Na Acer, Toshiba, Asus en HP is het nu eindelijk aan Dell om met een ultrabook op de markt te komen. Dell heeft haar ultrabook, de XPS13, behoorlijk gepromoot waarbij ook bushokjes en treinstations niet ontzien werden. Een merk als Dell schept natuurlijk hoge verwachtingen en we zijn dan ook benieuwd hoe dit ultrabook presteert en werkt.

De XPS13 is ten eerste vooral een ontzettend degelijk ultrabook. Hij zit ontzettend stevig in elkaar en de rubberen coating zorgt ervoor dat je handen prettig op het ultrabook rusten wanneer je aan het typen bent. Het keyboard heeft, net als alle andere keyboards bij ultrabooks, een chiclet design en is voorzien van led-licht dat oplicht zodra je het toetsenbord gebruikt. Hoe prettig een toetsenbord typt, is heel persoonlijk en hangt ook af van de grootte van je eigen handen. Wij vinden hem nét niet lekker typen. De toetsen zitten net iets te dicht op elkaar en af en toe lijkt een toets ook niet gepakt te worden. Maar nogmaals, de bediening van een keyboard is een erg persoonlijke ervaring. Over de touchpad zijn we niet echt te spreken. Het klikken wordt met enige regelmaat niet geregistreerd en dat kan soms leiden tot ergernissen.

Wat beeld en geluid betreft is de XPS 13 zeker geen hoogvlieger. Het geluid klinkt op zich niet onaardig maar vervormt snel op hardere niveaus. Nu zal voor een hoop mensen geluid niet heel belangrijk zij, maar beeld des te meer. Het scherm is voorzien van Gorrilla-glass waardoor hij zeer krasbestendig is. Echter valt de beeldschermkwaliteit erg tegen. De kijkhoek is heel slecht en de minste beweging zorgt al voor kwaliteitsverlies op het scherm. We zijn beter gewend van Dell. 

Vooralsnog zijn we dus niet echt enthousiast over dit ultrabook. Waar de XPS13 echter op bediening tekort schiet, weet hij wel veel punten te scoren op prestatiegebied. Hoewel de XPS13 qua specificaties overeenkomt met de meeste andere ultrabooks van andere merken - we zien een Core i5 processor, 4 GB ramgeheugen en interne graphics van Intel - , weet hij heel hoog te scoren in PC Mark 7, namelijk 3598 punten terwijl de meeste andere merken blijven steken bij 3000 of veel lager, zoals bij Samsung en Acer het geval is. Deze performance is vooral te danken aan de zeer snelle SSD schijf die een maximale leessnelheid van 520 MB per seconde heeft en een maximale schrijfsnelheid van 263 MB per seconde. Jammer is alleen wel dat deze schijf maar 128 GB groot is. Echter voor een meerprijs is deze schijf te vervangen door een 256 MB variant.

De accuprestaties van deze XPS13 zijn ook zeker niet verkeerd. We meten een gemiddelde accuduur van ruim 311 minuten oftewel meer dan 5 uur. Beperk je vervolgens het grafisch gebruik tot een minimum, dan weet deze ultrabook zelfs acht en half uur op één acculading mee te gaan. Alleen de HP Folio weet deze prestatie op het moment van testen te overtreffen.

Wat aansluitmogelijkheden betreft, kom je er bij Dell karig van af. Op draadloos gebied is er wifi n (geen 5 GHz band) en bluetooth beschikbaar, dus dat zit wel goed. Maar qua fysieke aansluitingen zien we maar twee usb-poorten (waarvan één usb3.0), een displaypoort en een audio-uitgang. Een hdmi-poort, een ethernetpoort en memorycardreader ontbreken. Jammer. Wij hadden liever een hdmi-poort gezien in plaats van de displaypoort, aangezien deze laatste nog maar weinig gebruikt wordt.

Erg moe worden we van de meldingen dat we geen correcte adapter hebben aangesloten op het ultrabook. Met regelmaat krijgen we alarmmeldingen dat de adapter niet herkend wordt en dat deze maar heel langzaam opgeladen zal worden. Dit gebeurt vooral wanneer een stekkerblok gebruikt wordt, maar niet altijd.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

uitstekende prestaties

lange accuduur

superdegelijk

Minpunten

slecht scherm

touchpad werkt niet fijn

weinig aansluitingen

overgevoelige adaptersettings

Conclusie

Qua prestaties is de XPS 13 een ultrabook dat zeer goed scoort, maar bij een notebook, en helemaal bij een ultrabook, is de bediening minstens net zo belangrijk. Op dit gebied vinden we de XPS 13 tekort schieten, wat met name te danken is aan de haperende touchpad en het slechte beeldscherm. Als de dit allemaal zetten tegenover de pittige prijs van bijna 1150 euro, dan vinden we de XPS 13 eigenlijk een beetje tegenvallen. Jammer!...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten