De beste zakelijke laptops getest

beste zakelijke laptops

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op de volgende pagina
Ooit waren desktops de onverslaanbaar geachte werkpaarden op kantoor, maar laptops tornen al een tijdje aan die hegemonie. Hulp nodig bij het kiezen van een zakelijke laptop? We testen vijf van de beste zakelijke laptops met een prijs van maximaal 1.500 euro die geschikt zijn voor zzp’ers en kleine tot middelgrote bedrijven.

De geteste zakelijke laptops hebben zevende of achtste generatie Intel-hardware en verschillen daarin niet van moderne dure consumentenlaptops. Het onderscheid zit hem vooral in de ingebouwde beveiligingsopties, zoals superveilige authenticatie via vinger, handpalm of gezicht en sterke versleuteling in samenwerking met een hardwarematige cryptoprocessor.

Andere kenmerken van zakelijke laptops zijn vervangbare onderdelen die lang verkrijgbaar blijven, eenvoudige integratie met diverse centrale beheersystemen en vlotte leverbaarheid van hardware-opties zoals desktop-docks of compacte reisvoedingen die interessant zijn voor mobiele medewerkers. Dat maakt ze wel duurder dan consumentenmodellen met vergelijkbare hardware.

Enkele bekende merken, zoals Dell, Lenovo en HP, ontbreken dan ook in deze test omdat ze voor de door ons opgegeven maximumprijs van 1.500 euro geen geschikt zakelijk model konden leveren. Wij hanteren in dit artikel de prijs die de individuele koper betaalt, maar bij bulkafname van tientallen of zelfs honderden laptops (niet ongebruikelijk bij bedrijven en grote projecten) zal de prijs per exemplaar lager komen te liggen.

beste zakelijke laptops
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten in leesbaar formaat.

Acer TravelMate X349

beste zakelijke laptops

De Acer TravelMate X349 is een slanke aluminium laptop voor een redelijke prijs. Het apparaat is verkrijgbaar met Intel Core-processoren van de zevende generatie. De goedkopere modellen hebben 4 GB ram, terwijl de duurdere voorzien zijn van het maximum geheugen, namelijk 8 GB ram. Het opslagmedium is een ssd van 256 GB of 512 GB. Alle andere kenmerken zijn gelijk.

Wij testten een model met Windows 10 Pro, Intel Core i5-7200U, 8 GB ram en 256 GB Intel-ssd, waarvan nog 176 GB vrij is. Dat is iets minder vrije ruimte dan bij de meeste andere. Mogelijk komt dit door de voorgeïnstalleerde trial-versie van Norton Security met irritante pop-ups. Maar die software is gelukkig snel te verwijderen.

Het antracietkleurige aluminium chassis met zijn afgeronde hoeken oogt stijlvol en voelt stevig aan. Vooraan is deze laptop nauwelijks hoger dan 7 mm en dit loopt naar achteren op tot een nog steeds slanke 18 mm. Het gewicht van 1,6 kg valt voor een 14-inch laptop goed mee. Het full-hd ips-scherm is niet aanraakgevoelig, maar klapt wel 180 graden open zodat je het volledig plat op de ondergrond kunt openleggen, bijvoorbeeld om een gesprekspartner iets te demonstreren.

Het ‘chicklet’-toetsenbord is groot en comfortabel, met volledige navigatietoetsen. De achtergrondverlichting ervan schakel je in of uit met behulp van een Fn-toetscombinatie. Ook het grote Elan I2C ‘multi-gesture’ aanraakvlak met klikfunctie en onderliggende muistoetsen werkt comfortabel. Rechts is in de brede polssteun een kleine EgisTec Touch Fingerprint Sensor met Windows Hello-compatibiliteit geïntegreerd.

De TravelMate doet het niet slecht in onze accubenchmark, al is het geen topper. De door de fabrikant opgegeven 10,5 uur accuduur zal bij normaal gebruik echter wel haalbaar zijn. De Acer TravelMate X349 biedt veel waar voor zijn geld. Het is een stijlvolle, goed presterende zakelijke laptop.

Acer TravelMate X349-G2-M

Prijs: € 890,-
Website: acer.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stijlvol design
 • Erg draagbaar
 • Betaalbaar
 • Minpunten
 • Geen aanraakscherm
 • Accuprestaties hadden iets beter gemogen

Apple MacBook Pro 13-inch

beste zakelijke laptops

MacBook Pro is Apple’s laptopserie voor professioneel/zakelijk gebruik. Het besturingssysteem is uiteraard niet Windows, maar MacOS. Wel kun je er dankzij Apple BootCamp Windows op installeren. Binnenin bevat deze laptop vergelijkbare onderdelen als bij een moderne Windows-laptop, al zijn er ook subtiele verschillen.

Wij testten de goedkoopste variant, de MacBook Pro 13,3 inch met Intel Core i5-7360U. Dit specifieke type tref je in een pure Windows-laptop zelden of nooit aan. Het is namelijk een variant met een geïntegreerde Intel Iris Plus Graphics 640 gpu. Die deelt zijn videogeheugen net zoals de ‘gewone’ Intel (U)HD Graphics videocomponent met de 8 GB systeemram (uitbreidbaar tot 16 GB voor een stevige 240 euro), maar is iets krachtiger. De 128 GB Apple m.2 nvme ssd heeft bij de ingebruikname nog 116 GB ruimte vrij. Dat is vrij krap, maar voor een 256 GB-versie betaal je 250 euro meer. Deze MacBook Pro heeft maar drie poorten.

Het cnc-gefreesd aluminium chassis is slechts 14,9 mm dun en dat is de reden waarom er zo weinig poorten op deze laptop zitten: er is gewoon geen plaats voor. Het scherm loopt vrijwel tot tegen de chassis-randen aan. Dit lichtsterke Apple Retina display heeft een brede kleurweergave: het ondersteunt de p3-kleurenruimte, die vergelijkbaar is met Adobe RGB, dus breder dan het gebruikelijke sRGB. Het scherm is prachtig, we kunnen het niet anders omschrijven.

Minder zijn we te spreken over de toetsenbordkwaliteit. De toetsen zijn voldoende groot, maar er is weinig afstand tussen de erg platte toetsen: de tactiele terugkoppeling is niet optimaal, vooral als je snel met tien vingers tikt. Het enorme aanraakvlak met drukgevoelige klikfunctie is zó groot dat je er onvermijdelijk tijdens het tikken met je polsen over beweegt. Gelukkig werkt de ‘palm rejection’ goed; het voordeel is dat je tijdens het typen de cursor met je duimen kan bedienen.

Met behulp van Apple BootCamp kun je op eenvoudige wijze Windows 10 (of 8.1 of 7) installeren. Je moet dan natuurlijk wel over een geldige volledige Windows-licentie beschikken. Alle benchmarks draaiden probleemloos. De compatibiliteit op softwaregebied is dus honderd procent. De accu houdt het volgens Apple tien uur uit bij ‘normaal’ gebruik. Onze accubenchmark spreekt dit niet tegen.

Apple MacBook Pro 13-inch (2017)

Prijs: € 1.498,-
Website: apple.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zeer stijlvol
 • Goede prestaties
 • Prachtig scherm
 • Minpunten
 • Duur
 • Tactiele terugkoppeling toetsenbord
 • Weinig poorten

Fujitsu Lifebook U748

beste zakelijke laptops

Fujitsu garandeert vijf jaar leverbaarheid van onderdelen voor zijn zakelijke laptops wanneer deze uit productie worden genomen. In een zakelijke omgeving is dat interessant. Voor het centraal beheer is het gemeenschappelijke hardwareplatform erg handig. Zo kunnen beheerders hetzelfde bit-image gebruiken voor de volledige Lifebook U-familie.

De Lifebook U-serie is bedoeld voor gebruikers die vaak op zakenreis zijn. Er is ook een P-serie, met vergelijkbare specificaties. Het verschil is dat de U-serie een klassieke laptop is met scherm dat 180 graden open kan, terwijl het scherm van de P-serie 360 graden open kan, om hem als tablet te kunnen gebruiken.

De Lifebooks delen allemaal dezelfde voedingen, waarvan Fujitsu diverse types levert, waarbij ook zeer compacte modellen. Je stelt deze laptop naar wens samen met te veel opties om hier allemaal op te sommen. Wij testten een versie met 14-inch full hd ips-aanraakscherm, achtste generatie quad-core ‘Kaby Lake R’ Intel-Core i5-8350U processor, 8 GB ram (uitbreidbaar tot 32 GB) en 256 GB Micron m.2 sata3 ssd, waarop vlak de ingebruikname nog 189 GB vrij is.

In de geteste uitvoering is tevens een 4G/LTE Cat. 6-modem aanwezig. In het 1,9 cm dunne magnesium chassis slaagden de ingenieurs van Fujitsu er toch in om een vga-aansluiting te monteren, naast een volwaardige displayport-uitgang. Daarnaast heeft deze laptop nog twee type-a en één type-c usb 3.1-poorten. Kers op de taart is een geïntegreerde gigabit-ethernetpoort.

Het grote, goed aanvoelende toetsenbord heeft volwaardige navigatietoetsen en een opvallend grote enter-toets. Het multitouch-aanraakvlak is vrij klein, maar heeft onderaan wel twee fysieke muistoetsen. Rechts in de palmsteun zit een kleine PalmSecure ‘palm vein sensor’ in plaats van een vingerafdruksensor. Het scannen van de handpalm biedt volgens Fujitsu een veiligere vorm van authenticatie dan het scannen van een vinger. Bovendien werkt het contactloos: het volstaat om je handpalm even boven de sensor te houden om de laptop te ontsluiten.

Het handpalmpatroon kan men voor bijkomende beveiliging ook op een smartcard bewaren (tweevoudige authenticatie). Links is er in het chassis een smartcard-reader met rfid gemonteerd. De accu kun je verwisselen. Voor deze test leverde Fujitsu een lichte accu mee, reden waarom de autonomiecijfers aan de lage kant zijn. Maar je kunt investeren in extra (en/of zwaardere) accu’s.

Fujitsu Lifebook U748

Prijs: € 1.500,-
Website: fujitsu.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Zeer veel opties
 • Verwisselbare accu
 • Gigabit ethernetpoort
 • Minpunten
 • Klein aanraakvlak

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Notebooks

Tags: apple, laptop, surface, acer, macbook, toshiba, fujitsu