abonneren

Aspire 9814WKMi

Veel mensen kennen het bijbelverhaal over David en Goliath wel. De naam Goliath was dan ook het eerste wat bij ons opkwam toen wij de Aspire 9814WKMI uit zijn doos haalde. Het notebook is reusachtig.

Groot, Groter, Grootst


Een 20,1 inch breedbeeld scherm, een gewicht van 7,2 Kilo en afmetingen van 6 x 47,5 x 40 cm (HxBxD) maken van deze Aspire een ware Goliath. Behalve de grootte liegen de specificaties er ook niet om. Hij heeft een Intel Core 2 Duo processor, type T5600, met een kloksnelheid van 1,83 gigaherz als kloppend hart en het werkgeheugen bestaat uit twee maal 1024 DDR2 ram geheugen.
Voor opslag is er gekozen voor een harde schijf van 120 gigabyte. We hadden liever twee harde schijven in RAID gezien, iets wat de 9815WKMi, een zwaardere versie, wel heeft. Voor de grafische effecten is er een nVidia GeForce Go 7600 met 256 MB geheugen aan boord. Deze pompt de graphics gemakkelijk op het scherm als we de benchmarks mogen geloven. Overige noemenswaardige hardware zijn de 1,3 MegaPixel webcam, slot-in dvd brander, bluetooth en gigabit ethernet aansluitingen. Met zulke hardware is het logisch dat de Windows Vista Premium Ready sticker trots op het notebook geplaatst is.

De ultieme desktop vervanger


Het grote WXGA scherm van 20,1 inch ( resolutie van max. 1650x1050) geeft je het gevoel dat je voor een echte computer zit. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 16 miliseconden en bezit over de Acer CrystalBrite technologie, wat dus inhoudt dat het scherm glanst.

Het toetsenbord is volledig inclusief numeriek eiland. Aan de rechterkant zitten blauwoplichtende functieknoppen voor het bedienen van Windows Media Center 2005 en andere applicaties. Bij de aan-knop, die zoals gewoonlijk boven het notebook zit zijn ook functieknoppen geplaatst voor het opstarten van mail en andere internetapplicaties. Een extra groene knop met de Acer 'e' erop is voor het oproepen van Acers eigen tools gebundeld onder de naam emPowering.

emPowering Niet zo Powering


Acer heeft het notebook voorzien van eigen software. De software is verzameld onder de naam Empowering. Met deze software is het mogelijk snel te kunnen wisselen tussen instellingen. De instellingen omvatten onder andere back-ups, energiebeheer en presentatiemodes. Ervaren Windows gebruikers zullen waarschijnlijk sneller zijn met het veranderen van de configuratie via het configuratiescherm van Windows. Onervaren gebruikers zullen het handiger vinden, en hun kan ook worden aangeraden om het te laten draaien.

Multimedia, DVB en MCE


Op het notebook staat Windows Media Center Edition (MCE) geïnstalleerd en er zit een DVB-t ontvanger met Signal UP technologie bij de notebook. Dat is een ontvanger met inklapbare antenne die je ‘wired’ op de notebook kunt aansluiten. De kwaliteit van de TV zenders die we ontvangen is redelijk. Ook zit er een MCE afstandbediening bij van Acer zelf. Deze afstandsbediening werkt lekker maar de receiver heeft duidelijk moeite het signaal van de afstandbediening op te vangen. Een klein obstakel zoals bijvoorbeeld de notebook zelf kan al zorgen voor een ware uitdaging. Het is jammer dat Acer deze ontvanger niet in de notebook heeft gebouwd. Met zo’n groot notebook zou je toch verwachten dat daar wel ruimte voor is.

Webcammen met een snor


Leuk is de 1,3 megapixel webcam. Deze heeft namelijk face tracking zodat de lens met je bewegingen meedraait. Een tweede mogelijkheid is om de facetracking te gebruiken om animaties op je gezicht te zetten. Zo hadden wij tijdens het testen een snor, een bril en een kroon op. Jammer genoeg kun je maar één animatie per keer gebruiken.

David in Goliath


Je zou verwachten dat zo’n reuze notebook als deze ook over een behoorlijk accu beschikt. Niks is minder waar. De accu is niet groter dan de helft van een DVD hoesje, en amper 2 dvd hoesjes dik. Je zou deze batterij als David kunnen zien. Echter beschikt de batterij niet over de krachten en efficiency van David aangezien de batterij maar 75 minuten meegaat. Het moge duidelijk zijn dat deze notebook niet bedoeld is om mee op stap te nemen, maar een batterijduur van 75 minuten is toch wel erg laag.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima scherm
  • Windows Vista Premium Ready
  • Compleet
  • Zwaar en groot
  • korte accuduur
  • slecht bereik van MCE afstandbediening
Wil je de ultieme desktop vervanger, met een groot scherm en goede specificaties, dan is de 9814WKMi en de 9815WKMi (die twee maal 120 gigabyte in RAID heeft staan) zeker het overwegen waard. Het gewicht, de afmetingen en vooral de korte accuduur maken het echter niet waard om met deze laptop te geen internetten in de tuin of trein.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie