abonneren

Asus Zenbook UX21E

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
Hij is strak, hij is mooi, hij is dun en hij is sexy. We hebben het over de Zenbook UX21E. Eén van de eerste ultrabooks van Asus. Dit extreem dunne notebook is compleet in aluminium uitgevoerd en is niet meer dan 12 mm dik. Dit is een notebook, of beter gezegd ultrabook, waar je hebberig van wordt.

De UX21E is een 11,6 inch ultrabook dat dankzij zijn aluminium behuizing erg degelijk aanvoelt. Behalve het chassis, zijn ook de toetsen van zilverkleurig aluminium wat het hele ultrabook een zeer chique voorkomen geeft. Ondanks dat het notebook erg degelijk aanvoelt, vinden we het scharnier van het beeldscherm net iets te soepel. Als we een beetje schudden met het notebook dan beweegt het beeldscherm zich vanzelf. Dat hadden we liever anders gezien.

Binnenin vinden we een Core i7 2677M met twee kernen die hyperthreading ondersteunen en draaien op 1,8 GHz. Verder vinden we 4 GB aan ramgeheugen en een 128 GB ssd harde schijf wat er voor zorgt dat dit ultrabook bloedsnel opstart. De graphics worden verzorgd door de geïntegreerde grafische chip van Intel. Logisch, want dit notebook is zo dun, daar past geen fatsoenlijke grafische chip in. Daarnaast heb je voor een ultramobiel notebook doorgaans geen krachtige grafische capaciteit nodig.

Afgezien van de graphics, zijn de overige prestaties top. In PCMark 7 halen we 3683 punten. Dat is behoorlijk veel. Ter vergelijk: een gemiddeld instap-notebook zit onder de 2000 punten en zo rond de 8 á  900 euro vinden we doorgaans notebooks met een PCMark 7 score van rond de 2400 euro. 3683 punten voor een notebook van 1149 euro is dus zeker niet verkeerd. Een ander notebook dat zo hoog scoorde in onze eerdere testen was de Toshiba Portégé R830-10V, en deze kost rond de 2000 euro. Behalve de processor, draagt ook de harde schijf bij aan deze uitstekende prestaties. In onze testen meten we een maximale lees snelheid van 554 MB per seconde en een maximale schrijfsnelheid van 479 MB per seconde.

Wat connectiviteit betreft beschikt de Zenbook over zowel Wifi (n) als bluetooth 4. Daarnaast kan je via twee meegeleverde adapters een monitor aansluiten (vga) en de Zenbook via utp aansluiten op een lan. Ook beschikt de Zenbook over een micro-hdmi poort, maar daarvoor levert Asus geen adapter mee. Jammer! Het aantal usb-poorten is met twee wel erg weinig. Eén van deze poorten ondersteunt dan weer wel usb3.0. Ook missen we een cardreader.

Het licht glanzende beeldscherm beschikt over een resolutie van 1366x768 en heeft een ietwat matige kijkhoek. Het is voldoende voor 1 persoon om achter te werken, maar over de schouder meekijken naar het scherm levert een matig beeld op. Het geluid wordt verzorgd door Bang & Olufsen en dat doen zij goed. Het is echt ontzettend knap wat voor geluid men uit dit notebook weet te krijgen met zo'n beperkte ruimte. Het geluid is vele malen beter dan dat van een gemiddeld ander notebook waarbij men meer ruimte tot de beschikking heeft. Petje af voor Bang & Olufsen!

De Zenbook verbruikt weinig energie. Zo meten we een maximaal verbruik van nog geen 20 watt en verbruikt hij nog geen 12 watt als het notebook niks doet. Jammer is alleen wel dat het notebook toch een half watt blijft gebruiken wanneer het apparaat uit staat. Op zich logisch, want de Instant on technologie, waarmee het notebook direct uit zijn slaap ontwaakt, heeft wel stroom nodig. Qua accuduur meten we een gemiddelde van bijna 4 uur. Voor een ultramobiel notebook vinden we dat niet veel, maar aan de andere kant kun je in zo'n dun notebook ook geen dikke accu kwijt.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • degelijk
  • zeer portable
  • uitstekende prestaties
  • scharnier iets te soepel
  • maar 2 usb poorten
De Zenbook UX21E is een schitterend, maar ook prijzig, stukje techniek waaraan je als mobiele computeraar veel plezier zal beleven.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: