Apple MacBook Air 13.3" (MD761N/A)

Aan de buitenkant is het niet te zien, maar de nieuwe Apple MacBook Air is flink vernieuwd. Binnen in de strakke aluminium behuizing heeft de derde generatie Intel Core-processor plaatsgemaakt voor een gloednieuwe Haswell-processor.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • geweldige accuduur
  • prettig toetsenbord en trackpad
  • degelijke behuizing
  • Minpunten
  • geen touchscreen

Ons testmodel heeft een Intel Core i5-4250U aan boord, een dualcore processor op 1,3 GHz met een turbo naar 2,6 GHz. Deze vierde generatie Core-processor zet geen bijzondere prestaties neer, maar is wel aanzienlijk zuiniger dan de vorige generatie. Dat is voor een laptop als de MacBook Air een groot voordeel. Apple claimt een accuduur tot 12 uur – in onze Office-test klokken we zelf zo’n 10,5 uur, een uitstekende prestatie. Alleen daarom al is de nieuwe Air zijn geld meer dan waard. Apple heeft de processor gekoppeld aan 4 GB ddr3-geheugen, een rappe Samsung-ssd van 256 GB en een communicatiechip die dualband 802.11ac en bluetooth 4.0 ondersteunt.

De 13-inch MacBook Air is een comfortabele laptop, maar wel volgens het principe ‘less is more’. We zien een usb3.0-aansluiting aan beide zijden, een sd-geheugenkaartlezer en een Thunderbolt-aansluiting voor externe monitoren en andere randapparatuur. Het toetsenbord heeft een prettige aanslag, is voorzien van achtergrondverlichting en het met glas afgewerkte touchpad is ruim bemeten.

Het scherm is bijzonder: de resolutie van 1440x900 is hoger dan de gebruikelijke 1366x768, maar minder dan full-hd (1920x1080). Bovendien gaat het om een 16:10-verhouding, in plaats van een gangbare 16:9-verhouding. De schermresolutie is comfortabel om mee te werken, maar het tn-scherm levert een iets minder mooi beeld dan de ips-schermen die we tegenwoordig vaak zien. Belangrijker is dat Apple nog steeds weigert op touchscreens over te stappen, omdat OS X hiermee niet overweg kan. Wie van plan is Windows 8 te gaan draaien via Boot Camp, moet hier rekening mee houden.

Qua prestaties zien we weinig verrassingen. De nieuwe Core i5-processor is nauwelijks sneller dan zijn voorganger als het gaat om cpu-bewerkingen. Een probleem is dit niet, want de Air kan probleemloos mee met zijn concurrenten in dit segment. We zien wel aanzienlijke verbeteringen op grafisch vlak: de geïntegreerde Intel HD Graphics 5000 is stukken sneller dan de HD 4400 in de vorige Intel Core-generatie. Dit maakt de MacBook Air nog steeds geen geschikte laptop voor hardcore gamers, maar je kunt er wel probleemloos een moderne game op draaien.

De Apple MacBook Air lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Die leek weer op zijn voorganger en eigenlijk is de Air de afgelopen jaren dus amper veranderd. Toch is het nog steeds zo dat hij een aantrekkelijke keuze is als je op zoek bent naar een lichte, compacte laptop in het topsegment. De verbeteringen in accuduur, wifi en schijfsnelheid maken ’m zijn geld meer dan waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: macbook air, laptops