Zet het Windows 10-startmenu naar eigen hand

Vind je het startmenu van Windows 10 maar niks? Dan heb je verschillende opties om daar verandering in te brengen. Zo kun je alle tegels helemaal naar eigen hand zetten.

Wil je bijvoorbeeld helemaal geen tegels, maar gewoon pictogrammen? Daar kun je voor zorgen, althans, deels. Want de manier waarop pictogrammen worden weergegeven is in lijn met de verandering van de gehele interface van Windows 10. Maar die grote tegels, die tot ergernis van velen ook nog eens bewegen door de interactieve inhoud, kun je wel uitzetten. Open het Startmenu, klik op de tegel die je wilt aanpassen, en kies voor Meer, Live-tegel uitschakelen. Met die optie zal de interactieve tegel geen automatische updates tonen van de app waaraan deze is gerelateerd.


Handig, maar het formaat van die tegel blijft nog wel hetzelfde. Ook die grootte kun jeeenvoudig aanpassen, door er wederom met de rechtermuisknop op te klikken. Nu ga je echter naar het onderdeel Formaat wijzigen, waar je een grootte kunt kiezen. De kleinste optie is eigenlijk het beste, want daarmee krijg je een opgeruimder startmenu. Maar misschien is het overzichtelijker wanneer je een aantal tegels van apps die je vaker gebruikt ietsje groter maakt. Het handige aan het startmenu is dat je zelf bepaalt welke tegels waar komen te staan; Windows 10 zal de positie namelijk altijd onthouden. Met een beetje schuiven, vergroten en verkleinen kun je dan een mooi overzichtelijk Startmenu creëren.

Als je vervolgens een beetje past en meet kun je in een handomdraai een overzichtelijk startmenu voor jezelf maken.

Pictogrammen verwijderen

De aanpasmogelijkheden gelden overigens alleen voor het rechterdeel van het startmenu. Aan het eerste deel van het menu, waarin de standaard geïnstalleerde apps en programma’s zijn opgenomen, kun je eigenlijk niks veranderen. Zo kun je de pictogrammen niet verplaatsen of een ander formaat geven, maar je kunt ze wel verwijderen. Let wel op, want als je een Windows 10-app uit het startmenu verwijdert, wordt ook daadwerkelijk de installatie ongedaan gemaakt en ben je de app ook echt kwijt. Je krijgt daarvoor nog wel eerst het verzoek om dit te bevestigen.

De optie Verwijderen vind je overigens ook terug bij een pictogram van een ‘normaal’ programma, maar als je dan Verwijderen kiest, wordt alleen het Configuratiescherm geopend met de lijst van geïnstalleerde programma’s en moet je zelf nog actie ondernemen om de software te verwijderen.

Kleinere pictogrammen

Ook voor de taakbalk van Windows 10 kun je aangeven of je grote of kleine pictogrammen wilt gebruiken. Bij schermen met een hoge resolutie kan het prettig zijn als de pictogrammen hier wat groter zijn, zodat ze makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn en je er ook makkelijker op klikt. Om de grootte van de pictogrammen aan te passen, klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies je voor Instellingen. Het optiescherm wordt nu geopend. Vroeger in Windows 7 vond je vinkjes om aan te geven of de pictogramman groot of klein moeten worden weergeven, in Windows 10 worden schuifknopjes gebruikt. Schuif het vinkje bij de optie Kleine taakbalkknoppen gebruiken naar links of rechts, afhankelijk van hoe je de pictogrammen wilt weergeven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: windows 10, Startmenu