abonneren

Asus Taichi31-CX018H

Het mag gezegd worden: Asus is een van de meest innovatieve fabrikanten op de markt. Het stond aan de wieg van de netbook en luidde met de Transformer-reeks de start van de hybride laptops in. Maar met de Taichi31 slaat Asus de plank helaas helemaal mis.

Het concept is volgens Asus een laptop en een tablet zonder compromissen. Om die overgang zo naadloos mogelijk te maken, zitten er dan ook twee schermen in deze hybride. Er bestaan dan wel laptops met swivelscharnieren en er is het klapluiksysteem van de Dell XPS 12, maar Asus komt liever met eigen oplossingen. Op technisch vlak zijn de twee 13,3-inch full-hd-schermen van de Taichi31 best indrukwekkend. Aan de buitenkant treffen we een glossy aanraakscherm aan, aan de binnenkant zit een mat scherm zonder aanraakmogelijkheden. Dit betekent dat je geen aanraakscherm hebt wanneer je de Taichi31 als een klassieke laptop gebruikt. Onbegrijpelijk met een besturingssysteem als Windows 8.

Wanneer je het scherm neerklapt, kan je de Taichi31 als tablet gebruiken. Onderaan licht een Windows-logo op, dat aanraakgevoelig is en als startknop dient. Zowel in tablet- als laptopvorm valt de dikke schermrand op. Het aanraakscherm vooraan lost dat op door een glossy uiterlijk, maar het scherm aan de binnenkant ziet er door die schermrand wel erg klein uit. Asus maakt bij de Taichi31 opnieuw gebruik van het ontwerp uit zijn Zenbook-lijn, maar omwille van het dubbele scherm is hij niet zo dun als zijn soortgenoten. Hij is bovendien geen vedergewicht, zeker niet als tablet.

Twee full-hd-schermen is ambitieus, maar Asus moet door deze beslissing wel inboeten aan kwaliteit. Vooral de beperkte helderheid is een doorn in het oog. Om het aanraakscherm aan de buitenkant te beschermen, maakt de Taichi31 gebruik van Gorilla Glass. Tijdens onze test blijft het scherm krasvrij, maar voor de zekerheid levert Asus een stijlvolle sleeve mee waarin je de Taichi31 kunt opbergen.

Twee schermen, kan je die dan ook allebei tegelijk gebruiken? Je kunt op beide schermen hetzelfde beeld tonen, wat handig is voor presentaties. Je kunt ook beide schermen afzonderlijk bedienen, maar dan treedt een vreemd probleem op. Je kunt het aanraakscherm niet bedienen, want daarmee tik je in spiegelbeeld op het niet-aanraakscherm. Verwarrend? Dat denken wij ook. In feite vinden we de Taichi31 over de hele lijn verwarrend. Als proof-of-concept kan het tellen, maar we zien het weinig nut hebben bij dagelijks gebruik, zeker niet met zo’n prijskaartje.

Specificaties:
Intel Core i7- 3517U, 4 GB ram, 256 GB ssd, glossy 13,3-inch scherm (1920x1080), mat 13,3-inch scherm (1920x1080), Intel HD 4000 Graphics, Windows 8 Pro 64 bit.

Geschreven door: Cédric Van op

Category: Review, Notebooks

Tags: Taichi, Notebooks, Laptops

Nieuws headlines

Laatste reactie