abonneren

eCafé EC900

Inmiddels struikelen we bijna over de kleine, schattige netbookjes. Toch weerhoudt dit fabrikanten er niet van om netbooks te blijven ontwikkelen om een graantje mee te pikken van dit marktsegment. Nu is het de beurt aan Hercules om de informatiehonger van de mobiele mens te stillen. Hun variant op de netbook: de eCafé.
Houdt deze chocola-, cq koffiebruine netbook ons wakker?

Hercules meldt ons dat de eCafé vooral voor de fun bedoeld is. Mede daarom is Hercules – onderdeel van Guillemot – van plan om diverse spellen geschikt te maken voor het Atom platform waarop de eCafé is gebaseerd.

Gebruiksvriendelijk


Hercules heeft duidelijk aandacht besteed aan de zelf ontwikkelde user interface: iDesk. Deze schil over Windows XP heen, verdeelt de gebruiksmogelijkheden van de eCafé in vijf categorieën: communicatie, multimedia, online, games en werk. Jammer genoeg heeft Hercules deze categorieën wat kinderachtige namen gegeven als: speelwereld, multimediawereld, et cetera. Feit is wel dat het prettig werkt en daardoor de instapdrempel voor de minder gevorderde gebruiker laag blijft.

Helaas is er niet zoveel aandacht uitgegaan naar het uiterlijk van de eCafé zelf. De kleur bruin maakt geen indruk. Het lijkt alsof Hercules niet echt naar de jongere, hippe doelgroep heeft gekeken. We hopen dat er snel andere kleuren beschikbaar komen. Ook is het gewicht met 1,3 kilo aan de hoge kant voor een netbook. Dit is het gevolg van de grote accu die overigens wel een forse capaciteit heeft en daardoor met gemak de eCafé 5 uur wakker kan houden, zo laat ons programma ‘Battery Eater Pro’ zien.

Overigens levert Hercules een leuk extraatje bij de eCafé. Wie een account aanmaakt op de eCafé-website, krijgt gratis online opslag en gratis support. Ook word je op de hoogte gehouden van allerlei nieuwtjes omtrent de netbook.

Niet hip


Laten we maar met de deur in huis vallen: de eCafé werkt niet heel prettig als tekstverwerker. In principe beschikt de eCafé over alles wat je nodig hebt: een touchpad – die overigens wel prettig werkt – en een toetsenbord met alle nodige toetsen. Echter, het toetsenbord tikt simpelweg niet lekker. De toetsen zijn te klein en het touchpad gooit vaak roet in het eten door de cursor ongewild te verschuiven. Wij hebben nog geen manier gevonden om het touchpad tijdelijk uit te schakelen. En als het al kan; hoe kan je dan nog zaken corrigeren met de muis als je onderweg bent?

Surfen gaat prima. Uiteraard heeft het prima, mat afgewerkte 9-inch scherm dezelfde resolutie als de concurrentie: 1024 bij 600 pixels. Dat wil zetten dat er behoorlijk gescrolled moet worden op het web. Echter, de eCafé heeft een troef: Wireless-N. En daardoor is een razendsnelle verbinding tot stand te brengen. Een grote pré ten opzichte van de concurrentie dus!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Wireless-N
  • Gratis online opslag
  • Fijne interface
  • Uiterlijk
  • Zwaarder dan concurrenten
De eCafé heeft een paar unieke eigenschappen. Allereerst de handige iDesk-interface die het gebruik absoluut positief beïnvloedt. Ten tweede de Wireless-N netwerkkaart. En tenslotte de gratis online opslag en helpdesk. Echter, het uiterlijk van deze netbook spreekt ons niet aan. De kleur is eufemistisch uitgedrukt niet appetijtelijk. Dat in combinatie met de toch wat lompe vorm maken de eCafé geen hippe verschijning op het terras. En dat moet toch een beoogd doel zijn geweest van Hercules.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: