abonneren

YouTube goed voor meer dan kwart internetverkeer in Europa

Google’s streamingsite YouTube genereert in Europa meer verkeer via vaste breedbandverbindingen dan het http-protocol, meldt breedbandonderzoeker Sandvine. YouTube zou volgens Sandvine inmiddels 28 procent opeisen van de gebruikte bandbreedte en dit is zelfs meer dan het totale bittorrent-verkeer.

Onderzoeksbureau Sandvine meette het YouTube-verkeer in Europa in de tweede helft van 2013 op 24,2 procent. Het http-verkeer in diezelfde periode zou met 13,6 procent achterblijven. Google’s videosite overstijgt hiermee voor het eerst het http-verkeer en verstookt zelfs meer data dan het populaire bittorrent-protocol. Sandvine meldt dat het p2p-downloadverkeer via bittorrent goed is voor een aandeel van 18 procent. Bittorrent is dan weer wel goed voor bijna de helft (48,1 procent) van het totale uploadverkeer in Europa.

Dat het streamen van filmpjes wereldwijd een populaire bezigheid is onder internetters blijkt uit het feit dat videodienst Netflix in Amerika veel bezocht wordt: ruim 28 procent van het totale dataverkeer. Ter vergelijking: het populaire sociale netwerk Facebook haalt de vierde plaats op de Europese ranglijst met ‘slechts’ 4,6 procent. Sandvine dankt het groeiende aantal van YouTube vooral aan de populariteit van smartphones en tablets.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: YouTube