abonneren

Acer Aspire One 522

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Intel timmert al een tijdje aan de weg met de Atom-processor en AMD heeft nooit een antwoord gehad: er was geen processor voor het netbooksegment. Maar daar komt nu verandering in. AMD introduceert twee nieuwe Atom-concurrenten: de C-serie en de E-serie op basis van de Bobcat-kern.

Als eerste in Nederland heeft PCM van Acer de Aspire One 522 ter test in handen gekregen. Deze netbook is uitgerust met de AMD Ontario Dual-Core C50: een superzuinige processor met geïntegreerde gpu (HD6250) en twee kernen die op 1 GHz draaien. We horen je denken: “Dat is niet veel!” Maar zoals altijd draait het niet alleen om specificaties. De C50 is namelijk een ‘out-of-order-processor’ in tegenstelling tot de Atom, die een ‘in-order’ is. In order betekent dat alle instructies op een vaste volgorde worden afgehandeld, ook als er gewacht moet worden op data. Een out-of-order-processor kan instructies dynamisch uitvoeren om zo zijn rekenkracht zo optimaal mogelijk te benutten. In theorie is een out-of-order-processor dus sneller en efficiënter dan een in-order-processor.

Om de efficiëntie van de C50 te meten, hebben we diverse testen uitgevoerd, waaronder PCMark Vantage, 3DMark 2006 en Cinebench R10. De accuduur hebben we gemeten met het programma Battery Eater. De resultaten hebben we vergeleken met de Samsung NF310, een netbook met een Intel Atom N550-processor, die eveneens over twee processorkernen beschikt.

In PCMark Vantage scoort de NF310 net wat hoger dan de Aspire One 522: 1699 tegenover 1552 punten. De eerste slag lijkt dus voor Intel te zijn. Kijken we naar Cinebench 10, dan zien we ook dat de Atom N550 ondanks zijn in-order-architectuur toch weet te winnen met 1449 punten tegenover 1288 punten van AMD. Maar nu moeten we er wel bij zeggen dat de Atom over HyperThreading beschikt en Cinebench niet echt gebruikmaakt van de voordelen van de out-of-order-structuur van processoren. In dat geval komt het simpelweg op pure processorsnelheid en het aantal threats neer, en dan wint de N550, omdat deze 500 MHz sneller is dan de AMD C50.

Tot zover ziet het er rooskleurig uit voor Intel, maar dan komen we bij de grafische tests. Hier is de nieuwe AMD C50 ongekend heer en meester dankzij de geïntegreerde HD6250. In 3DMark 2006 verplettert AMD letterlijk Intel, met 1674 punten tegenover een magere 109 punten. Het Aspire-netbook kan zelfs 3DMark Vantage draaien, iets dat op een Intel-netbook onmogelijk is. De score van PCMark Vantage is overigens niet spectaculair: 408, maar het is altijd nog veel hoger dan nul!

Wat video’s afspelen betreft, is het AMD-platform op dit gebied natuurlijk ook sterker. Hd-filmpjes (720P) worden moeiteloos afgespeeld. Op een Intel Atom-netbook is dat niet vanzelfsprekend, tenzij er een optionele Broadcom-chip is geïnstalleerd.

Onze accutest bestaat uit twee testen: een grafische test waarin de videokaart wordt aangesproken en een test waarbij het netbook alleen aanstaat met een document geopend. In de grafische test gaat Intel langer mee, 288 minuten tegenover 218 minuten. Dat is logisch. Een Atom-netbook heeft nauwelijks grafische kracht zoals we net zagen, dus het is logisch dat de accu dan langer meegaat. Kijken we naar de lezerstest, die voor een netbook veel relevanter is, dan wint de Aspire One het met 505 minuten tegenover de 459 minuten van Samsungs NF310.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heel energiezuinig
  • grafisch krachtiger dan Intel netbooks
  • flinke systeemvervuiling
Met een standaard Atom-netbook kun je niet veel meer dan een beetje internetten, e-mailen en tekstjes typen. Met de komst van de C- en E-lijn van AMD komt daar verandering in. Want hoewel de Ontario C50 niet op alle vlakken de Atom N550 kan bijbenen, kun je met een AMD-netbook meer dan een standaard Atom-netbook: namelijk hd-films bekijken en grafisch zware websites bezoeken. Op netbookgebied is de Aspire One 522 dan ook een aanrader. Het is alleen jammer dat Acer zoveel extra nutteloze software mee installeert.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: