}
abonneren

Zestienjarige fotografeert Nederland van 36 kilometer hoogte

Het is de zestienjarige Matthijs Tissen gelukt om foto’s te maken van Nederland op 36 kilometer hoogte. Hij deed dat met een weerballon en een GoPro-camera. Het resultaat is verbluffend te noemen.

De zestienjarige Matthijs Tissen uit Hilversum is in zijn bepaald niet gemakkelijke, door André Kuipers geïnspireerde, missie geslaagd. Hij bouwde een kastje om een GoPro-camera heen, bevestigde deze aan een weerballon en stuurde na een lange voorbereiding zijn creatie op 7 april de lucht in. Het was die dag namelijk eindelijk goed weer om een aardige kans van slagen te hebben. De ballon maakte een vlucht van 2,5 uur en landde vervolgens veilig.

Vanaf dat moment was het spoorzoekertje spelen. Tissen had een GPS Messenger geïnstalleerd die elke tien minuten de coördinaten van zijn bouwwerk doorgaf via een webpagina. In eerste instantie kreeg hij de GPS-coördinaten wel door, maar vervolgens werd het spannend aangezien de Messenger anderhalf uur lang stil bleef. Toen Tissen het net op wilde geven verscheen het apparaat opeens weer op de radar. Het signaal kwam vanuit een weiland in de buurt van Arnhem en de grens tussen Nederland en Duitsland.

Tissen reed direct met zijn vader naar de locatie van zijn creatie. Onderweg staakte het navigatie-apparaat echter en moesten ze terugvallen op een traditionele landkaart. Mobiel internet voor smartphone-navigatie was in de dunbevolkte regio immers ook geen succes. Uiteindelijk hebben de twee avonturiers in een restaurant op een geleend tablet weer gekeken naar de coördinaten, maar het bouwsel bleek tot hun verbazing weer aan de wandel. “Aangezien ik mijn mobiele nummer met koeienletters op de doos had geschreven dacht ik dat iemand gelijk wel zou bellen als het toestel gevonden werd”, vertelt Tissen. Dat bleek ijdele hoop. Het apparaat kwam tot stilstand in het Duitse plaatsje Heiden. Daar aangekomen bleek een Duits stel het ding te hebben gevonden en meegenomen. Toch kreeg Tissen de doos met hulp van de goede Duitse spreekvaardigheid van zijn vader mee naar huis.

De resultaten van dit avontuur liegen er niet om. Foto’s van de GoPro-camera laten Nederland van 36 kilometer hoogte zien. Onder andere Flevoland is duidelijk te herkennen op de foto’s. Andere foto’s tonen de pikzwarte ruimte en kromming van de aarde.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Ruimtevaart

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI