abonneren

Aspire One A0A150

Acer hecht steeds meer belang aan het uiterlijk van zijn producten en dat is zeker te zien aan dit netbook. Hij ziet er gelikt uit.

Wij testen een glanzend blauwe versie, maar hij is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Rond het 8,9-inch scherm zit een flinke rand die de afmetingen van het notebookje bepaalt. Het toetsenbord is daardoor heel behoorlijk van afmetingen, het zit tussen dat van de 8,9-inch Eee PC en de 10-inch exemplaren in. Het toetsenbord is dan ook prima.

Touchpad

Minder gecharmeerd zijn we van het touchpad. Dat is nogal klein en heeft de muistoetsen links en rechts, wat minder handig is. Ook zijn de standaard instellingen dusdanig dat het touchpad pas na flink wat experimenteren met de instellingen bruikbaar wordt.

Prestaties

De Aspire One wordt geleverd in diverse uitvoeringen met zowel Linux als Windows XP. De Linux-uitvoering heeft een 8GB solid state schijf en de door ons geteste Windows-uitvoering een 120GB harde schijf. De Linux-variant heeft Open Office aan boord, de XP-versie komt met MS Works en een 60-dagen versie van MS Office 2007. Opvallend is de slechte vertaling van de Linux-versie.
Beide uitvoeringen werken prima. Ondanks de 512 MB werkgeheugen, doen de prestaties niet onder voor die van andere netbooks met veel meer geheugen. In de praktijk zul je het met zware toepassingen wel merken. De accuduur is beperkt: die varieert van 2 tot nog geen 3 duur.

Glans

Het glanzende, door leds verlichte scherm heeft, als je er recht voor zit, een goede beeldkwaliteit, wat vooral voor videokijken prettig is. Wel glimt het scherm hinderlijk en de kijkhoek is met name verticaal beperkt. Ook is het scherm overstraald, waardoor een zwart beeld grijzig wordt en gewone Windows-beelden flets. Jammer is dat de ventilator zich in deze Acer One nogal laat horen. Niet zo zeer hard, maar wel met een irritante pieptoon, wat vooral in een stille omgeving snel hinderlijk is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact
  • prettig toetsenbord
  • reflecterend scherm
  • touchpad
  • beperkte accuduur
  • irritante piep
Dit netbookje combineert prima prestaties met een gelikt uiterlijk. Ook de prijs is prima, wat het een aantrekkelijk hebbeding voor erbij maakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: