abonneren

Apple MacBook Pro 13" Retina

Goed nieuws voor Apple-fans die hun laptop ook daadwerkelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen: na de 15-inch MacBook Pro krijgt ook de 13-inch variant een retina-kuur van Apple.

We hebben het dan uiteraard over de bijna hallucinante schermresolutie van 2560 bij 1600 pixels. Dat zijn exact dubbel zoveel pixels als voorheen en maar net iets minder pixels dan de 15-incher, maar het resultaat is identiek: de beelden spatten van het scherm. Omdat onder Mac OS X de hele werkomgeving standaard geschaald wordt weergegeven, zie je toch precies evenveel informatie als op een scherm van 1280 bij 800 pixels, alleen dan veel scherper. Slim bekeken van Apple, want zo voorkom je dat schermelementen en tekst veel te klein worden weergegeven.

Naast het fijne scherm sleutelde Apple ook aan de behuizing. Deze MacBook Pro is merkbaar dunner en lichter dan zijn voorganger, al moest daarvoor wel het optisch station worden opgeofferd. Er is ook geen aparte gpu meer voorzien. De MacBook Pro 13" Retina komt standaard met 8 GB ram (niet uitbreidbaar) en een ssd. De processor maakt minder indruk: de standaard Core i5 is niet van het ultrazuinige type dat we in ultrabooks terugvinden en ook qua rekenkracht is dit niet meteen de chip waar je op hoopt in een machine van dit (prijs)kaliber. Je kunt € 200 bijbetalen voor een Core i7, maar dan zit je qua prijs gevaarlijk dicht in de buurt van de 15-incher, die globaal een veel straffere machine is (maar minder draagbaar). Ook op de benchmarks – onder Windows 7 – breekt de MacBook Pro 13" Retina geen potten en de accuduur blijft steken op 5,5 uur maximaal, al mag je daar onder Mac OS X nog wel een pak bijtellen. 

Al met al blijft dit een erg dure laptop, maar als je per se een dergelijke schermkwaliteit wilt hebben in combinatie met een 13-inch formfactor, dan heb je geen andere keus. Weet wel dat de 15-inch MacBook Pro heel wat meer configuratiemogelijkheden en rekenkracht biedt. De afwerking is zoals vanouds: perfect. Benieuwd of Apple ook de hyperdraagbare MacBook Air met een retinascherm gaat uitrusten. Want dan wordt het helemaal moeilijk kiezen.

Geschreven door: Bart Stoffels op

Category: Review, Notebooks

Tags: Retina Display, Macbook, Notebooks, Laptops