abonneren

Dell Inspiron 14z

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
De z komen we in Dell's notebook portfolio eigenlijk alleen maar tegen in de XPS-lijn. De z staat bij Dell voor een dun, licht en plat design. Echter heeft Dell de z nu ook geïntroduceerd in hun instap-lijn: de Inspiron reeks. Het resultaat: de Inspiron 14z, de eerste z in Inspiron.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Dell laat met de Inspiron 14z zien dat een mooi strak design niet alleen maar bij duurdere notebooks hoeft voor te komen. Het notebook ziet er mooi en strak uit, is 3,5 cm dik en heeft al zijn poortjes netjes weggewerkt achter klepjes. Het toetsenbord heeft het zogenaamde 'cushion design' waarbij elke toets een apart eilandje is. Het notebook voelt degelijk aan en het toetsenbord tikt bijzonder prettig.

Wel missen we de vga-poort op dit notebook. In plaats daarvan heeft Dell gekozen voor een hdmi-uitgang en de nieuwe displaypoort uitgang. Behalve vga, missen we ook de microfoon-ingang op dit notebook. Nu wordt deze zelden gebruikt, dus hierop bezuinigen is logisch, maar voor hen die deze poort wél willen gebruiken, valt dit notebook dus af.

Binnenin vinden we redelijke hardware die je van een Inspiron notebook mag verwachten: een Core i5 processor, 4 GB ramgeheugen, een 500 GB harde schijf, wifi, bluetooth, usb en usb3.0 (1 poort) en een dvd brander. De Inspiron reeks is vooral gericht op basaal computergebruik en derhalve treffen we geen extra videochip aan. De graphics worden verzorgd door de geïntegreerde HD graphics chip.

Qua prestaties scoort dit notebook zoals verwacht. Geen hoge uitschieters en het spelen van (hardcore) games kan je op dit notebook wel vergeten. Dit is een notebook wat je gebruikt om lekker te internetten, documenten te bewerken en wellicht een filmpje op te kijken. De prestaties zijn voor dit gebruik ruim voldoende.

Dell scoort altijd bijzonder goed in onze accutesten en ook dit keer is dat het geval. Intel's HD graphics zijn behalve niet krachtig, ook niet energiezuinig en in onze grafische accutest - waarbij non-stop een ronddraaiende batterij op het scherm wordt getoond - weet de Inspiron 14z het dan ook maar 82 minuten vol te houden. Echter gebruik je dit notebook niet voor zijn grafische kracht, en een passieve accuduur is dan ook meer van toepassing bij dit notebook. In onze passieve accutest - waarbij non-stop een document wordt getoond dat van tijd tot tijd verspringt naar een ander tekstdeel - weet deze Inspiron het wel 499 minuten uit te houden! Dat is meer dan 8 uur! Als we het gemiddelde nemen van deze twee metingen, dan komen we op een gemiddelde werktijd van bijna 5 uur uit. Niet verkeerd.

Het 14 inch glanzende beeldscherm van de Inspiron 14z heeft een resolutie van 1366x768 en een matige kijkhoek. Films kijken op dit scherm is dan ook niet echt een aanrader. We hebben betere schermen gezien in notebooks, maar we moeten niet vergeten dat dit een instapmodel is. Het geluid is voor een notebook in deze prijscategorie nog best aardig. Het is geen mooi geluid met volle bassen en veel diepte, maar het klinkt beter dan een gemiddeld notebook uit dezelfde prijsklasse.

De Inspiron 14z is een notebook dat in verschillende varianten en specificaties te krijgen is. De prijs verschilt dan ook van 499 euro tot 649 euro. Het notebook wat wij hier getest hebben kost 549 euro.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • mooi design
  • werkt erg prettig
  • lange accuduur
  • beeldscherm
Dell laat zien dat ook een instapnotebook sexy kan zijn. We zijn erg onder de indruk van het design en werken achter dit notebook is zeker geen straf. Voor meer dan basaal computergebruik is dit notebook niet echt geschikt, maar als instapnotebook is de Inspiron 14z een uitstekende keuze.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: