Zweedse piratenpartij haalt parlement niet

De Zweedse piratenpartij heeft bij de afgelopen verkiezingen niet genoeg stemmen gehaald om in het Zweedse parlement te komen.
Hierdoor komt er niets terecht van de aangekondigde plannen om de controversiële sites Wikileaks en The Pirate Bay te gaan hosten.

Het eclatante succes dat de Zweedse piratenpartij behaalde bij de verkiezingen voor de Europese Unie in 2009, heeft de partij niet weten te continueren. Met ruim 7 % van de stemmen wist de partij toen twee zetels in het Europese parlement te verkrijgen. Bij de vorige week gehouden verkiezingen voor het Zweedse parlement behaalde de partij ongeveer 1 procent van de stemmen. Dit is niet genoeg om boven de benodigde kiesdrempel (4 procent) uit te komen.

Dit betekent dat zowel The Pirate Bay noch Wikileaks onder parlementaire bescherming gehost kunnen worden. Dit was een van de door de partij aangekondigde plannen. Ook wilde de partij niet-commerciële filesharing legaliseren. Van al deze plannen komt nu niets terecht. Uiteraard is partijleider Rick Falkvinge erg teleurgesteld over deze verkiezingsuitkomst. Volgens hem is het slechte resultaat een gevolg van het doodzwijgen door de andere partijen van de favoriete onderwerpen van de piratenpartij. Deze partijen hebben geen enkel belang bij het bespreken van deze onderwerpen. Het resultaat van de verkiezingen kwam dan ook niet als een totale verrassing.

Bron: Torrenfreak

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: