Zoekmachine DuckDuckGo vaart wel bij PRISM-schandaal

Het afluisterschandaal rond PRISM legt DuckDuckGo geen windeieren. De privacyvriendelijke zoekmachine kreeg de afgelopen week dagelijks een stuk meer zoekopdrachten te verwerken. Internetters zijn meer gespitst op hun privacy, nadat bekend werd dat onder andere Google en Bing worden afgetapt door de Amerikaanse geheime dienst.

'Het duurde 1445 dagen om 1 miljoen zoekopdrachten te krijgen, 483 dagen voor 2 miljoen zoekopdrachten, en maar 8 dagen om de 3 miljoen zoekopdrachten te passeren', meldt DuckDuckGo via Twitter. Deze open source zoekmachine gaat er prat op geen gebruikersdata te verzamelen. De alternatieve zoekmachine gebruikt een eigen crawler om pagina's te indexeren, meld Webwereld.

Meer bezoekers voor alternatieve zoekmachines

Door het NSA-afluisterschandaal zouden de alternatieve zoekmachines meer bezoekers trekken. Bij DuckDuckGo worden door internetters nu dagelijks rond de 3 miljoen zoekopdrachten ingevoerd. Een week geleden waren dit volgens de cijfers van  Search Engine Land nog maar 2 miljoen.

Tegenovergesteld verdienmodel

Google weet geld te verdienen door gepersonaliseerde zoekresultaten aan zijn gebruikers te presenteren. Om de personalisatie zo goed mogelijk te faciliteren verzamelt de zoekmachinegigant veel persoonlijke gegevens van zijn bezoekers. DuckDuckGo heeft het tegenovergestelde verdienmodel voor ogen door juist geen persoonlijke gegevens te verzamelen voor het geven van gepersonaliseerde resultaten. Deze alternatieve zoekmachine hoopt daarmee gebruikers te trekken die zeer op hun privacy zijn gesteld. De gebruikers nemen daarbij op de koop toe dat de zoekresultaten niet altijd de verwachte links naar websites opleveren. Zo wordt internetten weer een stuk spannender.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: fbi, zoekmachine, prism, spionage, duckduckgo