abonneren

Eee PC 1101HA

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De 1101HA is een stijlvol, goedkoop netbookje van Asus.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Asus Eee PC 1101HA is het tweede 'Seashell'-netbook van Asus, de kleinere 1008HA werd al eerder dit jaar gelanceerd. Beide netbooks zijn een poging om het goedkope netbooksegment van een sjieke stijl te voorzien. Een succesvolle poging overigens; de Seashell is duidelijk geïnspireerd door de MacBook Air met zijn dunne doch solide plastic behuizing.

De Eee PC 1101HA's 11,6-inch scherm is wat groter dan die van de 1008HA, maar het echte voordeel zit hem in de verhoogde resolutie. De standaard netbookresolutie van 1024 x 600 is voldoende voor de meeste doeleinden, maar bij het bekijken van brede webpagina's en hoge dialoogvensers zijn de nadelen van deze resolutie duidelijk zichtbaar. De schermresolutie van de 1101HA, 1366 x 768, omzeilt deze problemen.

De led-backlight maakt het scherm levendig en zorgt voor een gelijkmatige verlichting, maar zoals gebruikelijk met een glansafwerking moet u dit netbookje niet teveel buiten willen gebruiken. Een onbegrijpelijke fout voor een machine die u overal mee naar toe kunt nemen. De horizontale kijkhoek van het scherm is behoorlijk breed, maar de zichbaarheid neemt snel af wanneer u van boven op het scherm kijkt. Dit maakt de 1101HA niet de meest geschikte kandidaat voor het bekijken van ad-hoc presentaties in een vergaderkamer, maar dankzij de ingebouwde vga-poort is het aansluiten van een externe monitor niet moeilijk.

Dat de behuizing wat breder moet zijn om het scherm kwijt te kunnen, zorgt er ook voor dat Asus een volledig qwerty-toetsenbord heeft kunnen plaatsen. De brede, lage toetsen op de 1101HA zijn comfortabel bij het typen, maar het toetsenbord geeft een wat hol gevoel. De toetsen veren niet zo lekker als op andere laptops en het indrukmoment eindigt erg abrupt. De shift-toetsen zijn kleiner dan normaal en zijn daarmee erg lastig; Asus had het beetje ruimte rondom deze toetsen beter kunnen gebruiken om deze toetsen wat groter te maken.

Waar Asus voor de Eee PC 1008HA nog koos voor een vaste, interne accu, heeft de 1101HA weer gewoon een verwisselbare zescells 48Wh-accu. Dit maakt dit netbookje veel interessanter voor mensen die langere tijd op deze machine willen werken. Toch is een tweede accu geen noodzaak, want schakelen we wifi uit en de energiebesparende functies in, dan weet de 1101HA maar liefst negen uur werktijd uit zijn acculading te persen. Asus claimt 11 uur met de optionele 63Wh-accu.

Natuurlijk hebben netbooks een nadeel: de beperkte processorkracht. De 1101HA is uitgerust met de Intel Atom Z520-processor, die bij lange na niet zo krachtig is als een Core 2 Duo. Toch presteert deze processor voldoende voor e-mail, word processing en andere niet-intensieve taken. Probeer er alleen niet meer dan twee of drie tegelijkertijd uit te voeren. Asus heeft er slim gedaan Windows XP te installeren, want de Z520 is niet krachtig genoeg voor Vista.

De Eee PC 1101HA is nauwelijks duurder dan de 1008HA, maar biedt een aantal aanzienlijke voordelen. Wel is dit model iets minder draagbaar door de grotere behuizing. De hogere schermresolutie is het prijsverschil al meer dan waard. Sterker nog, de Eee PC 1101HA houdt zich in een vergelijking met een driemaal zo dure ultraportable meer dan staande; de prestaties zijn namelijk voldoende voor de meeste gebruikers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schermresolutie
  • accuduur
  • groot toetsenbord
  • reflecterend scherm
De Eee PC 1101HA is één van de meest aantrekkelijke netbooks en dankzij het hoge-resolutiescherm interessanter dan veel concurrenten. De 1101HA is een goede keus voor iemand die een stijlvolle doch goedkope ultraportable wil en kan leven met de beperkingen van een Atom-processor.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: