abonneren

Akoya P8614

Medion heeft altijd aantrekkelijke aanbiedingen bij de Aldi en ook aanstaande zaterdag 1 mei is het weer raak. Deze keer pakt Medion letterlijk groots uit met een meganotebook van bijna vier kilo en een 18,4 inch beeldscherm voor nog geen 700 euro.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Net als de voorgaande Aldi aanbieding, de Akoya P6622 is deze gigantische notebook uitgerust met een Core i3 processor met hyperthreading. Zo heeft u twee echte kernen en twee extra virtuele kernen tot uw beschikking: vier kernen totaal dus waarmee u qua prestaties behoorlijk uit de voeten kan. Verder bevat deze Akoya 4 GB aan ramgeheugen, een 500 GB harde schijf en een dvd-brander. In dusverre lijkt deze notebook veel op de voorgaande Aldi aanbieding. Het grote verschil zit hem voornamelijk in de chassis- en beeldschermgrootte en de grafische chipset.

Exotische resolutie

Voor de grafische chipset is Medion’s keuze gevallen op de ATI Mobility Radeon HD 5165. Deze grafische chipset krijgt de obscure taak om graphics te toveren op een gigantisch 18,4 inch beeldscherm met een resolutie van 1650 x 945. Een resolutie als deze hebben we nog niet eerder gezien en we hebben bij zulke resoluties ook eigenlijk een beetje onze twijfels. Niet alle programma’s en games zullen deze exotische resolutie namelijk ondersteunen, dus dat kan in sommige gevallen een probleem zijn. Gelukkig is de resolutie ook in te stellen op de HD resolutie 1280 x 720 wat door de meeste programma’s wel ondersteund wordt. Echter is deze resolutie natuurlijk niet de schermeigen resolutie. Overigens is het scherm niet glanzend maar mat, wat een welkome afwisseling is in vergelijking met de gemiddelde notebook.

De prestaties van de Ati chipset vallen een klein beetje tegen als we deze vergelijken met grafische prestaties van de vorige Aldi notebook, de Akoya P6622. En dit terwijl grafische kracht bij zo'n groot scherm met flink hoge resolutie juist zo hard nodig is. Nu zijn de grafische prestaties niet slecht en op een resolutie van 1280 x 720 kunt u er nog best een game op spelen maar wellicht had Medion voor dit product beter een krachtigere chipset kunnen kiezen.

Echte desktopvervanger

De Akoya P8614 is een echte desktopvervanger en u zult deze gigant niet zomaar even onder de arm meenemen. Daar is hij met zijn 44 cm breedte, 30 cm diepte, zijn 4,5 cm hoogte en bijna 4 KG echt te groot en zwaar voor. De accuduur is zoals vanzelfsprekend ook niet zo gek lang: gemiddeld 150 minuten. Echter is dat ruim voldoende voor notebooks in deze klasse. Het toetsenbord is volledig met een eigen numeriek gedeelte. Echter zijn de toetsen wel aan de kleine kant waardoor u wellicht even moet wennen aan de bediening. De touchpad is voorzien van multi-touch software zodat u gemakkelijker met twee vingers kunt scrollen en in- en uit-zoomen.

Entertainment pc

Medion positioneert deze Akoya als een mutlimedia notebook en dat is goed gelukt. Het scherm heeft een prima horizontale kijkhoek en de speakers die in het notebook verwerkt zijn geven een prima geluid weer. Geen blikkerige of holle tonen uit dit notebook! Mocht u toch liever op een groter scherm film willen kijken, dan kunt u de Akoya probleemloos aansluiten op uw lcd-tv via de hdmi-poort. Ook bevat het notebook een SPDIF uitgang waarmee u de notebook kunt aansluiten op externe audio apparatuur.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima prestaties
  • Uitstekend geluid
  • Zeer geschikt voor multimedia
  • Grafische chipset kan beter
  • Toetsenbord is wennen.
De Akoya P8614 is een echte multimedia notebook die uitermate geschikt is voor entertainment doeleinden. De prestaties zijn flink hoewel de exotische schermresolutie wellicht voor problemen kan zorgen bij sommige games. Als u een inklapbare desktopvervanger zoekt en niet snel afschrikt van een groot formaat notebook, dan kunt u met de Akoya P8614 prima uit de voeten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: