abonneren

Apple MacBook Pro MC723N

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De iPad en iPhone krijgen de laatste tijd bijna alle aandacht, maar Apple heeft afgelopen jaar ook weer een recordaantal Mac-computers over de toonbank laten gaan. Vooral de notebooks zijn mateloos populair, dus komt Apple nu met een opgefriste Pro-lijn.

De MacBook Pro ontbeert het elegante slimline design van de MacBook Air, maar zoals de naam impliceert, is deze lijn bedoeld voor professionele gebruikers die meer kracht en prestaties vereisen. Apple heeft de MacBook Pro voorzien van nieuwe, krachtige Intel-processoren, een betere grafische chipset en gloednieuwe Thunderbolt-technologie. Toch is het uiterlijk ongewijzigd ten opzichte van de vorige reeks: het unibody aluminium chassis heeft dezelfde afmetingen en is verkrijgbaar met 13-inch, 15-inch of 17-inch scherm. Prijzen variëren van € 1149 tot € 2499 voor de standaardconfiguraties.

Wij testen de duurdere 15-inch MacBook Pro met een een 2,2 GHz Core i5 en een adviesprijs van € 2149. Dit model bevat een geïntegreerde Intel HD 3000-grafische chipset plus een discrete AMD Radeon HD 6750M-kaart met 1 GB eigen geheugen. Het notebook kan automatisch tussen de twee grafische processoren schakelen, afhankelijk van de behoefte aan accuduur of prestaties.

De gehele reeks MacBook Pro-laptops heeft bluetooth en 802.11n-wifi, gigabit ethernet, stereospeakers en een microfoon, en digitale audio-inputs en outputs. Apple heeft de ingebouwde iSight-webcam een upgrade gegeven naar iSight HD met een 1280x720-resolutie. Naast de eenzame firewire-800-poort vinden we een aantal usb2.0-poorten. Apple heeft weinig vertrouwen in usb3.0, dus vinden we deze standaard niet terug op de MacBook Pro. Wel is Apple de eerste fabrikant die zijn laptop uitrust met de nieuwe Thunderbolt I/O-technologie (zie ook het artikel op pagina XX). Volgens Apple heeft Thunderbolt een doorvoersnelheid van maximaal 10 Gbit/s, aanzienlijk sneller dan usb3.0. Helaas is er op dit moment nog geen randapparatuur met een Thunderbolt-stekker, al gaf Apple zelf wel een indrukwekkende demonstratie van een prototype externe LaCie-disk die een 5 GB-bestand in twintig seconden wist over te zetten.

De Thunderbolt-poort ondersteunt pci-express- en DisplayPort-apparaten. De aansluiting lijkt vrij veel op Apples Mini-Displayport-connector en kan zelfs gebruikt worden om Apples eigen Cinema-monitoren aan te sluiten. Ook kun je hdmi-, dvi- en zelfs vga-schermen aansluiten, maar hiervoor is wel een adapter nodig.

Het 15-inch model in onze test is extreem snel en responsief. We zijn verbaasd hoe snel mappen en applicaties uit het Dock openen. Om de snelheid te kunnen benchmarken, gebruiken we BootCamp om Windows 7 te installeren en PCMark Vantage te draaien. Deze geeft ons een indrukwekkende score van 7392, angstaanjagend dicht bij de 7882 die we uit ons Mac Pro-werkstation (2,8 GHz quadcore Xeon) halen. We hebben zelfs het vermoeden dat de MacBook Pro nog veel beter had kunnen presteren als Apple niet gekozen had voor een trage 5400rpm 750GB-schijf. Gelukkig kun je bij het samenstellen ook kiezen voor een snellere 7200rpm 500GB-schijf of een ssd.

De grote verrassing van de MacBook Pro zit 'm echter in de accu. Apple claimt een accuduur van zeven uur bij 'algemene' taken als webbrowsen en e-mail, maar zelfs wanneer we de MacBook fullscreen video laten draaien, noteren we een ongekende 8,5 uur voordat de laptop zichzelf uitschakelt. Je kunt dus makkelijk een volle dag werken zonder te hoeven zoeken naar een stopcontact. Dat de MacBook Pro een niet-verwisselbare accu heeft, blijft vervelend, maar is hierdoor wel minder dramatisch.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • indrukwekkende prestaties
  • lange accuduur
  • Thunderbolt
  • dualmode graphics
  • accu niet verwisselbaar
Met een adviesprijs van € 2149 is deze 15-inch MacBook Pro allesbehalve goedkoop, maar de concurrentie (zoals de Dell Precision-lijn) zit niet eens zoveel lager. Voor dit geld krijg je wel geweldige prestaties, een ongekende accuduur en gloednieuwe Thunderbolt-technologie. Wij vragen ons nu vooral af wanneer de witplastic MacBook een aluminium makeover krijgt, om consumenten met een krapper budget tegemoet te komen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Notebooks

Tags: