abonneren

Dell XPS 12

Van alle Windows 8-convertibles heeft de XPS 12 het meest opvallende ontwerp. Op het eerste gezicht ziet hij eruit als een klassieke laptop, tot je op de bovenkant van het scherm drukt.

Het aanraakscherm van de XPS 12 zit verwerkt in een aluminium frame en kan 180 graden kantelen. Op deze manier kan je de laptop in een handomdraai omvormen tot een tablet. Ondanks de flexibele constructie voelt het geheel toch robuust aan, net als de rest van het apparaat. De zachte afwerking met carbon-textuur is een schot in de roos.

Door zijn kantelbare scherm is het niet de dunste ultrabook, maar dik durven we hem zeker niet noemen. Voor een laptop weegt hij niet veel, maar als je de XPS 12 als tablet gebruikt is hij te zwaar. Dat vinden we jammer, want dankzij zijn opvallend ontwerp functioneert hij verder prima als tablet. Het hoogtepunt van deze laptop is zonder twijfel het full-hd-scherm. Zoveel pixels op een 12,5 inchscherm is een waar genot om naar te kijken. Gelukkig schaalt Windows 8 zijn tegels en pictogrammen mee, zodat alles nog bedienbaar is met je vingers. Het IPS-schermpaneel is vanuit alle kijkhoeken prima te bekijken: zo zouden alle laptopschermen moeten zijn. De stereoluidsprekers klinken helder en zijn overtuigend genoeg voor filmweergave. 

Hoewel je een groot aanraakscherm hebt om Windows 8 te bedienen, is een touchpad soms handig. Hier gaat Dell een beetje de mist in. De verschillende vingerbewegingen werken niet altijd en niet elke ‘tik’ wordt even goed geregistreerd. Het toetsenbord tikt lekker en voelt aangenaam aan door de concave toetsen. De accuduur is voor een ultrabook niet goed genoeg. Zonde eigenlijk, want als de XPS 12 het twee uur langer uitzingt, dan is dit de allerbeste convertible met Windows 8.

Geschreven door: C├ędric Van op

Category: Review, Notebooks

Tags: Dell, tablets, Notebooks