abonneren

Acer Aspire S3-951-2464G34iss

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
We hebben al eerder de Zenbook 21UX van Asus besproken; een 11,6 inch ultrabook. Maar Asus is niet de enige die ultrabooks fabriceert. Acer heeft ook zijn eigen ultrabook-lijn en richt haar pijlen, zoals gebruikelijk, op de consument die zich bewust is van de inhoud van zijn portemonnee.
Waar bij Asus de prijs van een ultrabook begint om en nabij de 1000 euro, biedt Acer haar instap ultrabook aan voor slechts 799 euro.

De Acer Aspire S3 reeks kent meerdere modellen en deze hebben bijzonder lange namen. Zo heet ons model de Acer Aspire S3-951-2464G34iss. Het belangrijkste is dat dit het goedkoopste ultrabook is uit de S3 reeks, en zelfs het goedkoopste Ultrabook wat momenteel te krijgen is. Qua hardware heeft Acer dan ook wel hier en daar wat concessies gedaan.

We beginnen bij het chassis. Acer staat niet bekend om zijn stevige behuizingen, maar de behuizing van de S3 vinden we erg fragiel. Het scharnier waarmee het beeldscherm bevestigd is, is erg zwakjes en zakt erg gemakkelijk door. Ook de behuizing zelf voelt niet stevig en lijkt af en toe door te buigen.

Behalve bij het chassis, heeft Acer ook concessies gedaan op hardwaregebied. Waar de duurdere ultrabooks een Core i7 processor bevatten, bevat deze S3 'slechts' een Core i5 processor. Daarnaast bevat dit ultrabook geen supersnelle ssd, maar een trage 5400 rpm harde schijf. Het voordeel hiervan is wel dat je 320 GB aan opslag tot je beschikking hebt. De hoeveelheid ramgeheugen en de video-chipset komt wel overeen met alle andere ultrabooks. De S3 bevat 4 GB aan ramgeheugen en de graphics worden verzorgd door Intel's geïntegreerde grafische chipset: Intel HD Graphics 3000.

De prestaties zijn niet heel bijzonder, maar liggen wel in de lijn der verwachting met de hardware die gebruikt is. Vooral de trage harde schijf, met een maximale lees en schrijfsnelheid van 81 MB per seconde zorgt er regelmatig voor dat er gewacht moet worden bij het opstarten van programma's. Grafisch presteert de geïntegreerde grafische chip van Intel nog best aardig, waardoor je moeiteloos HD-films op dit ultrabook kan bekijken.

Afhankelijk van hoe je de S3 gebruikt, kun je gemiddeld zo'n 3 uur en 40 minuten werken op één acculading. Dit aantal neemt echter af wanneer je de grafische chip aan het werk zet en bijvoorbeeld een film kijkt. Dan zakt de maximale werkduur op één acculading naar iets meer dan een schamele 100 minuten. Voor sommige films net genoeg, maar voor een hoop films ook niet. Gebruik je de grafische chip minimaal, is de gebruiksduur op te krikken naar meer dan 5 uur.

Hoewel de S3 prima films kan afspelen, vinden we de kwaliteit van het beeldscherm niet denderend. Er is weinig achtergrondlicht en de kijkhoek is matig. Gelukkig bevat het ultrabook aan de achterkant een volwaardige hdmi-aansluiting, waardoor het notebook gemakkelijk is aan te sluiten op een televisie. Een vga-aansluiting ontbreekt echter. Verder vinden we qua aansluitingen twee usb2.0 poorten, een cardreader en een audio-jack. Wat draadloze connectie betreft, is de S3 uitgerust met wifi (n) en bluetooth.

Bij het bekijken van films is natuurlijk niet alleen beeld belangrijk, maar ook geluid. De geluidskwaliteit van de speakers in deze S3 is boven verwachting goed. Verwacht geen hoogstaande kwaliteit en er missen zeker wel diepere tonen en bas, maar het geheel klinkt niet onaardig. Voor het bekijken van films, raden we echter wel aan gebruik te maken van een losse speakerset.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • betaalbaar
  • dun
  • trage harde schijf
  • fragiel
  • matig beeldscherm
De Acer Aspire S3 is ultrabook waarbij Acer de nodige concessies gedaan heeft om het product betaalbaar te maken. Dit heeft als resultaat dat dit ultrabook hier en daar wel enige steken laat vallen, maar aan de andere kant is 799 euro voor een ultrabook zeer betaalbaar. Wil je gewoon onderweg zonder poespas office-werkzaamheden uitvoeren, dan is deze S3 zeker geschikt.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: