Met al die heisa om de ultrabooks zou je bijna de notebook vergeten waar het eigenlijk allemaal mee begon: de MacBook Air. De MacBook Air is eigenlijk het eerste notebook dat andere fabrikanten de ogen deed openen. Een superdun notebook maken was wél mogelijk! Tegenwoordig maken bijna alle fabrikanten superdunne ultrabooks, maar dat weerhoudt Apple er niet van haar eigen MacBook Air jaarlijks te updaten. Wij testen het instapmodel van de 13,3 inch variant.

De nieuwe MacBook Air is superdun, maar niet zo dun als Samsung’s nieuwe Series 9 notebook. De MacBook Air is namelijk 1,7 cm dik terwijl de New Series 9 vier millimeter dunner is. Qua gewicht is hij ook iets zwaarder dan de New Series 9, namelijk 1,35 kg ten opzichte van nog geen 1,2 kg. Apple zit dus niet meer de troon als fabrikant van het dunste notebook ter wereld.

MacBook Air met MagSafe 2 en Thunderbolt

Hoewel de MacBook Air niet de aller dunste en aller lichtste notebook van de wereld is, is het nog steeds een supermooi en handzaam apparaat waar absolute klasse van afstraalt. Het is gewoon een feit: Apple maakt hele mooie computers. De gehele notebook bestaat uit één stuk en is uitgerust met twee usb3.0 poorten, een thunderbolt-poort, een sd cardreader, een koptelefoon uitgang en de vernieuwde MagSafe 2 connector om de adapter op aan te sluiten. Op de Thunderbolt aansluiting kan allerlei randapparatuur aangesloten worden waaronder ook beeldschermen via hdmi, mini DisplayPort, dvi en vga. Hiervoor zul je natuurlijk wel een verloopstekker nodig hebben die niet standaard is meegeleverd.

De nieuwe MagSafe 2 connector is dunner dan zijn voorganger wat in lijn is met de nieuwe dunnere notebooks van Apple. Via een magneet is de adapter gemakkelijk aan de connector te klikken waardoor je dus niet hoeft te pluggen. Helaas is de magneet niet heel sterk en omdat hij een smaller gebied beslaat verliest de adapter zijn grip op de connector. Het resultaat: een adapterstekker die snel loslaat wat zo nu en dan best irritant kan zijn.

MacBook Air: prettig om op te werken

De MacBook Air is een prettig notebook om op te werken dat behalve mooi, ook erg degelijk aanvoelt. Wel is het toetsenbord even wennen voor mensen die gewend zijn met tien vingers te tikken. De Enter-toets zit namelijk iets te ver naar rechts in vergelijking met reguliere notebook toetsenborden. Hierdoor druk je vaak een ‘back slash’ in als je op ‘enter’ wil drukken.

Mensen die Windows gewend zijn zullen in eerste instantie moeten wennen aan het feit dat de MacBook maar één knop lijkt te hanteren en dat er geen rechter muisknop lijkt te zijn. Echter kun je dit allemaal instellen op de MacBook Air en voor je het weet ben je weer lekker aan het tappen in plaats van aan het klikken. Daarnaast werkt Apple’s methode voor rechtsklikken, met twee vingers tegelijk tikken, eigenlijk veel fijner. Het is even instellen, maar dan heb je ook wat.

MacBook Air: beeld en geluid

De beeld en geluidskwaliteit is prima in orde op de MacBook Air. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1440x900 waardoor hij iets meer pixels heeft dan een standaard hd-scherm. Het paneel is weliswaar een TN-paneel, maar de horizontale kijkhoek is behoorlijk goed. Verticaal gaat het scherm alleen de mist in, net als alle andere TN beeldpanelen. Wel valt ons op dat websites die we met de standaard Safari browser bekijken erg flets overkomen. Alsof het contrast te fel is opengezet. Gebruiken we echter Chrome, dan komt dit probleem niet voor. Daarnaast is Chrome naar onze mening een veel fijnere browser dan Safari, dus gewoon lekker Chrome installeren op je MacBook is ons advies. Mocht je je heel erg storen aan de kleuren, dan kun je overigens deze ook nog uitgebreid instellen bij de systeemvoorkeuren.

MacBook Air specificaties

De nieuwe MacBook Air start echt razendsnel op. Binnen 14 seconden is Mac OS X Lion helemaal opgestart en heb je verbinding met je draadloze netwerk. Daar kan Windows nog een voorbeeld aannemen! Dit is grotendeels te danken aan de supersnelle SSD die in de MacBook verwerkt zit. De maximale lees en schrijfsnelheid overschrijdt de 500 MB per seconde!

Als we kijken naar de overige hardware van de MacBook Air, dan vinden we een Ivy Bridge Core i5-3427U processor, 4 GB werkgeheugen op 1600 MHz, een 128 GB ssd schijf en geïntegreerde bluetooth en wifi die ook 5 GHz netwerken ondersteunt. De graphics worden verzorgd door Intel’s geïntegreerde HD4000 chip, net als bij de meeste andere ultrabooks.

MacBook Air vergeleken met andere ultrabooks

Om de MacBook Air te kunnen vergelijken met andere ultrabooks, want zo positioneert Apple de MacBook wel, is het noodzakelijk dat we Windows installeren op de MacBook. Via Apple’s BootCamp applicatie is dat gelukkig geen probleem. Met een ISO-bestand van Windows 7 – waar je zelf voor moet zorgen – creëert BootCamp voor je een opstartbare usb-stick waarmee je Windows kunt installeren op de MacBook Air.

BootCamp is zowel beschikbaar in Mac OS als in Windows en daarin kun je ook de touchpad instellingen en functietoetsen verder instellen zodat de MacBook als een echte Windows notebook werkt. Vanuit BootCamp kun je er ook weer voor kiezen om de pc te herstarten naar het andere besturingssysteem.

Op Windows 7 hebben we dezelfde benchmarks geïnstalleerd als bij alle andere Windows ultrabooks zodat we een eerlijke vergelijking kunnen maken. We zijn positief verrast door de hoge scores die de MacBook Air weet te behalen in de benchmarks. Zo zien we een ongekend hoge score van 4532 punten in PCMark 7 en weet de processor in Cinebench 11.5 een score te halen van 2,62. Bijna net zo hoog als de Core i7 processor die we in het Acer Aspire S3 notebook vinden (2,82) en hoger dan de Core i5 processor in de Samsung New Series 9 notebook (2,4). We weten niet hoe Apple het doet, maar de scores zijn duidelijk. Behalve dat merken we ook tijdens het werken hoe snel de MacBook Air op alles reageert. Wat opstarten betreft merken we wel duidelijk een verschil tussen Mac OS X en Windows 7. Windows 7 heeft een minuut nodig om volledig functioneel te zijn, ondanks de supersnelle SSD schijf. Dat is bij andere ultrabooks wel anders. Zo hebben andere ultrabooks nog geen halve minuut nodig om volledig functioneel opgestart te zijn. Zou Apple dit expres doen?

MacOS zuiniger dan Windows 7 op de MacBook 

Wat accuduur betreft moeten we een belangrijke opmerking maken. We hebben deze namelijk getest onder Windows 7 zodat we een vergelijking kunnen maken met andere ultrabooks. Echter is ons wel opgevallen dat het energieverbruik onder Mac OS X aanzienlijk lager is dan wanneer Windows 7 gebruikt wordt. Zo verbruikt de MacBook Air onder Mac OS X slechts 6,5 watt als het notebook stationair draait terwijl onder Windows in diezelfde situatie wel 14,6 watt verstookt wordt. Het is duidelijk dat Mac OS X veel energiezuiniger is dan Windows 7 en de accuduur testen onder Windows is dus niet echt representatief voor als je de MacBook Air vooral gebruikt met OS X. Desondanks weet de MacBook Air onder Windows het gemiddeld 4 uur uit te houden in onze test. Dit kan opgerekt worden naar 6,4 uur wanneer de grafische chip minimaal gebruikt wordt. Onder Mac OS X zal de accuduur naar verwachting nóg langer zijn. Apple zelf claimt 7 uur.

ProcessorIntel Core i5-3427UProcessor snelheid2x 1,8 GHz (met Hyperthreading)Werkgeheugen4 GB DDR3 (1600)Moederbord ChipsetApple MacBookVideoIntel HD4000Opslag 1128 GB ssdAansluitingen2 usb3.0-poorten, ThunderboltConnectieswifi n (met 5GHz ondersteuning), Bluetooth 4.0Extra (geïntegreerd)webcam, memorycard reader, microfoonBeeldscherm13,3 inch (1440x900) TN paneelBesturingssysteemMac OS X Lion

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

uitstekende prestaties

mooi en degelijk

Minpunten

MagSafe 2 systeem heeft weinig grip

Conclusie

De MacBook Air is een bijzonder fijn apparaat om mee te werken. Als Windows-gebruiker is het wellicht allemaal even wennen, maar zodra je de instellingen hebt gevonden en alles naar wens hebt aangepast, wil je bijna niet meer terug naar een regulier notebook. Het toetsenbord is een beetje wennen, maar dat mag de pret niet drukken. De MacBook Air is een geweldig mooi notebook dat zeker het overwegen waard is als je van mooi design en uitstekende prestaties houdt....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten