Waarom een toetsenbord gebruiken als je een virtueel toetsenbord kan gebruiken? Dat moet Acer gedacht hebben bij het bouwen van de Iconia: een notebook met twee touch-screens waarbij het onderste scherm een strak virtueel toetsenbord presenteert.

We hebben twee touchscreens al eens eerder gezien bij de Toshiba Libretto, maar waar de Libretto meer een zakcomputertje is, is de Acer Iconia een volwaardige notebook. Beide touchscreens ondersteunen multi-touch technologie waardoor je probleemloos met 10 vingers kan typen op het virtuele toetsenbord. Daarnaast kun je natuurlijk ook de gebruikelijke zaken zoals scrollen en ‘pinchen’.
 

Touch mogelijkheden

Het onderste scherm bevat standaard een toetsenbord compleet met virtueel touchpad maar er is ook met een handbeweging over te schakelen naar het zogenaamde Acer Wheel. Met dit virtuele wiel kun je andere programma’s oproepen zoals een schetsboek, een foto applicatie en een browser die beide schermen beslaat. Ook kun je een geavanceerd instellingenscherm oproepen waarin je zaken als online connectiviteit en energiegebruik kan instellen. Ook kun je het onderste scherm gebruiken om daar Windows vensters op te plaatsen. Als je weer het toetsenbord wil gebruiken, plaats je de muizen van je handpalmen op het onderste scherm. Het toetsenbord moet dan direct verschijnen.



Haperen

In theorie klinkt de Iconia als een geweldig innovatief product en qua opzet is dat het ook wel. Echter laat de uitvoering te wensen over. Acer claimt in een persbericht dat zij de nieuwste en beste technologie heeft gebruikt voor dit notebook, maar daar zijn wij het niet mee eens. De Iconia beschikt nog over een eerste generatie Core i5 processor en grafisch gezien stellen de prestaties weinig voor omdat van Intel’s geïntegreerde graphics gebruik gemaakt wordt.

Nu is een Core i5, zelfs van de eerste generatie, nog best krachtig en voor doorsnee computergebruik ruim voldoende. Echter lijkt de hardware het ontzettend moeilijk te hebben met het aansturen van de twee touch-screens. Meerde malen hapert het notebook wanneer we over willen schakelen naar het virtuele toetsenbord of wanneer we andere touch-features willen gebruiken zoals zoomen. De gehele touch-ervaring verloopt gewoonweg niet soepel en daardoor kan het gebruik al snel omslaan in ergernis.

Of de haperingen nu te maken hebben met het ontberen aan kracht of dat de software van de grafische schil gewoonweg niet efficiënt is, is lastig te bepalen. Wij vermoeden dat de hardware net niet krachtig genoeg is. Twee schermen aansturen, waarop niet veel gebeurt, stelt niet zoveel voor. Echter is het aansturen van twee touch-screens waarop van alles kan gebeuren compleet met grafische schillen een ander verhaal en een flinke klus voor Intel’s geïntegreerde graphics.



Mobiliteit

Hoewel de Iconia 14 inch schermen bevat, willen we het notebook niet mobiel noemen. Het notebook is vrij dik en zwaar. Daarnaast gaat de accuduur van één lading gemiddeld maar anderhalf uur mee. Daar kun je weinig mee onderweg. De dikte van het notebook en de korte accuduur is op zich begrijpelijk, aangezien er twee schermen aangestuurd moeten worden. Echter vinden we het wel erg jammer dat dit notebook, ondanks zijn dikte, geen dvd-brander bevat. Bij mobiele dunne notebooks begrijpen we die keuze, maar bij dit notebook vinden we het eigenlijk een gemis.

Beeld en geluid

Natuurlijk kunnen er films afgespeeld worden op het notebook, maar het beeldscherm vinden we iets teveel spiegelen om er lekker ontspannen films op te kijken. De horizontale kijkhoek, belangrijk wanneer je met meerdere personen film kijkt, is wel goed. Daarentegen is de verticale kijkhoek erg slecht. Het geluid klinkt beter dan bij het gemiddelde notebook. Je zal dus geen transistorradio klanken horen, maar de bassen zijn wel aan de lichte kant. Toch kun je wel fatsoenlijk muziek draaien op dit notebook, mits je geen audiofiel ben.

 

 

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Innovatief qua opzet

  • Haperingen

  • Niet krachtig genoeg

  • Duur

De Acer Iconia is een mooi idee. Echter is de uitvoering niet denderend en heeft Acer wat ons betreft verkeerde keuzes gemaakt. Tel daarbij op dat dit notebook tegen de 1500 euro kost, en we kunnen het, ondanks de goede ideeën en bedoelingen, niet aanraden. Terug naar de ontwerptafel!

 

Beoogde doelgroepconsumentGarantietypePickup & returnGarantietermijn1 jaarProcessorfamilieIntel Core i5ProcessormodelCore i5-480MProcessorsnelheid (GHz)2.67Intern geheugen (GB)4GeheugensoortDDR3-1333ChipsetIntel HM 55GeluidschipRealtek ALC269Grafische chipsetIntel HD GraphicsSchijfcapaciteit (GB)640Optische drive-Netwerkaansluitingen1x Gigabit EthernetDraadloze verbindingen802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1+EDRSchermformaat (inch)14Schermresolutie (pixels)1366 x 768Reflectered scherm?jaTouchscreen?capacitief (multitouch)Overige componentencardreader
webcam/microfoonUSB-poorten3Overige aansluitingenvga
hdmi
line-out
line-in
microfoonBesturingssysteemWindows 7 Professional (64 Bit)

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten