abonneren

Dell XPS 15

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Dell's XPS lijn is een notebooklijn van krachtige notebooks waarbij de nadruk voornamelijk ligt op power. Dit geldt ook voor de Dell XPS 15 die wij ter test hebben ontvangen voor de vergelijkende 'desktop replacer' test in PCM 5 (2011).

De XPS 15 is een 15,6 inch notebook en is hierdoor iets kleiner dan de gemiddelde desktopvervanger. Het apparaat is bijzonder stevig en zit degelijk in elkaar. Daardoor is hij wel wat aan de dikke kant. Het beeldscherm is dun dankzij de LED achtergrond verlichting. Desondanks voelt het scherm wel robuust en niet kwetsbaar. Het toetsenbord tikt bijzonder prettig. Het is alleen jammer dat de functies van de functietoetsen standaard omgewisseld zijn, zodat FN ingedrukt moet worden als je bijvoorbeeld de F1 toets wil gebruiken. In de bios is dit overigens weer om te draaien zodat dit geen probleem hoeft te zijn voor gevorderde gebruikers

De allround prestaties van dit notebook zijn goed. In PCMark Vantage weet de XPS 15 een score te behalen van boven de 6000 punten. Wat gaming betreft, had deze XPS 15 wel wat krachtiger gemogen. Het notebook kan net niet meekomen met de nieuwste games. Zonde!

De hardware die we aan boord vinden zijn een eerste generatie Core i5 processor (M460), 4 GB aan ramgeheugen en een 500 GB harde schijf die ook nog eens behoorlijk snel is. De graphics worden verzorgd door de nVidia GeForce GT 420M chipset. Deze chipset zit aan de onderkant wat prestaties betreft en dat is ook te zien aan de benchmarks. Verder beschikt deze XPS 15 over een blu-ray speler / dvd-brander combinatie en 3 usb-poorten waarvan er 2 usb3.0 ondersteunen. Wel ontbreekt er een vga-poort maar beschikt de XPS 15 wel over een hdmi- en displayport-aansluiting.

De kwaliteit van het beeldscherm is prima in orde. Het scherm heeft een prima horizontale kijkhoek waardoor er goed films op te kijken is. De XPS 15 is één van de weinige notebooks met een fatsoenlijk beeldscherm aan boord. Het blijft echter wel een TN beeldscherm, waardoor de verticale kijkhoek nog steeds beroerd is. Het geluid dat uit de XPS 15 komt, klinkt echt fantastisch! De boxen en technologie, die verzorgd worden door JBL, zorgen voor heldere klanken en goede bassen. Muziek luisteren is zeker geen straf op dit notebook, hoewel je hem niet té hard moet zetten, omdat anders het geluid licht kan vervormen.
 

Speciale aanbieding!

Volgens Dell is deze notebook zoals hij hier beschreven staat nu en de hele maand april te koop voor de speciale actieprijs van 699 euro. Dat is echt een hele goede prijs voor een notebook van dit kaliber.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goed scherm
  • Prima prestaties
  • Robuust
  • Fantastisch geluid
  • Functies functietoetsen omgewisseld
  • Grafische prestaties zijn wat minder
Als je geen gamer bent, maar je zoekt wel goede prestaties in een kwalitatief sterk notebook, dan is deze Dell XPS 15 zeker een aanrader!

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie