Beste 14-inch laptop 2021: Vier merken vergeleken

In deze groepstest vergelijken we vijf slanke 14-inch laptops van ASUS, HP, Huawei en Lenovo. Dit schermformaat lijkt het ideale compromis tussen de ultra-draagbaarheid van een 13-inch laptop en de desktopvervangende capaciteit van een 15-inch exemplaar. Zoek je de beste 14-inch laptop van het moment, dan zit die hier misschien wel voor je tussen.

Lichte, maar stevige behuizingen, krimpende halfgeleiders, krachtigere accu’s in verhouding tot hun gewicht, nog meer integratie van onderdelen en energiezuinigere processors die minder warmte produceren: dankzij deze en andere technische ontwikkelingen slagen fabrikanten erin om relatief grote schermen te plaatsen in slankere, lichtere laptops. Moderne 15-inch laptops zien eruit als de 14-inch exemplaren van vroeger, net zoals 14-inch laptops van nu hetzelfde formaat en gewicht hebben als een 13-inch exemplaar van voorheen.

Miniaturisatie heeft zijn prijs, maar de tijd dat je voor dit soort slanke, krachtige laptops tweeduizend euro of meer betaalde, is voorbij. De goedkoopste geteste laptop (Huawei) duikt net onder de duizend euro; de duurste blijft nipt onder de 1.800 euro (HP). Dat zijn uiteraard geen budgetprijzen. Maar voor wie op zoek is naar een goed presterende laptop in een draagbare, stevige behuizing met de nieuwste technologie, vindt in dit middensegment van de laptopmarkt betere kwaliteit dan ooit tevoren. Als consument kun je er dan zeker van zijn dat je nieuwe laptop makkelijk enkele jaren meegaat.

Alle laptops in deze groepstest scoren vier sterren of meer; we durven ze allemaal aan te bevelen. De sterren hebben we er niet zomaar opgeplakt. We hanteren al meerdere jaren dezelfde testmethode (weliswaar met hier en daar een bijgewerkte benchmark) en kunnen dus over vele jaren de prestaties in verhouding tot de prijs vergelijken. We stellen vast dat deze laptops in verhouding tot hun prijs veel beter presteren dan alle vorige generaties in hetzelfde marktsegment.

Dat AMD met zijn Ryzen-processors de laatste tijd een voorsprong neemt op Intel met zijn Core-chips, lijkt in deze groepstest bevestigd te worden. De ene Ryzen-gebaseerde laptop van Lenovo steekt in alle tests met kop en schouders uit boven de Intel Core-gebaseerde concurrentie, en dit voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs.

De Intel-gebaseerde laptops gebruiken wel allemaal Core-processors van de tiende generatie. Of de elfde generatie Core, die in de loop van dit jaar in mobiele computers opduikt, iets kan uithalen tegen het Ryzen-geweld is nog even afwachten. Bekijk hieronder alle testresultaten. Daarna behandelen we elke geteste notebook individueel.

Lenovo Yoga Slim 7 (14 inch, AMD)

De Yoga-laptops van Lenovo zijn er met schermen van 15,6, 14 en 13,3 inch en naar keuze Intel- of AMD-processors. Gemeenschappelijke kenmerken zijn 16 GB intern geheugen gesoldeerd op het moederbord, snelle pcie-nvme-ssd’s van minimaal 512 GB, ondersteuning voor veilig inloggen bij Windows 10 via gezichtsherkenning, microfoons die geoptimaliseerd zijn voor Cortana-spraakherkenning, snelle wifi 6 en accu’s met een lange levensduur, die bovendien snel opgeladen worden met behulp van een standaard 65watt-usb-lader die ook op je smartphone past.

Wij testten de Lenovo Yoga Slim 7 van 14 inch in de AMD-uitvoering met AMD Radeon Graphics. Dezelfde laptop bestaat overigens ook in een Intel-versie met Intel Iris Plus Graphics. Het ontspiegelde scherm is niet aanraakgevoelig, maar klapt wel tot 180 graden open. De stevige, strakke aluminium behuizing is net geen anderhalve centimeter dik. Lenovo heeft een reputatie hoog te houden rondom toetsenbordkwaliteit, maar dit keyboard is niet te vergelijken met dat van een Lenovo ThinkPad. De toetsen zijn voldoende groot en staan ver genoeg uit elkaar, maar buigen lichtjes door als je er snel op typt. 

In de specificaties op de Nederlandse Lenovo-site lezen we dat de Li-Po-accu van de Yoga Slim 7 het tot veertien uur uithoudt op een volle lading. Mogelijk is dit gekopieerd van de productinformatie van de Intel-variant, want de AMD-versie doet het véél beter. In de benchmark noteerden we een recordautonomie van achttien uur! Deze laptop presteert uitstekend, ook op grafisch gebied.

Lenovo Yoga Slim 7 (14 inch, AMD)

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende prestaties
 • Slank
 • Lange accuduur
 • Minpunten
 • Toetsenbord kan beter

Huawei MateBook 14 2020

Op de processor na zijn er weinig verschillen tussen de twee verkrijgbare modellen van de Huawei MateBook 14. Wij testten het Intel Core i7-model, maar er is ook een honderd euro goedkopere variant met Intel Core i5-processor en een scherm zonder aanraakfunctie. Het 2K-aanraakscherm met een beeldverhouding van 3:2 van het geteste model loopt tot tegen de randen van de stevig aanvoelende behuizing. Het scherm beslaat 90 procent van de behuizing, waardoor deze laptop ondanks het relatief grote scherm toch slank oogt. Zijn gewicht van anderhalve kilo en de hoogte van 1,6 centimeter dragen hieraan bij. 

De bescherming van het scherm aan de boven- en onderkant is gemaakt van metalen materialen. Het scharnier en de zijafdekkingen (waar de poorten zich bevinden) zijn van niet-metalen materialen. De geïntegreerde Intel-gpu is aangevuld met een grafische chip van Nvidia, de GeForce MX350. De webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-upmodel dat onzichtbaar verborgen zit in de bovenste rij functietoetsen tussen de F6- en F7-toets. 

De camera springt naar boven als je erop drukt en is dan pas actief. Dit slimme ontwerp beschermt je privacy: er is geen beeld als de cameratoets gesloten is. Nog een handig snufje is dat de vingerafdruksensor in de ronde stroomknop zit, die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Je schakelt deze laptop met één druk op deze knop veilig in. In de benchmark houdt de accu het ruim twaalf uur uit. De algemene prestaties zijn goed, ook grafisch.

Huawei MateBook 14 2020

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zeer draagbaar
 • Goede prestaties
 • Privacy webcam
 • Minpunten
 • Geen wifi 6
 • Hoorbare ventilator bij belasting

ASUS ZenBook 13 UX325

De ASUS ZenBook Classic-serie is verkrijgbaar met 13- en 14inch-schermen, met maximaal 32 GB intern geheugen en tot 2 TB opslagruimte (UX325/UX425). Voor deze review was alleen het 13,3inch-model beschikbaar. Dankzij de smalle schermranden en de scherm-behuizingratio van 88 procent oogt het scherm groter dan het in werkelijkheid is. Uiterlijk is het onderscheid met een minder slanke laptop met 14inch-scherm moeilijk te maken; hetzelfde geldt overigens voor het verder identieke 14inch-model (beschikbaar wanneer deze test verschijnt): ook dat lijkt op het eerste gezicht op een laptop met 15inch-scherm, in een kleinere behuizing. 

De lichte aluminium behuizing is getest op hoogtewerking, vrije val, hoge temperatuur en lage temperatuur volgens de mil-std-810g-normen voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Het scherm kantelt maximaal 150 graden. De onderste schermrand is breder dan de rest en wordt pas helemaal zichtbaar als je het scherm kantelt. Bij die handeling komt het verlichte chiclet-type toetsenbord drie graden naar omhoog (ErgoLift), voor een comfortabelere typehouding. 

Het ruim bemeten aanraakvlak is optioneel tegelijk ook een aanraakgevoelig numeriek toetsenbord (ASUS NumberPad 2.0). Bij ons testexemplaar ontbrak deze voorziening, maar wat ons betreft is het een interessante optie om erbij te nemen, zeker als je vaak met cijfers werkt. De accu houdt het volgens ASUS tot 22 uur uit met het optionele 450nits-scherm (1 watt) en tot zestien uur met het gewone 300nits-scherm. Met dit laatste scherm noteerden we een benchmarkresultaat van twaalf uur.

ASUS ZenBook 13 UX325

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Slanke, stevige behuizing
 • Wifi 6
 • NumberPad
 • Minpunten
 • Niet de goedkoopste

Huawei MateBook X Pro Notebook

De Huawei MateBook X Pro Notebook heeft veel gemeenschappelijk met de MateBook 14. Er zijn twee belangrijke verschillen die de hogere prijs verklaren: een volledig van aluminium gemaakte, en daardoor lichtere, behuizing en een zeer scherp 3:2-aanraakscherm, met een voor een laptop enorme scherpte van 260 ppi. De scherm-behuizingratio bedraagt 91 procent. Keerzijde van de medaille is dat er geen HDMI-poort in de behuizing past. Maar de dubbele usb-c-poorten ondersteunen ook videoweergave via een adapter, net als opladen en data-overdrachten. 

Huawei levert een kleine usb-c-hub mee met extra usb-c-, usb-a-, HDMI- en VGA-poorten. Het goedkopere Core i5-model heeft een ssd van 512 GB en is voor de rest identiek aan het door ons geteste Core i7-model met 1 TB ssd. In plaats van een Nvidia GeForce MX350 GPU zoals bij de MateBook 14 heeft de MateBook X Pro een iets minder krachtige Nvidia GeForce MX250-gpu. De vingerafdruksensor is net als bij de MateBook 14 geïntegreerd in de ronde stroomknop rechtsboven naast het toetsenbord. Je schakelt deze laptops met één druk op de knop veilig in. 

Het verlichte toetsenbord met chiclet-stijl toetsen heeft volwaardige navigatietoetsen en typt comfortabel met tien vingers. De accu houdt het in de batterijtests negen uur uit. Het 3K-scherm vergt duidelijk meer van de accu dan het 2K-scherm van de MateBook 14, maar een volledige werkdag zul je met deze laptop wel nipt doorkomen. De algemene prestaties zijn goed tot uitstekend, vooral op grafisch gebied.

Huawei MateBook X Pro Notebook

 • Pluspunten
 • Slank
 • Uitstekend scherm
 • Privacy webcam
 • Minpunten
 • Geen wifi 6
 • Prijzig

HP EliteBook x360 1040 G7

De zevende generatie van de HP EliteBook x360 1040 is voorzien van Intel Core-processors van de tiende generatie, aangevuld met maximaal 32 GB ram, vast gesoldeerd op het moederbord. Deze stijlvolle Windows-laptop met bijna randloos, 360-graden scharnierend 14inch-aanraakscherm weegt maar 1,32 kilo. Dankzij een actieve pen met 4.096 drukniveaus (HP Active Pen 3), die magnetisch vastklikt aan de zijkant van de uit één stuk aluminium vervaardigde behuizing, schrijf en teken je op het aanraakgevoelige scherm. Deze slanke, robuuste laptop doorstond negentien MIL-STD-810H-duurzaamheidstests. 

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, sommige online bij HP, andere bij retailers. De door ons geteste versie heeft een Intel Core i5, 16 GB intern geheugen, 512 GB ssd en een fhd-aanraakscherm met privacyfunctie: druk op de F2-toets en andere mensen zien niet wat er op je scherm verschijnt. De webcam heeft een elektronische privacysluiter die je activeert met een functietoets. Vingerafdruksensor en stroomtoets zijn in het verlichte, morsbestendige, stille toetsenbord opgenomen, maar wel apart.

Volgens HP gaat de accu in ons testmodel tot 21 uur mee. (Er is ook grotere en zwaardere 78,5Wh-accu verkrijgbaar, die volgens HP tot dertig uur meegaat; deze grotere accu ondersteunt niet de snellaadfunctie die de kleinere accu wel heeft.) De vermelde accuduur is duidelijk gemeten onder ideale omstandigheden en met de minst energiehongerige hardware-uitrusting. In accuduurbenchmarks noteerden wij bij ons testexemplaar een autonomie van rond de 11,5 uur.

HP EliteBook x360 1040 G7

8
Score
80
Score: 80

Conclusie

Deze slanke, lichte draagbare computers leveren de 13inch-laptopervaring van even terug met een groter 14inch-scherm en combineren dit met recente chipsets, die zowel beter presteren als energiezuiniger zijn. Is je laptop meer dan een paar jaar oud, dan wordt het misschien langzamerhand tijd om na te denken over een upgrade. De laptoptechniek staat immers duidelijk niet stil. 

Opvallend zijn de uitstekende prestaties van het enige AMD Ryzen-gebaseerde model in deze groepstest. De Lenovo Yoga Slim 7 is daarmee een onverslaanbare winnaar van ons keurmerk Best Getest en een uitblinker voor zowel de accuduur als de grafische prestaties. Voor honderd euro minder is er onze Slimme Koop, de Huawei MateBook 14, met als kloppend hart een mobiele Intel Core-cpu van de tiende generatie.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Notebooks

Tags: laptop, huawei, asus, lenovo, hp