abonneren

YouTube verdient ruim 50.000 dollar aan Gangnam Style

De populaire video Gangnam Style van de Koreaanse artiest Psy levert YouTube waarschijnlijk behoorlijk wat geld op. De dochteronderneming van Google verdient naar schatting een slordige 50.000 dollar uit de webhosting van deze video.

De hilarische Gangnam Style videoclip van Psy is vanaf afgelopen 15 juli ruim 600 miljoen keer bekeken op YouTube. Op de website van Forbes is door de Quora-blogger Amar Prabhu een dappere berekening gemaakt van de kosten en opbrengsten van de hosting van deze video op YouTube. Hij schat de opbrengsten op 348.000 dollar en de serverkosten op 296.000 dollar op basis van ruim 570 miljoen kijkers. Hij baseert zich daarbij op de kosten van Amazon Cloudfront, omdat de energie- en serverkosten niet door Google worden bekendgemaakt.

Prabhu beaamt dat deze kosten- en opbrengstenramingen nogal lastig zijn te maken. Neem het dus maar met een flinke korrel zout. Zo denkt hij dat er minimaal 400 variabelen meespelen bij de beantwoording van de vraag hoeveel YouTube aan Gangnam Style verdient.

Als voorbeeld geeft hij de vele typen servers die worden ingezet bij de videohosting. Deze staan ook nog eens op verschillende locaties. En het helpt niet mee dat de video in verschillende resoluties wordt aangeboden. Zo moet YouTube minimaal 80 verschillende versies van de video voor pc, Mac, tablet en smartphone omzetten en opslaan op de webservers. Deze zouden alleen al bijna 3 gigabyte webruimte innemen.

De opbrengsten heeft Prabhu geschat aan de hand van het YouTube kanaal Shane Dawson TV. Op basis van bijna 673 miljoen kijkers verdiende Shane Dawson ongeveer 315.000 dollar, met een gemiddelde van 46 dollarcent per 1.000 kijkers. Hiervan gaat 30 procent naar Google, dat schijnt gebruikelijk te zijn, maar Prabhu gaat er in het geval van de clip Gangnam Style vanuit dat alle opbrengsten naar Google gaan.

De uitgebreide berekening van de kosten en opbrengsten van Gangnam Style vind je op de Quora blog van Amar Prabhu.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: