abonneren

Apple MacBook Air (MC505N)

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De MacBook Air is er nu ook in een 11-inch model. Maar noem 'm geen netbook, want dat is hij zeker niet!

We kunnen niet ontkennen dat de 11,6-inch MacBook Air er fantastisch uit ziet. In vergelijking met het slanke, metallic design van de Air zijn concurrerende netbooks maar lompe blokken plastic. Ook presteert de Air beter dan zijn netbookcollega's, omdat Apple niet gekozen heeft voor een goedkope Atom-processor. Het nadeel is dat de MacBook Air wel stukken duurder is dan een gemiddeld netbook.Dit kleine broertje van de 13,3-inch MacBook Air zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar menig handtas of schoudertas. We zien 'm eigenlijk ook als concurrent voor Apple's eigen iPad, zeker voor mensen die geen afstand van het toetsenbord kunnen doen.

Ons testmodel is uitgerust met een 1,4 GHz Core 2 Duo-processor en 2 GB ddr3-ram. Hoewel deze processorsnelheid lager is dan die van de Atom, zijn de prestaties van de Core 2-architectuur aanzienlijk beter. De MacBook Air gebruikt flashgeheugen in plaats van een harde schijf. Ons testexemplaar is uitgerust met een 64GB-flashdrive, het is ook mogelijk voor een duurdere 128GB-drive te gaan. Het gebruik van flash heeft een aantal voordelen, zoals een dunner chassis (17mm op het dikste punt). Het gewicht is bijzonder laag: 1,06 kg, slechts 350 gram meer dan een iPad. Dankzij het flashgeheugen start de MacBook Air snel op; een volledige boot kost ongeveer 20 seconden, uit slaapstand ontwaken gebeurt vrijwel onmiddelijk. De MacBook Air heeft ook een nieuwe grafische chip, de GeForce 320M, waarmee de 3D-prestaties een extra boost krijgen.

De accuduur is uitstekend voor een laptop met deze omvang. Apple claimt een accuduur van vijf uur bij normaal gebruik. In onze test halen we drie uur bij het afspelen van fullscreen video, wat niet verkeerd is. Zakelijke gebruikers zullen zeker vier uur aan tekstverwerking en webbrowsing uit de accu halen. Helaas zit de accu geïntegreerd in de behuizing; deze is dus niet te verwisselen of te vervangen door een accu met een hogere capaciteit.

De 11,6-inch MacBook Air heeft een prettige schermresolutie van 1366x768 en het stereogeluid is krachtig genoeg voor het bekijken van films. Prettig is de aanwezigheid van tweede usb-poorten, de sd-reader van het 13,3-inch model ontbreekt helaas. Connectiviteit blijft sowieso het zwakke punt van de MacBook Air. Firewire en ethernet ontbreken; voor het laatste levert Apple een USB-naar-Ethernet-adapter, maar deze is prijzig en had wat ons betreft standaard in de doos moeten zitten. Wilt u software installeren vanaf dvd, dan zult u nog eens € XX moeten betalen voor de externe SuperDrive -- of u moet gebruik maken van de 'remote drive'-optie om de dvd-speler van een pc of Mac in het netwerk aan te spreken.

De 11,6-inch MacBook Air is fors aan de prijs, maar is interessant als krachtiger en mooier alternatief voor de gangbare netbookjes. Tegelijkertijd zien we deze MacBook Air ook als concurrent voor de iPad: hoewel de prijs wat hoger ligt, biedt OS X meer mogelijkheden dan het iOS-besturingssysteem en hoeft u niet te werken met een virtueel toetsenbord.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • extreem dun en licht
  • uitstekende bouwkwaliteit
  • flashgeheugen en verbeterde graphics
  • geen ethernet, firewire en optische drive
  • duur
Wie een MacBook Air koopt in plaats van een concurrerende netbook of ultraportable, betaalt een flinke premium voor het superdunne design. Maar de nieuwe MacBook Air levert aanzienlijk betere prestaties en heeft een langere accuduur dan zijn concurrentie, waardoor hij onderweg zijn waarde bewijst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: