abonneren

Aspire 8920G

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Acer 8920G is met 4,1 kg schoon aan de haak duidelijk niet bedoeld voor de mobiele generatie. Acer richt zijn pijlen met deze Aspire op de filmliefhebber. Het 18,4 inch full hd scherm en een Dolby Home Theater geluidservaring moet ze over de streep trekken.

Acer heeft het roer flink omgegooid als het gaan om design. En het bevalt ons wel: de nieuwe Gemstone Blue-stijl oogt strak zonder opzichtig of protserig over te komen. De blauwe ledjes blijven natuurlijk een kwestie van smaak. Gelukkig heeft Acer dit designkenmerk niet te ver doorgevoerd, want soms heeft een laptop meer weg van een kermis dan van een praktisch werkstation.

Full HD


Jammer is dat Acer een spiegelend scherm gebruikt voor de 8920G. Het haarscherpe full-hd scherm, met een resolutie van 1080 x 1920 pixels, reflecteert toch te iets veel licht naar ons idee. Vooral bij donkere scenes in films zien we duidelijk de lichtbronnen in het scherm. Zonde, want Acer richt zich met dit multimedianotebook op de mobiele filmliefhebber en die willen simpelweg een perfect scherm.
Het nagelnieuwe mediapad dat onderdeel is van de nieuwe ontwerprichting ziet er keurig uit en behoeft geen gewenning; de symbolen en bediening spreken voor zich. Acer heeft gekozen voor een touchpad-bediening en dat werkt voorbeeldig. Acer heeft de toetsen bewust niet te gevoelig gemaakt voor aanraking, aangezien je nog wel eens met je handen over het touchpad gaat. Het zou vervelend zijn als je elke keer het volume weer moet aanpassen onder het tikken van een brief.

Zompig


Tikken en navigeren gaat overigens vrij moeizaam op dit notebook. Het toetsenbord is weliswaar full size, maar de toetsen voelen zompig aan en de slag is vrij kort waardoor de feedback zeer beperkt is. En dat leidt tot onnodige tikfouten. Net als het toetsenbord, mist het ingebouwde mousepad de feeling die nodig is voor een prettige ervaring. Allereerst vinden we de structuur op het navigatiedeel niet prettig. Wij hebben liever een glad oppervlak en niet de ribbelige structuur. Ook zitten we tijdens het navigeren regelmatig te ver naar rechts of naar onder, waardoor we per ongeluk de scrollfunctie van het mousepad gebruiken. Nu heeft Acer aan de rechterzijde wel een voelbaar streepje aangebracht, maar onder niet. Erg vervelend. Wij hebben dus snel een externe muis aangesloten om frustraties te voorkomen.

Lekker compleet


De 8920G is hardwarematig gezien behoorlijk compleet. Als basis gebruikt Acer de Intel PM965 Express chipset. Het gros van het rekenwerk komt voor rekening van een Intel Core 2 Duo T9300 processor die op 2,5 GHz werkt. Ruim snel genoeg voor het zwaardere werk, zo laat de PcMark05-score van 5955 zien. Deze T9300 heeft 4 GB DDR2-667 geheugen tot zijn beschikking. Helaas levert Acer de laptop af met Windows Vista Ultimate 32 bit waardoor er slechts 3 GB beschikbaar is. Opslag van data gebeurt op twee forse hardeschijven van elk 320 GB. De grafische kant laat Acer over aan een nVidia 9650M met 512 MB ram. Een kaart met keurige prestaties: 4899 punten in 3dMark06. Niet genoeg voor zware spellen op hogere resoluties, maar ruim voldoende voor al het andere grafische werk. Uiteraard beschikt de Geforce ook over een decoderchip voor hd filmmateriaal, zodat de Acer hd films vanaf de blu-ray drive (tevens dvd- en cd-brander) soepel op het scherm kan zetten. Vergis u overigens niet: een groot scherm en veel rekenkracht eisen heel wat van de accu. Na anderhalf uur houdt de accu met acht cellen het voor gezien.

Connect


We vinden op de Acer ruim voldoende aansluitmogelijkheden: vier usb-2.0 poorten, een hdmi-poort (met hdcp-support) zodat films eventueel op een extern hd scherm bekeken kunnen worden en de nodige netwerkaansluitingen. Uiteraard inclusief een wireless-N netwerkkaart. Verbazingwekkend genoeg vinden we ook nog een 56k-modem. Aan de voorzijde zit nog een cardreader voor alle gangbare flashcards en een infraroodpoort.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snel
  • Forse opslagcapaciteit
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Leuk design
  • Zwaar en groot
  • Beperkte accuduur
  • Toetsenbord en muis werken niet prettig
  • Spiegelend scherm
Acer zet met de Aspire 8920G een prima notebook op de markt. Technisch gezien dan. Hij is snel, compleet en het full hd-scherm is haarscherp. Het gewicht van vier kilo, de forse maat (18,4 inch!), het toetsenbord en de mousepad zijn we minder over te spreken. Ook de accuduur van 1,5 uur valt lichtelijk tegen. Hoe goed het notebook ook presteert, wij zien het bestaansrecht niet echt van dit product.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: