Zo zet je Cortana aan in Windows 10

Een grote toevoeging aan Windows 10 is Cortana, de slimme assistent van Microsoft die ook werkt op je telefoon. Cortana kan herinneringen aanmaken of agenda-afspraken maken, maar werkt op dit moment nog niet in het Nederlands. We laten je hier zien hoe je Cortana toch kunt aanzetten door je systeem op de Amerikaanse regio te zetten.

Let op: Cortana werkt alleen nog in het Engels, dus moet je je hele systeem ervoor op Engels zetten als je dat nog niet had.

Cortana instellen

Om Cortana op je systeem te krijgen, moet je de regio van je computer instellen op Amerikaans (of Brits). Je doet dat via het 'Actiecentrum', dat je kunt oproepen via de taakbalk.

Ga in het menu naar 'Alle instellingen'. Je komt nu in het vernieuwde 'Instellingen'-menu uit. Klik daar op 'Tijd en taal'.

Klik op 'Regio en taal'. Hier kun je instellen welke taal je systeem krijgt.

Klik op het balkje waar Nederland staat, en scroll naar beneden. Selecteer daar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt niet uit welke regio je kiest.

Om Cortana te activeren moet je systeem ook nog naar het Engels zetten. Je doet dat onder 'Talen'. Klik daar op 'Een taal toevoegen'.

Zoek in dit scherm naar 'Engels'. De talen staan in alfabetische volgorde, gesorteerd op de Nederlandse beschrijving.

Je ziet nu Nederlands en Engels onder elkaar staan. Klik op Engels en vervolgens op 'Als standaard instellen'.

Log nu uit. Je doet dat via het startmenu - als je niet precies weet hoe dat moet kun je ook onze workshop over het startmenu bekijken.

Als je opnieuw inlogt, staat je systeem in het Engels. Er is echter een grotere verandering: Je ziet linksonder een zoekbalk naast het startmenu staan. Daarmee kun je Cortana instellen.

Als je op de balk klikt, kun je linksboven kiezen voor de 'Settings'. Daarmee stel je Cortana in voor gebruik.

Als je vanaf nu op de Windows-knop drukt, kom je in het menu van Cortana terecht. Je krijgt dan informatie te zien zoals het weer, het nieuws, of agenda-afspraken die je nog hebt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: