

  • klein scherm

Asus is bijzonder goed geslaagd in het introduceren van een uiterst functioneel product, dat samen met zijn goed ogende uiterlijk en compacte formaat en mooie prijs, een handige tool en hebbeding kan zijn voor iedereen!Beoogde doelgroepconsument
ProcessorfamilieIntel Celeron MProcessorsnelheid (GHz)0.9Intern geheugen (GB)0.5ChipsetIntel 945GSEGeluidschipHigh Definition audioGrafische chipsetIntel mobiel graphicsGrafisch geheugen (MB)0Schijfcapaciteit (GB)4Optische drive-Netwerkaansluitingen1x Fast EthernetDraadloze verbindingen802.11 b/g
Schermformaat (inch)7Schermresolutie (pixels)800 x 480Reflectered scherm?neeOverige componentencardreader
webcam/microfoon
USB-poorten3Overige aansluitingenvga
line-out
microfoon
BesturingssysteemLinuxAfmetingen (cm)4 x 22,5 x16,5Gewicht (kg)0.92

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten